Kút fennmaradási engedély 2023, kamerás kútvizsgálat, és egy férgekkel teli fúrt kút esete…!

Kút fennmaradási engedély ügyintézése 2023 december 31.-ig, kamerás kútvizsgálat, és egy megtörtént tanmese élő férgekről és “barátaikról” egy fúrt kút alján..!

Engedély nélkül-, vagy anno szabályosan de dokumentumok nélkül létesült kutak fennmaradási engedélyét 2023 december 31.-ig lehet kérelmezni.
Jogszabályi háttér1995. évi LVII. törvény a vízgazdálkodásról  29.§. (7) bek. 

Mi az amit ad Önnek ez a “kötelező” kútvizsgálat, avagy a nagyon sok ember számára negatívumként megélt “pénzkidobás / lehúzás”, ahogy sokan fogalmaznak.

Az elmúlt időszakban sok kútkamerás vizsgálatot végeztünk a fennmaradási engedélyekhez szükséges kútvizsgálatok miatt.
Tapasztalatból elmondható az, hogy nagyon sok tulajdonos egyáltalán nem ismeri a kútjának az állapotát, és sok esetben nagy csalódást láttam a tulajdonosok arcán amikor szembesültek a kútjuk állapotával.

Amikor “csak” a szivattyú drótkötele szakadt el, de a szivattyút ki tudtuk venni, mert a KPE csatlakozó még tartotta, ezen nem lepődtünk meg, ilyennel sok esetben találkozunk az életben. – ez elég könnyen orvosolható dolog!

Következő kör amikor a kutakban lévő szennyeződésekről semmit nem tudnak a tulajdonosok, a kútvízzel locsolnak, locsolják a kerti veteményest, majd bekerül a zöldség a konyhai asztalra, nyáron megmossák a kezüket-, arcukat, és sok esetben még a medencét is erről töltik fel a gyerekeik/unokáik számára.
Nem fertőző “csak kellemetlen” amikor a család ásott kútjába az építőipari kivitelező a bontási sittet beletöltötte amikor a háziak nem voltak otthon..!

Építési hulladék az ásott kút alján!

Építési hulladék az ásott kút alján! Kútkamerás felvétel. Tomikút Kft.

Ez inert hulladék, abszolút elítélendő cselekedet, több szempontból is!
Részben az építőipari kivitelező NE a kútba rakja a sittet, hanem konténerbe, részben pedig abszolút nem szabályos! Ez a kút 80+ éves, a család vigyázott rá, anno ivóvíznek használták a vizét, most locsolnak vele…!
Persze kitermeltük a nagyságrendileg egy méternyi építési hulladékot a víz alól, de nem volt egyszerű! A kút vízadó képessége 800 liter/perc (!!!) fölött volt.
A munka során a kút vízszintjét alacsonyan kellett tartani, amit csak erre a célra rendszeresített és külön áramfejlesztőről meghajtott nagy teljesítményű bányaipari szivattyúval lehetett. A konténer ára nagyságrendekkel eltörpül a kút tisztításának ára mellett…! Persze az építési vállalkozó jót röhög a markában mert nem Ő fizeti a kút tisztítását, hanem a tulajdonos..! – no komment!

Ami már egy “kicsit neccesebb” az amikor minden van a kútban, értem én a rozsdás fém lábtörlőtől, vödörtől, a nagymama szemüvegétől a PET palackon át az egyéb szerves hulladékig pl. fa, falevél, illetve kisállat tetemig MINDEN!

Ásott kút alján a vasmacskára kötött petpalack amivel próbáltak talpmélységet mérni, és vízmintát venni. Kútkemerás felvétel. Tomikút Kft.

Ásott kút alján a vasmacskára kötött petpalack amivel próbáltak talpmélységet mérni, és vízmintát venni. Kútkemerás felvétel. Tomikút Kft.

Ezen szennyezéshez lehet sorolni a meztelencsigákat is, ami szinte minden rosszul lezárt, nyitott / fedél nélkül üzemelő kútban fellelhető! Csigák által terjesztett betegségekről ITT, ITT, és ITT  olvashat, kútkamerás videókat nézhet, katt a kék szövegre!
Itt már lehet arról beszélni, hogy a kút vize, és a vízadó réteg el lett fertőzve, nem egy nagy öröm ilyen kutat tisztítani..!
Itt megjelenhetnek már különböző a kútba ne kívánatos férgek is, melyek az emberi szervezetre-, állatokra veszélyesek lehetnek!

És ami nagyon megdöbbentő-, tanulságos-, és undorító volt amikor egy fúrt kút alján élő férgeket találtunk! Az élő férgekről videó itt érhető el : 

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode
Amennyiben a videó nem indulna el, abban az esetben a Youtube csatornánkon ITT tekintheti meg.

Teljesen normális kertvárosi környezet, tiszta udvar, nincs állattartás a területen, a kút aknában van ami még tisztának is mondható, csak a kút teteje volt nyitott éveken keresztül.
Fennmaradási engedély miatt kútkamerás vizsgálatot végeztünk és akkor vettük észre, hogy férgek élnek a kút alján! – szemeink felakadtak, ilyet még nem láttunk soha!
Futottunk benne néhány kört, illetve laborok felé nyilvánossá tettem a készült kútkamerás felvételt.
Mindenhol meglepődtek, és mindenhonnan az jött vissza, hogy élő férgeket kell kiszedni a kútból, és azokat behozni, utána tudnak valamit mondani a férgekről, a szaporodásukról-, a szaporodási ciklusokról, illetve a további fertőtlenítési módokról.
Elkészítettem egy működőképes mintavevő szerszámot amivel le tudunk nyúlni 12-14 méter mélyre, és a férgekből (működőképes) élő egyedeket, valamint szaporítóanyagot, és egyéb a homokban megbújó apró kamerával nem látható állatokból / élőlényekből tudunk mintát venni úgy, hogy azok ne sérüljenek meg! – ez fontos volt!!!
Az élő egyed és a szaporító anyaga fajta meghatározáshoz-, a szaporodási ciklus megállapításához-, az apró kamerával nem látható állatok pedig a kútban élő egyéb populáció meghatározása miatt volt szükséges!

Élő férgek-, és egyéb dolgok mintavételéről készült videó:

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode
Amennyiben nem indulna el a videó, abban az esetben Youtube csatornánkon ITT tekintheti meg.

Sikeres volt a mintavétel, ezt a labor vizsgálat igazolta!

Részelt a laborban elvégzett vízvizsgálat eredményéből:
“…laborunkba hozott kútvíz és üledék mintájában makroszkopikusan is látható taxonok az alábbiak voltak:
-Bolharák (Gammarus sp.) – egy darabot találtam a mintában
-Televényféreg (Enchytraeus sp.) – talán közönséges televényféreg a pontos faj , bizonyosan nem tudtam meghatározni, ebből is néhány darab volt.
-Kevéssertéjű gyűrűsféreg (Oligochaeta sp.) – talán Tubifex, de ehhez szintén szakértő kellene
Mikroszkóposan továbbá ivóvízben is előforduló Nematóda faj, ostoros zöldalga, gombaspórák (Alternaria) házas amőbák (főleg Trinema és Euglipha fajok),  vasbaktériumok voltak megtalálhatók.
Bár pontos faji határozásra nem vagyunk felkészülve ismereteim szerint semmi olyan faj nem volt a vízben, ami önmagában veszélyes lenne. A “gilisztaszerű” férgek élővízben gyakori fajok, nem parazita életmódúak. A problémát az jelentheti az ilyen állatokat tartalmazó víz esetében, hogy egyrészt ahonnan ezek bejutnak, onnan bekerülhet kórokozó baktérium is, illetve ezek az állatok is hordozhatnak fertőzéseket, amelyek ráadásul animikrobiális szerektől védetten túlélhetnek a gazdaszervezetükben….,  javaslom a későbbi mikrobiológiai vizsgálatát, és az üledék forrásának felderítését..!” 

Ez azért ugye már elgondolkodtató!? Elgondolkodtató, hogy a kezünkre rákerül pl. a féreg szaporítóanyaga (kokon) , majd ideiglenes gazdaszervezetté válunk, és a féreg által hordozott fertőzésektől betegszünk meg ami “….animikrobális szerektől védetten túlélhetnek a gazdaszervezetükben…!”  Ilyen gazdaszervezet éppen Ön vagy családtagja is lehet..!

És akkor egy gondolat: A kútból nyáron a füvet locsolták, ill. az unokának a pancsolós medencéjét töltötték fel eddig. – úgy gondolom az utóbbi most megszűnt!
A tulajdonos nagyon hálás volt azért, hogy megcsináltuk a kútjának a vizsgálatát, mert ha valaki családtag megfertőződött volna, akkor soha senki nem jött volna rá, hogy a kerti kút a fertőzés gócpontja, és onnan indul ki minden! – sem én, sem pedig Ön nem gondolna rá!!!

Felteszem a kérdést, kinek fizetne szívesebben a kútfúrónak aki lelkiismeretes munkát végez akkor amikor feltárja Ön előtt a kútjának az állapotát, elmondja a feltárt hibákat, és javaslatot tesz a javításra,  vagy az orvosnak, ill. a gyógyszer gyáraknak akik megpróbálják megmenteni Önt, vagy családtagját!? Amennyiben nem sikerül akkor a boncmesternek aki szintén lelkiismeretesen feltárja Ön előtt a fertőzésben elhunyt szerettét, és tőle tudja meg, hogy milyen férgek, ill. általuk hordozott vírusok, bacik, és “kituggyamik” élnek a kútjában..!?
Lehet az első verzió (kútfúró szakember munkája, és a neki kifizetett pénz kiadása) nem fáj annyira sem anyagilag sem érzelmileg mint a többi felsoroltnak kiadott pénz…!

Elgondolkodtató az, hogy megéri -e mindenre kiterjedő kamerás kútvizsgálat, vagy csak a behasalt fals adatokból kiállított fennmaradási engedélyre hajtanak a bünti elől, és sem a saját-, sem pedig a család egészsége nem számít…!?

És akkor a kút féregtelenítéséről:

Ez egy nagyon fogós kérdés, de legalább jó drága és macerás is!!!
A kút alját ki kell pucolni a lehetőségekhez képest, majd egy kicsit bele kell mászni az élővilág “intim szférájába” egy szivattyúval, amitől azt várjuk, hogy a kút alján, és  a béléscső körül lévő szaporítóanyag nagy része kikerül a kútból.
Ezt követően jöhet a vegyszeres kezelés. Egy vegyszer lehet hatásos, de ezen vegyszer sem pusztítja el a kifejlett férgek minden példányát, ezért kell előtte szivattyúzni a kutat elég hosszú ideig.
Leírás szerint a vegyszer a szaporítóanyagot, és a nagyon fiatal egyedeket támadja hatásosan.
Ebből következik az, hogy ez a féregtelenítés nem a kút egyszeri vegyszerezésében merül ki.
A fizikális tisztítás, szivattyúzás után vegyszerezés, majd kútkamerás vizsgálat, hogy hova jutottunk az eredeti állapothoz képest!? Ezt követően vízmintavétel, majd az eredmény függvényében ismétlés legalább kétszer.
Az ismételt vegyszerezést az indokolja, hogy a férgek szaporítóanyaga (kokon) különböző időben kelnek ki, és az esetlegesen túlélő férgek szaporodóképesek maradnak, és ezeket a szaporítóanyagokat is “le kell gyilkolnunk”.
Egyszeri vegyszerezés (csak a vegyszer!!!) ára nagyságrendileg 40.000.- Ft!!!
A kút fedését fúrt kút esetében 1.000.- Ft alatt-, míg ásott kút esetében 5.000.- Ft. alatt otthon meg tudják oldani!!!

Ugye vannak különbségek a számok között! Olcsóbb megelőzni a bajt, mint orvosolni…!

A fent leírtak felvetnek olyan kérdéseket is, hogy biztos Ön abban, hogy az a kútfúró aki az Ön kútját mérte akár csak egy mérőszalaggal is az előző mérés óta fertőtlenítette a szerszámokat, vagy esetlegesen viszi tovább az előző kutakból a fertőzést az Ön kútja számára..!? – és be is kerültünk egy fertőzési spirálba..! Szeretne ilyen helyzetbe kerülni, gondolkodjon el rajta..?!

Remélem érdekes-, és hasznos volt az információ, megosztásokat köszönjük!

Tomikút Kft. csapata!

Egy hozzászólás a(z) “Kút fennmaradási engedély 2023, kamerás kútvizsgálat, és egy férgekkel teli fúrt kút esete…!” bejegyzéshez

  1. Visszajelzés: Kutak fennmaradási engedélye 2020 GY.I.K. | Tomikút

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.