És akkor beszéljünk ismét a (dög)kutak tetejének lezárásának fontosságáról!

Sokadszorra írok már a kutak lezárásának fontosságáról, és arról, hogy a nyitott kútfej milyen veszélyekkel jár. Egy nyitott kút(fej) elszennyezi a felszín alatti vízkészletet, ami fertőzésveszélyes!!!

Sokan támadnak azzal, hogy ez az egész kútlegalizáció egy nagy átverés az Állam részéről, és egy nagy lehúzás a kutas cégek részéről!
Mit akarok én kutat kamerázni a kút jó(!) és különben is csak írjam alá a papírt, oszt’jónapot, menjek Isten hírével oda ahova akarok..! Ez talán nem így működik!

Talán kicsit több kutat láttam mint egy átlag ember, és ebből kifolyólag talán egy kicsit több is a tapasztalatom ezen a területen, és ezt próbáljuk elfogadni ha kérhetem! Én talán egy “kicsit” másképp látom a dolgokat szakmai szemmel! Lehet ezzel vitatkozni, de szerintem nem érdemes, és pont!

Jelen esetben egy talajvízkút legalizálását (kút fennmaradási engedélyét) rendelte meg a tulajdonos.
Persze tegyem a dolgomat, az Ő kútja sok éve jól működik, ebből tölti a medencéjét amit az unokák is használnak, hibátlan a víz minősége. Három éve bevizsgáltatták, és ivóvíz minőségű volt(!) – akkor még.

A kútban a nyugalmi vízszint nem volt mélyen, és lámpával szabad szemmel is lehetett látni, hogy valami úszik a víz tetején.
Kútkamerával megközelítettük a nyugalmi vízszintet, és valami furcsa, nem oda való dolgot láttunk:
Fúrt kút vízfelszín, kútkamera, Tomikút Kft.
Később láttuk már, hogy egy szegény sündisznó esett be a kútba, és megfulladt! (R.I.P)
A kamerán is fellelhetőek voltak a süni maradványai, nem volt egy guszta látvány. Az érintett szerszámok mindentől külön csomagolva!
Másnap visszamentünk, hogy kivegyük szegény állatkát a kútból. Előtte este a tulajdonossal bele öntettem a kútba egy elég nagy adag Hypót.
A videó, ill. a képek nem adják vissza azt a büdös dögszagot amit ott éreztünk..!

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode
Felszín alatti vízkészlet elfertőződése egy a kútba esett, és megfulladt süni miatt. Tomikút Kft.

Az vezetett a tragédiához, hogy anno a kútfúró “szakember” nem zárta le a kút tetejét egy PVC kupakkal, így a kútba bármi beleeshetett. Döglött csigák nyomai is felfedezhetőek voltak a kút béléscsövén, de az már szóra sem érdemes szegény süni mellett..! 🙁
Az a gond ezekkel a nyitott tetejű kutakkal, hogy a felszín alatti vízréteg elszennyeződik, ami fertőzésveszélyes!
A süni tetemének kiemelése után több adagban elég nagy mennyiségű fertőtlenítőszert juttattunk le a kútba, hogy a felszín alatti víztest fertőzöttségét megszüntessük!
Az, hogy a kút tulajdonosa-, és a családja milyen fertőzés kap el az általa választott “szakember”, és a saját felelőtlensége miatt az egy dolog, de ugyan ezen vízrétegre van rátelepítve a szomszéd kútja is..!
A szomszédban is locsolják a kertet, öntözik a paradicsomot, paprikát majd megeszik, töltik a medencét ezzel a fertőzött vízzel amiben esetlegesen a TE családod fürdik..!!!
Te mit szólnál, ha a szomszéd gondatlansága, hülyesége, nemtörődömsége miatt a TE családod kapna egy jó kis “dögfertőzést”!? – Te is fel lennél háborodva, és nem lenne őszinte a mosoly az arcodon ugye!?
Basszus kb. 3-600.- Ft. egy KG-PVC kupak, és bármelyik barkácsáruházban kb. 2.000.- Ft. a 35 mm.-es lyukfúró amivel ki tudod fúrni a kupakból a KPE (termelőcső) helyét! Ez az a komoly összeg amit az életben egyszer rá kell dobni egy kútra, és elkerülhető az, hogy a felszín alatti vízkészlet elfertőződjön és az, hogy a TE családod megbetegedjen a fertőzött víztől..!

Én évente kétszer fertőtlenítem a saját kutunkat, ami kb. 4.000.- Ft., ez visszaosztva havi kb. 333.- Ft. – ugye elgondolkodtató és megfizethetetlen “nagy” számokról beszélünk amin a Te-, és a Családod egészsége múlik/múlhat!

A munka után ismét fertőtleníthettük az összes szerszámot ami érintkezett a kúttal, valamint a Defender platóját is! – csak kicsit voltak gyomorforgatóak a kamerán-, és a többi szerszámon megragadt tüske-, ill. fertőzött döghús cafatok.
Igen, felelősséggel tartozom azért, hogy a következő kút tulajdonosának NE fertőzzem el a kútját, és természetesen a saját egészségünk is fontos! Nem dolgozunk döggel fertőzött szerszámokkal…!

Kormányhivatal tájékoztatója a kutak tetejének lezárásával-, valamint a kutak fertőtlenítésével kapcsolatban ITT olvasható, ill. a dokumentum ITT érhető el az eredeti helyén.