Öntözőrendszer

Öntözőrendszert a kúthoz

Egyre többen keresnek meg, hogy a már meglévő, illetve az éppen készülő öntözőrendszerhez – amikor készen lesz – szeretnének kutat furatni.

Ahogy az életben mindennek, így az általunk kiképzett kút vízadó képességének is vannak határai. 

Ezen határokat nagy mértékben befolyásolja a talaj szerkezete, a vízadó réteg anyaga, szemcsemérete, a kút átmérője, stb.

Ezen határokat keressük mi kútfúrók is, de… Sajnos vannak olyan területek, ahol a talaj vízadó képessége nagyon kicsi, illetve a “jó” vízadó réteg csak aránylag nagy befektetés árán érhető el, pl. 50-100 méteres kút kiképzésével.

Sokszor találkozom olyan igényekkel, hogy 80-100 liter/perc vízhozamra, és 6 bar nyomásra van (lenne) szükség, mivel az öntözőrendszer már elkészült. Ezen vízigény az adott talajszerkezetnél nem biztos, hogy teljesíthető, így az sem biztos, hogy a már meglévő öntözőrendszer kifogástalanul fog működni.

Akire számíthat

Tudni kell, hogy az öntözőrendszerek vízigénye változó, a kivitelezőtől nagyban függ.

Partnerünk Stump Krisztina ev. (tel: 20/ 323-9397)  kert-, és tájépítő mérnök több éve foglalkozik akár “kis” vízhozamú (15-20 liter/perc!) kutakra telepített öntözőrendszerek tervezésével-, kialakításával, valamint kertépítészettel is.

A rendszer vízigénye

A kút átadásakor meghatározásra kerül a kút vízhozama, és segítünk abban is, hogy milyen típusú, teljesítményű szivattyúval fog megfelelően, és hosszú ideig biztonságosan működik a kút.

A hibák forrása

Sokan elkövetik azt a hibát, hogy nagyobb teljesítményű szivattyút vásárolnak, mert az öntözőrendszer több vizet “kíván”. A nagy vízkivétel miatt a kút “homokolni” kezd , a szivattyú elromlik, az öntözőrendszer eltömődik, stb. Ezen szivattyúkkal a kutat is tönkre teszik, az általunk kialakított “természetes szűrőváz” eltömődik, a kút vízhozama csökken, esetleg teljesen használhatatlanná válik. Sok esetben a kút csak részlegesen javítható, – javítás után csak nagyságrendekkel kisebb vízigény kiszolgálására képes – illetve esetenként egyáltalán nem javítható.

Ezen okok miatt van arra szükség, hogy ismerjük a kút vízadó képességét, és az öntözőrendszer kivitelezője ezen paraméterek figyelembevételével építse ki a rendszert.

Kérésre az öntözőrendszer kivitelezőjével felvesszük a kapcsolatot, az összes általunk meghatározott paramétert átadjuk.