Szerződés-, és az engedély nélküli kútfúrás buktatói, megtörtént tanmese..!

Egyre többen keresnek meg, hogy van egy sok esetben elég friss fúrt kútjuk, és vagy már nem működik, vagy “csak” be kellene üzemelni, mert….,a kútfúró nem ért ide a szivattyút lerakni.
“Csak” be kellene fejezni a munkát, vagy már valaki befejezte, de a kút rövid idő alatt használhatatlanná vált, a kútfúró pedig hárítja a felelősséget, mert nem Ő építette le a szivattyút.

Elég rövid időn belül futottam bele két esetbe ami egy azon kútfúró cégnél kezdődött.
Első eset az volt, hogy a cég megfúrta a kutat engedély-, és számla nélkül feketén, majd az ígéretek ellenére több hét után sem mentek vissza a szivattyút telepíteni. A cég arra hivatkozott, hogy Ő nem telepít szivattyút, a “fúrómester” ígérte meg, hogy majd Ő feketén (még feketébben) visszamegy, és megoldja a problémát. – nem tette!
Egy idő után a tulajdonos elment megvette a szivattyút, és leépítette a saját tudása szerint, mert a kutat csak használni kellene, ha már van..! Működött a kút egy évig, majd egyszer csak nem adta a vizet. Hosszas alkudozás a céggel a feketén fúrt kútról, eltelt két év, és semmi!
Tulajdonos megkeresésére kamerás kútvizsgálat, és láss csodát a szivattyú tetején 5 méter homok pihent! – no komment! És innen merre az előre..!? Próbálkozni lehet a szivattyú mentésével, de kicsi az esély, mivel a szivattyú a kút szűrőzött szakaszába lett beépítve..!

Ugyan ezen cég “áldozata” keresett meg pár napja, hogy fúrtak neki egy 120 méteres kutat ugyan ezen paraméterekkel, és “csak” be kellene fejezni a munkát!
Ezen kút esetében “kútfúró” oldalról ott fejeződött be a munka, hogy kb. 5 óra kompresszorozás után egy vödör vízben már csak egy ujjnyi homok volt, és ezt minősítette a kútfúró tiszta víznek.
Itt is a “fúrómester” ígérte, hogy visszamegy feketén megoldja a szivattyú telepítését, csak nem ért oda..!
Azért ellátták a megrendelőt jó tanácsokkal, hogy vegyen szivattyút, és 8 mm. átmérőjű műanyag kötelet a szivattyú leépítéséhez.
120 méter mély a kút, és bőven 60 méter alá kell(ene) beépíteni a szivattyút. A beépítésnél kell számolni a szivattyú-, és a beépítésre kerülő összes szerelvény, elektromos vezeték-, és a KPE csőben lévő víz súlyát is! – ez pont nem a műanyag kötél kategória!
A pórul járt megrendelő kérdezgetett, hogy mit hol tud megvenni, és mi lesz a szivattyújával ha beépíti egy olyan kútba ami homokol, stb.!?
Elmondtam neki, hogy első körben a kutat kellene beindítani, el kellene az érni, hogy egy vödör vízben ne egy újnyi vastag homok legyen…!
A fúrásról az kell tudni, hogy a felső 30 métert kizárták 159 mm.-es vas védőcsővel, és ezt követően fúrták tovább a kutat.
Akkor matekoljunk:
Vas védőcső belső átmérője 150 mm. körül/alatt van, tehát úgy 140 mm. átmérőjű fúróval lett továbbfúrva a gyűrűs tér.
Ezen 140 mm. körüli lyukba került bele a 90 mm. külső átmérőjű béléscső természetesen központosító nélkül. Ezt azt jelenti, hogy ideális esetben a szűrő körül oldalanként 3 cm. szűrőkavics van, de azért az könnyen belátható, hogy az életben nem így van. Az életben a cső biztosan nem központosan került le a gyűrűs térbe, tehát a szűrő egyik oldalán van szűrőkavics, a másik oldalán nincs..!  Megjegyzem, hogy oldalanként minimum 5 cm. szűrőkavics lenne a minimum!!!
És akkor miért is nem mennek vissza szivattyút telepíteni..!?  – mert tudják, hogy mit csináltak, és nem vállalják a felelősséget!
A megrendelő kifizetett ezen munkáért számla nélkül nagyságrendileg 2.500.000.- Ft-ot, és jön a  jól ismert szlogen:  “Pénz a zsebben, ló.a.z a seggben!” , és megérkeztünk! Ezen kívül megvette a szivattyút ami nagyságrendileg plusz 220-250.000.- Ft.
A tulajdonos beépíti a szivattyút, akkor a kútfúró hárít, de a kútfúró nem építi be a szivattyút..!
Megbeszéltük, hogy olvassa el az MSZ 22116 számú szabványt, csak azért, hogy tudatosuljon benne, hogy mi az amit kapott ezért a pénzért!
Megbeszéltük, hogy a műanyag kötelet el kell felejteni a szivattyú beépítésénél, ezen mélységben csak méretezett rozsdamentes sodrony használható!
Javasoltam, hogy próbáljon meg a cégvezetővel egyezkedni, a többit pedig majd meglátjuk..!
Ami biztosnak tűnik a megrendelői oldalról, hogy fizetett, és ott van egy megfúrt – , és lecsövezett lyukkal amit még be kellene indítani.

És ismét érdeklődött valaki telefonon, hogy akkor most merre az előre!

2018 őszén Törökbálinton nekiálltak fúrni, 110 méterig jutottak, melybe elhelyezték a 110 mm. átmérőjű kútbéléscsövet (egy rakat lett ami egy kicsit kevéske!) ,
Megvetették a tulajdonossal a szivattyút (majd 400.000.- Ft!),mondván, hogy készen van a kút, már csak le kell pucolni, amit l elvittek magukkal, hogy a szerelvényeket ráépítik.
Ezt követően próbálták beindítani a kutat sikertelenül, majd azzal a felkiáltással, hogy hoznak valami gépet vissza elpakoltak, és az elmúlt egy évben nem sikerült visszatérniük, elérhetetlen a “mester”!
Ezen történetben több szomorú dolog is van, pl. az, hogy:

  • ezen mélységben nem lehet egy rakat béléscsővel kutat elkészíteni, mert a felszín alatti vizek szennyeződni fognak,
  • jelenleg ott áll egy 110 méteres üres lyuk a portán, amiben gyakorlatilag sört lehet hűteni, csak a hideg indig alul van, ezen kívül használhatatlan, de legalább jó drága!
  • amennyiben nem tömedékelik el szakszerűen a lyukat, abban az esetben örök szennyezőforrása lesz a felszín alatti vizeknek(!!!)
  • a becsületes kútfúró cégeket hozzák kellemetlen helyzetbe, mondjuk innen szép megvédeni a szakma becsületét!
  • a tulajdonos “csikkzsebbe” kifizetett 1.600.000.- Ft.-ot, a kútfúró pedig köszöni jól van..! Ezt követően úgy 3-4 napig családosan aktívan  csöveztek a háza-, és a telephelye előtt, hogy legalább vissza tudják  szerezni az új szivattyújukat ….! – most otthon nézegetnek egy új szivattyút családosan! 🙁

Ugye ez Önnel nem történhet meg..!? – vagy mégis, ha a fekete utat választja!? Olyan szegény ember, és még kútfúró sem született aki szóban ne ígérne meg mindent ameddig nincs a pénz a zsebben, majd tudja jön a ló.a.z a seggbe ami Önnek fog fájni..!

A megrendelő ha lép a hatóság felé akkor saját maga alatt is vágja a fát!
A megrendelőnek van még engedély nélküli kútja, és ha a kútszerkezet nem felel meg a hatóságnak, akkor könnyen lehet belőle tömedékelés is..! -és akkor már még nem működő kút sem lesz, de legalább újabb kiadás a tömedékelési terv elkészítése, és a hivatalos tömedékelés kivitelezése..!
Lehet, hogy a kútfúró is fizet valamennyi büntit, de neki nem annyira fog fájni, mert büntivel együtt is pluszban szállt ki a taknyolásából..!

A szerződés, az engedély mindkét oldalt védi, nagyon sok előnye van neki..!  – gondolja át mielőtt végleg eredetben bukja a partit..!