Kútjavítás, kamerás kútvizsgálat (kútkamera) fúrt-, és ásott kút tisztítása, kútregenerálás, szivattyú-, és egyéb kútgépészeti szerelvények cseréje!

“Sajnos, szeszélyeink kielégítésére sosem sajnáljuk a pénzt, mindig csak olyankor alkudozunk, ha hasznos, vagy szükséges dologról van szó.”
Honoré de Balzac

És akkor itt az elején beszéljünk a piszkos anyagiakról: 
Egy-két ember visszaélt azzal, hogy szóban elfogadtam a megrendelését amit NEM szoktam(!!!), majd speciális anyagokat bevásároltam, kirendeztük az időpontot, mert sürgős volt / lett volna a munka, és visszamondta a munkát! – nem lesz többet ilyen!
Amennyiben ki kell mozdulni a telephelyről abban az esetben az írásban meghatározott összeget, de minimum a közlekedési költséget kérjük Pro-forma számla ellenében előre utalni!
Semmi speciális anyagot nem vásárolunk meg előre csak akkor, ha a megrendelő kifizette az anyag árát!
Eddig nem így működtünk, de a változások viszik előre a Világot, alkalmazkodunk! (2020.06.11.)

Ásott kutak, aknakutak (nagy átmérőjű kutak) tisztításával-, javításával, gépészeti szerelvények beépítésével-, cseréjével kapcsolatban katt ide.
Új csörlőnk 1 fázisú (230 Volt) 1,8 kW teljesítményű. A villanyóra alatti-, és az elektromos dugalj kismegszakítójának “C 16 Amper” jelűnek kell lennie, különben leold. – jártunk már így! Szolgáltatóval meg kell beszélni a csere feltételeit!  

Amennyiben konkrét kérdése van fúrt kút javítással kapcsolatban, vagy szeretne szolgáltatást megrendelni, abban az esetben pár értelmes összefüggő mondatban elektronikus levélben (e-mail) kérem küldje meg a :

 • kút pontos helyét (város, utca, esetlegesen házszám),
 • az Ön telefonszámát, mert ha kérdésünk lenne akkor lehet így gyorsabb,
 • amennyiben ismert akkor a kút eredeti-, illetve jelenlegi (talp)mélységét,
 • amennyiben ismert akkor a kút (nyugalmi) vízszintjét.
 • kútbéléscső átmérőjét
 • a kútbéléscső színét, és ha meg tudja mérni akkor a falvastagságát

Kérem pár mondatban írja le, hogy:

 •  mikor fúrták a kutat,
 • a kútfúró aki készítette mit mond a meghibásodásról,
 • esetleg már próbálta javítani de nem sikerült, vagy már nem elérhető, stb.,
 • a kút meddig üzemelt probléma mentesen,
 • mikor hibásodott meg,
 • milyen rendellenességet vett észre a kút működése közben,
 • eddig milyen szivattyúval üzemeltette a kutat (jó lenne a pontos típus ismerete!),
 • eddig a kút mennyi szivattyút “evett meg”, ez hányadik szivattyú a kút életében,
 • esetlegesen a szivattyú meghibásodásokról tud-e valamit?

Legyen szíves küldjön fényképet a:

 • kút megközelíthetőségéről, és a kút környékéről Kérem fordítson hátat a kútnak, lépjen 10-15 lépést a kúttól távolodva ha van annyi hely, forduljon a kút felé, majd a fényképező alkalmatosságot irányítsa a kút felé, és készítse el a fényképet, majd küldje el a részünkre! (Bocs, de sajnos ilyen részletesen le kell írjam, mert az alap mondat nem értelmezhető sok érdeklődőnek!) 
 • kút aknájáról (kívül, belül)
 • kútfejről
 • kút béléscsövének átmérőjéről odafényképezve a mérőszalagot
 • villanyóra alatti, valamint a duglajak kismegszakítójáról (min. C16 jelölésnek kell lennie, “B” jelű NEM jó, leold az elektromos berendezéseinknél!!! Amennyiben régen cserélték a kismegszakítókat azokat cserélni-, villanyóra alatti plombált kismegszakítókat pedig cseréltetni kell a szolgáltatóval! 

A kút javításához sok esetben kútfúró berendezéssel-, mobil kútfúró háromlábbal, vagy egyéb alkalmatossággal a kút fölé kell tudnunk állni központosan! 
Amennyiben a kút (lakó)épület alatti pincében, fészerben, szaletli-, vagy “kituggyami” alatt van akkor nagy valószínűséggel nem tudjuk a fúrótornyot-, mobil kútfúró háromlábat felállítani! – és ezt kéretik figyelembe venni! 
Fúrótorony kb. 5 méter-, a mobil kútfúró háromláb pedig 4 méter magas!
Az, hogy a kút környezetét beépítették az nagyon szép, de ha a kúthoz hozzá kell nyúlni, akkor bontással indul a nap..!  – megrendelő oldali kockázat, ha a kút fölé építmény kerül!
Nem vagyok a miértekre kíváncsi, ha nem férünk el magasságban a tető alatt akkor vagy bontani kell, vagy le kell mondani a kútról, és el kell tömedékelni! – bocs, de tényleg ez van!
Amikor “kifogásnak” nevezi a megrendelői oldal azt, hogy magasságban nem férünk el a szaletli alatt, azért az kiverte a biztosítékot! -és nem is kicsit! 

Ezen felsorolt / kért adatok nélkül beszélgetni beszélgethetünk a kút javításáról, de közelebb nem jutunk a megoldáshoz.
Fénykép nélküli leveleket azonnal törlöm! 

Kérem, ha ezek után telefonál akkor csak abban az esetben tegye, ha pár értelmes mondatban össze tudja foglalni a mondanivalóját! – bocs, de az agyhalott telefonálók kiverték a biztosítékot, elég volt! 

Természetesen ki tudunk menni a helyszínre, és ezen méréseket cégünk is el tudja végezni, meg tudja nézni a kút javítási lehetőségét, de ez pénzbe kerül..!
Kérem írja meg, ha a helyszínen cégünk mérje fel a kút javításának lehetőségét.
Ez esetben küldjük elektronikus levélben a Pro-Forma számlát, az átutalás megtörténtéről kérem értesítsen e-mailben, vagy telefonon és amennyiben az előleg megérkezett cégünk bankszámlájára akkor egyeztetünk időpontot, megnézzük a kutat, elmondjuk a cégünknél rendelkezésre álló technika függvényében a javítás lehetőségeit.
Ezen felmérés csak egyszerű méréseket tartalmaz, nem tartalmazza a kamerás kútvizsgálatot, valamint a kútjavítás költségét.
Kútjavításra csak ezen adatok – sok esetben a kamerás kútvizsgálat-  ismeretében tudunk árajánlatot adni!

Egyenlőre Önnek van gond a kútjával amit Ön nem tud megoldani, és szakmai segítséget kér!
Megkérem tartsa tiszteletben azt, hogy egyenlőre én talán több “kutat” láttam mint Ön, és ha kérdez akkor megpróbálok rá szakmailag megfelelő választ adni!
Azt pedig el se kezdje mondani, hogy miért nem küld fényképet, mert csak egy cső / kútgyűrű áll ki a földből, mert rögtön leteszem a telefont!
Képzelje el mindenkinél így kezdődik egy kút, csak lentebb vannak különbözőbb eltérések!
Amennyiben az égből lógna a cső, akkor azt úgy hívnák, hogy kémény…!
Amennyiben Ön szeretné megmondani, hogy mit kell csinálni a kútjával, akkor csinálja meg, és NE tőlem kérjen szakmai segítséget!
NE próbáljon meg meggyőzni szakmai dolgokról,  ez az én szakmám!

Kútkamera, Tomikút Kft.

Kútkamera, Tomikút Kft.

Kamerás kútvizsgálat (kútkamera):

Kameáinkat NEM használjuk csatornacső (szennyvízcső) kamerás vizsgálatára,  kameráinkat rendszeresen fertőtlenítjük!

Mint mélyfúró technikus kamerás kútvizsgálat nélkül nem tudom megmondani azt, hogy mi lehet a kúttal a gond, én csak ilyen maradi szakember vagyok!
Igen, elismerem vannak még hiányosságaim mert nem  vagyok az a “távolrólakútbalátószakember”, de higgyék el igyekszem elsajátítani a sajátos technikát a kóklerektől, csak nem olyan egyszerű a dolog!
Ezért inkább beruháztunk egy nagyobb összeget a technikai fejlesztésre amivel közelebb jutunk a szakszerű megoldáshoz! – három különböző kútkameránk van!

A kút javításához általában szükséges a kút kamerás vizsgálata. Kútkamerával cégünk rendelkezik. 100 méter mélységig 60 méterrel a víz alá tudunk biztonsággal kamerás felvételt készíteni a kútról, ill. a beszorult szivattyúról.

32 mm. csőátmérőtől kb. 1,0 méter átmérőig tudunk használható felvételt készíteni a kút belsejéről! 
A felvételeket minden esetben rögzítjük, és archiváljuk a későbbi visszanézhetőség miatt.
Kamerás kútvizsgálat előtt minimum két – három nappal a szivattyút ki kell venni a fúrt kútból, le kell takarni/fedni a kutat, hogy a víz a vizsgálat időpontjában a víz ne legyen zavaros. Ásott kútnál a szivattyút kivételével nem kell foglalkozni!
Kamerás kútvizsgálat időpontjában a fúrt kútnak talpig átjárhatónak kell lennie!
Természetesen ez nem vonatkozik arra az esetre, ha a éppen a szivattyút nem lehet kivenni a kútból.
A kutat a vizsgálat előtt két – három nappal már nem szabad “bántani”, nem szabad megpróbálni üzemeltetni, belenyúlni mindenféle eszközzel pl. slaggal, KPE csővel, nem szabad vízszintet mérni, mert a béléscső belsejéről a szennyeződés, vízkő, stb. belehullik a kútba, a víz zavarossá válik, és semmit nem fogunk látni!!!
Méréseket, és egyéb “turkászásokat” a kútban a kamerázás előtt két – három nappal be kell fejezni!!!
A tiszta, látható, éles felvétel elkészítése az Ön érdeke, lehet ettől függ a kút további sorsa, javíthatósága..!!!
Agyagos (apró szemcsenagyságú) vízadó réteg esetén inkább négy nap az a három nap!

Amennyiben a kútban döglött állat van (zárt kútfej hiányára vezethető vissza), vagy a kút olajszennyezett (pl. szivattyú motorjának a meghibásodása miatt a szivattyúból kifolyt az olaj) abban az esetben a kamera fertőtlenítési-, tisztítási költsége bruttó 65.000.- Ft. felszámolásra kerül! – az idő pénz, és a vegyszer sem olcsó!
A felszín alatti vízre vigyázni kell(ene), mert azt az unokáinktól kaptuk kölcsön!
A kutat zárt kútfejjel kell ellátni (alap zárt kútfej kb. 15.000.- Ft.), valamint a szivattyú rendszeres karbantartásával ezen problémák/kiadások kiküszöbölhetőek!
Olajszennyezett kút tisztítása elég nagy macera, így költséges is..!
Azt kell még tudni, ha a szivattyúban paraffinolaj (fehérolaj) volt, és ez ment szét a kútban és/vagy a vízadó rétegben akkor azt a víz felszínéről le tudjuk termelni, de a kút béléscsövét nem tudjuk letisztítani, és a vízadó rétegből sem tudjuk visszacsalogatni a kútba! Paraffinolaj örök életre ott lesz a víz felszínén egy vékonyka rétegben ami nem túlzottan jó dolog!
Paraffinolaj csak erősen rákkeltő anyagokkal tisztítható / bontható, ezen anyagok pedig nem kerülhetnek le a felszín alatti vízbe..! – és akkor megérkeztünk!

Youtube csatornánkat itt, és itt érheti el.

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode
Szivattyú mentés:
Örök igazság az ha a szivattyú megszorul a kútban akkor nem szabad erőltetni, tépni a szivattyút felfelé, mert az erőltetésből csak sokkal nagyobb baj lehet a jelenleginél, és esetlegesen a szivattyú örökre a kút tartozéka marad!
Nagyságrendekkel biztosabban ki lehet venni egy szivattyút ha nem volt erőltetve, nem szakadt el még a függesztő kötél, és/vagy az elektromos kábel!
Mint mélyfúró technikus szakember azt vallom ahhoz, hogy  a szivattyú mentés eredményes legyen kútkamerával fel kell mérni a kútban a szivattyú -, és a hozzá kapcsolódó szerelvények jelenlegi állapotát, és ezt követően lehet felelős szakmai döntést hozni a szivattyú mentéséről!

Mint mentési feladatnak meg vannak a kockázatai mint a megrendelői, mint pedig a vállalkozói oldalon!
Megrendelői oldal kockázata, hogy fizetni kell akkor is ha a szivattyú nem jön ki. – erről mint a szivattyú mentését végző cég nem tehetünk, valószínűleg nem a cégünk fúrta a kutat, “mi csak a megoldást kínáljuk” a szivattyú mentésére, és igen ennek ára van!
Cégünk kockázata pedig az, hogy a mentőszerszám, és/vagy a kútkamera sérülhet-,  esetlegesen bent is maradhat a kútban ami drága! – a kamera egy fél új autó ára!

Beszorult szivattyú felülnézetből, kútkamera, Tomikút Kft.

Beszorult szivattyú felülnézetből, kútkamera, Tomikút Kft.

Beszorult szivattyú mellett a KPE cső-elektromos kábel összetekeredése, kútkamera, Tomikút Kft.

Beszorult szivattyú mellett a KPE cső és az elektromos kábel összetekeredése, kútkamera, Tomikút Kft.

Beszorult szivattyú amikor kijött a kútból, kútkamera, Tomikút Kft.

Hatvan Nagygombos beszorult szivattyú amikor kijött a kútból, kútkamera, Tomikút Kft.

Szivattyú mentése, kamerás kútvizsgálat, kút fennmaradási engedély 2020, Tomikút Kft.

Szivattyú mentése, kamerás kútvizsgálat, kút fennmaradási engedély 2020, Tomikút Kft.

Szivattyú mentése, kamerás kútvizsgálat, kút fennmaradási engedély, Tomikút Kft.

Szivattyú mentése, kamerás kútvizsgálat, kút fennmaradási engedély, Tomikút Kft.

Amennyiben a kút javításához-, mechanikus tisztításához (pl. kefés kúttisztítás, dugattyúzás, savazás, kompresszorozás, stb.)  szivattyú mentéséhez kútfúró berendezéssel oda kell állni a kútra, abban az esetben számoljon arra, hogy:

 • a berendezés 1,5 tonna, utánfutóra van szerelve, és tudni kell ráállni a kútra, tehát oda kell jutni a berendezéssel a kúthoz akár a (konyha)kerten keresztül is,
 • a kútfúró berendezést és/vagy a mobil kútfúró háromlábat tudnunk kell felállítanunk központosan a kút fölött! – 5 méter belmagasság szükségeltetik!
 • a kútnak az aknalejáró alatt kell lennie, vagy a kút fölé kell fúratni egy minimum 200 mm.-es lyukat, de ez függ a kút átmérőjétől!
 • rá kell talpalni az akna tetejére, amennyiben düledező aknája van akkor ez nem lehetséges,
 • kútjavítás után tudni kell kivinni/kitolni/ terepjáróval kihúzni a berendezést a helyszínről akkor is ha egy kis sár van a környéken, a berendezést nem hagynánk ott kerti dísznek!
 • a Hold mai állása szerint ha a kútfúró a kertész után végez a munkával, akkor az nem jelent sok jót a kert szempontjából! Természetesen nem a kert “kinyírása” a cél, de a kút környékén munka folyik, és sok esetben vizes környezetben ..!
 • Amennyiben mobil kútfúró háromlábbal kell ráállni a kútra, és 18 méternél lentebb kell lenyúlni, abban az esetben egy nagyobb-, új csörlő lesz a segítségünkre. Ezene esetben a villanyóra alatt-, valamint a dugaljak kismegszakítójnak “C16” jelölésűnek kell lennie, illetve ha régi a kismegszakítót cserélni/ cseréltetni kell a szolgáltatóval!
  “B” jelzésű kismegszakító a csörlő indulásakor leold, és nem tudunk dolgozni! 

Szivattyú meghibásodások, szivattyú csere:

A kutakban a szivattyúk nem örök darabok, egyszer minden szivattyúnál eljön az idő, hogy valamiért ki kell építeni, ki kell venni a kútból.

Szivattyú meghibásodásokat két csoportra oszthatjuk:

 • természetes elhasználódás, ilyen pl. a kondenzátor csere, vagy a csúszógyűrű meghibásodása sok év használat után, stb.
 • nem szakszerűen megépített kút esetén a homokolódás-, vagy egyéb a kútba bekerült szennyezőanyag által okozott kopások, ilyen pl. az ásott kútba a tetőfelületről bevezetett csapadékvíz is.

Amennyiben a kút engedéllyel készült abban az esetben az engedélyben meghatározott méretű/vízszállítású szivattyúra kell cserélni az engedélyben leírtak betartásával.
A kútnak ha nincs engedélye, de eddig a kút jól (homokmentesen) üzemelt, abban az esetben ajánlott azonos méretű/vízszállítású szivattyút beépíteni, nagyobb méretűt, és nagyobb vízszállítású, nagyobb nyomású szivattyút nem. Más gyártó terméke lehet a szivattyú, de a műszaki paramétereinek nagyrészt meg kell(ene) egyeznie az “eredeti” szivattyú műszaki paramétereivel.
Nagyobb vízszállítású szivattyú valószínűleg nem lesz jó, a kút homokolni kezdhet, és egyéb más káros dolgokat is hozhat magával a szivattyú cseréje.

Amennyiben szivattyúcserével kapcsolatban érdeklődik, vagy szeretne megrendelést leadni kérem elektronikus levélben (e-mail) írja meg, hogy:

 • a kút gyűrűs/ásott kút, vagy fúrt kút,
 • a mikor készült a kút,
 • amennyiben ismeri, akkor a kút talpmélységét, és a vízszintet,
 • kútbéléscső átmérőjét
 • a szivattyú beépítésének mélységét,
 • a szivattyú rögzítésére használt kötél anyagát (pl. műanyag, rozsdamentes acél, stb.), és a kötél átmérőjét,
 • a kút vízhozamát ha ismert az adat,
 • amennyiben tudja, akkor a benne lévő szivattyú adatait, márkáját, pl. Pedrollo 4Blockm 2/10, Elpumps Bp 10., stb.
 • a kútfejnél (felszínen a kerti csapnál, vagy egyéb vízvételi helynél) az  elvárt vízhozamot, és az elvárt víznyomás értékét.

Legyen szíves küldjön fényképet a:

 • kút megközelíthetőségéről, és a kút környékéről
 • kút aknájáról (kívül, belül) úgy, hogy a kúthoz kapcsolt kútgépészeti szerelvények látszódjanak
 • a kútfejről
 • kút béléscsövének átmérőjéről odafényképezve a mérőszalagot

Amennyiben a szivattyút nem tudja kiépíteni/kivenni a kútból kérem jelezze felénk.
Kérem írja le elektronikus levélben (e-mail), hogy pl. próbálta kivenni a szivattyút, csak nem mozdul meg, vagy “csak” nem műszaki emberként nem kezdene ilyen munkába.

125 mm. átmérőjű kútba 4″ vagy kisebb átmérőjű szivattyú beépítése javasolt.
110 mm. átmérőjű kútba 3″ átmérőjű szivattyú javasolt, a 4″ átmérőjű szivattyú “cipőkanállal” berakható, de nem biztos, hogy ki is vehető, mivel megszorulhat!

Természetesen ki tudunk menni a helyszínre, meg tudjuk nézni előzetesen a kutat, de ez pénzbe kerül..!
Kérem írja meg, ha a helyszínen cégünk mérje fel a szivattyú cseréjének lehetőségét.
Ez esetben küldjük elektronikus levélben (e-mail) a Pro-Forma számlát, az átutalás megtörténtéről kérem értesítsen e-mailben, vagy telefonon és amennyiben az előleg megérkezett cégünk bankszámlájára akkor egyeztetünk időpontot, megnézzük a kutat. Elmondjuk a szivattyú cseréjének-, valamint az esetlegesen a kútgépészeti aknában a kapcsolt szerelvények javításának lehetőségeit.
Ezen felmérés csak technikusi tanácsadást tartalmaz, nem tartalmazza a vízgépészeti rendszer megbontását, a beszorult szivattyú miatt a kamerás kútvizsgálatot, valamint a szivattyú cseréjének, és a kapcsolt kútgépészeti szerelvények anyag-, és munkadíját.
Szivattyú cseréjére csak ezen adatok ismeretében tudunk árajánlatot adni!

Szivattyúcsere előtt minden fúrt kutat  kamerával megvizsgálunk, a szerkezetéről, és az állapotáról kútkamerás felvételt készítünk, és a felvételt archiváljuk! 
Ezt követően megtermeltetjük a kutat, meghatározzuk a homokmenetsen kivehető vízhozamot, és ezen adatok ismeretében döntünk arról, hogy milyen szivattyút lehet beépteni a kútba!
A próbaszivattyúzást “papírforma szerint” megelőzi még a  kút tisztítása / kompresszorozása is.
Ezen vizsgálatok elmaradása esetén nagy a vílószínűsége, hogy “örök garanciális” ügyfeleket gyűjtenénk csak, és nem az elégedett ügyfeleket!
Nem kívánok senkihez garanciába a kútjához járkálni azért, mert nem “engedte” szakszerűen megvizsgálni a kútját, és a csere után az új szivattyú örökké javításra szorul!
Ismeretlen szerkezetű-, műszaki állapotú kútba NEM építünk be új / felújított /javított szivattyút!
Érdemes a kutat kitisztítani a szivattyú csere előtt, ha erre van lehetőség.
Amennyiben a szivattyú kopás miatt rendszeres cserére szorul abban az esetben felvetődik a kút szerkezeti hibájának a lehetősége!!!

Szivattyú rögzítéséhez kizárólag rozsdamentes anyagokat építünk be! -amennyiben nem ez az elképzelése, hanem az, hogy “..csak úgy dobják be, és jó lesz a műanyag kötél is..!”, akkor nem mi vagyunk akiket keres!
Műanyag kötél nyúlik mint a takony, idővel elporlik és a tartó szerepet esetegesen a beépített KPE vízcső, és/vagy az elektromos kábel veheti át, mely műszaki meghibásodáshoz vezet!

A fúrt kutak javítását két főbb csoportra oszthatjuk.

A javítások nagy része vízhozam növelő eljárás, kisebb része magának a kút szerkezetének javításai.

Vízhozam növelő eljárások általában a vízadó réteg, vagy a kút szűrőjének tisztítását szolgálják.  Ezen vízhozam növelő eljárások egy részét az öblítéses módszerrel fúrt kutak beindításánál is alkalmazzák.

Vízhozam növelő eljárások, mechanikai (kefés) kúttisztítás, vegyszeres kútregenerálás:

 • mechanikai (kefés) kúttisztítás
 • kanalazás
 • dugattyúzás
 • kompresszorozás
 • mélyhenger szivattyúzás
 • szűrőmosatás és kompresszorozás váltott ütemű alkalmazása
 • szűrőmosatás és kompresszorozás egyidejű alkalmazása
 • rétegrepesztés
 • vegyszeres kezelések (savazás, lúgozás, és egyéb vegyi kezelések…). Savazásos tisztítás például mészkőlerakódás megszüntetése szolgál, de egyéb vegyszerekkel  akár más lerakódás is lebontható a kút szűrőjéről, béléscsövéről, illetve esetlegesen a vízadó rétegből is.

A sekély mélységű kutaknál általában a mechanikai (kefés) kúttisztítást, a kompresszorozást, a szűrőmosatást, és esetlegesen a vegyszeres kezeléseket szokták alkalmazni a vízhozam növelés érdekében.
Vegyszeres kútregenerálást mindig mechanikai (kefés) tisztítás-, majd kompresszorozás és/vagy szűrőmosatás előzi meg.
A kút regenerálásához használt vegyszer amennyire lehet be kell dolgozni (szivattyúval nyomni és/vagy dugatyúzni) a kúton kívül a szűrőrétegbe, majd hagyni kell a hatását kifejteni ami 1-3 nap. Ezt követően kompresszoros kúttisztítás, PH mérés, a vegyszer semlegesítése (PH beállítás), majd az elszállítás/elnyomás a csatorna felé.
Ezen művelet után 1-2 nappal kamerás kútvizsgálat, a tisztítási folyamat eredményének a megtekintése. Amennyiben a kút láthatóan jól reagált a vegyszerre, a szűrője letisztult, akkor próbaszivattyúzás.
Amennyiben egy savazási eljárás nem volt elég hatásos abban az esetben meg kell ismételni a folyamatot!
Amit a kompresszorozásról tudni kell: 
Nem csodaszer, ne várja azt, hogy a kút szerkezeti hibáját megoldja ha kompresszorral megtermeltetik-, tisztítják a kutat!
Már meglévő kút esetében a kút alján összegyűlt homokot, és egyéb szennyeződéseket lehet kitermelni a kútból, és egy kicsit átmozgatni a szűrő melletti kavicsréteget!
Ettől a kút szerkezeti hibája nem javul meg, ettől nem lesz a kútbéléscső központosan elhelyezve a furatban, nem lesz több kavics a szűrő mellett, és nagyságrendekkel sem lesz kevesebb homok a kitermelt vízben!
Amit szakmailag elrontottak a kút létesítésénél / fúrásnál azt NEM hozza rendbe a kompresszoros kúttisztítás!!!

Új fúrású kút esetében tényegesen nagy mennyiségű levegővel disel mobil kompresszorral lehet/kell elvégezni a kút tisztítását / beindítását / kompresszorozását, de ez nem vonatkozik a már meglévő, és homokoló kutakra, főleg nem a sárga KG-PVC szarsurrantócsővel készült kutakra!!!
Meglévő homokoló kútnál “nagy” diesel mobil kompresszorral megpróbálni kutat tisztítani elgondolkodtató dolog, olyan “orosz rulett” , és ez vonatkozik a dugattyúzásra is!
Elgondolkodttató abból a szempontból, hogy sok esetben nem ismerik a kút szerkezetét, a beépítésre került béléscső-, szűrő tényleges falvastagságát-, anyagminőségét, valamint a terhelési pl. gyűrűmerevségi értékeit.
Ezen felül a béléscső anyaga is öregszik, idővel ezen értékek, így a cső gyűrűmerevsége is csökken, gyengébb lesz, hamarabb sérül, törik, csukódik össze!
Kompresszorozás közben elért nagyobb vízleszívásnál a cső-, valamint a szűrőzött szakasz sérülhet-, összenyomódhat-, megrepedhet-, összetörhet! Ezen meghibásodások után a kút általában nem javítható, a kutat el kell tömedékelni! 
Az un. “lengő” kompresszorozás, kanalazás, valamint a dugattyús kúttisztítás is szinte ugyan ezeket a veszélyeket hordozza magában a negatív nyomások miatt! – és a negatív nyomás az a szívás…!!!
Mindegyik tisztítási módnál hirtelen nagy nyomáskülönbség alakul ki a kútbéléscső két oldala között amit a nem megfelelő minőségű csövek nem bírnak ki, sérülnek, törnek összenyomódnak!
Az élet azt hozta magával sajnos, hogy a kutak kivitelezése során is előtérbe került a “költségcsökkentés”, és sokan az “olcsó” megoldást választották/választják, és ezzel együtt a silány minőségű anyagok használatát, és a hozzá tartozó nem szakszerű munkát!
Ismerettségen keresztül keresték meg cégünket, hogy van egy kút ami soha nem működött megfelelően, inkább homokot adot mint vizet, és valamit kellene csinálni vele!
Felhívtuk a figyelmet a várható veszélyekre, nagy beszélgetések előzték meg azt, hogy megpróbáljuk kicsit levegővel átmozgatni a kutat, az eredmény ITT olvasható! – elgondolkodtató lesz, a képek magukért beszélnek majd!

Fontos tudni, hogy vegyszeres kezelések költsége magas!

Kútszerkezetek javítása akkor válik szükségessé, amikor a kút csövezése, tömszelencéje meghibásodik, a szűrő oxidálódik, kirakódások képződnek rajta, vagy fizikálisan megsérül.

Ezen javítások költségesek, csak nagy mélységű, és nagy átmérőjű fúrt kutaknál lehet megvalósítani.

Általában lakossági szinten a magas költségek miatt ezen javításokra nincs igény, valamint a kútjavításra szolgáló gépek mérete nem teszi lehetővé rendezett kertekben ezen munkák végzését.

Amit tudni kell:

A kút tisztítása nem oldja meg, nem javítja meg a kút szerkezeti problémáját! Amennyiben a kút szerkezete sérült pl. beszakadt szűrő, törött béléscső, stb, tisztítás után is sérült marad csak egy kicsit tisztább lesz, vagy nem, de homokmentes vizet nem fog adni ..!

Kisebb mélységű kutaknál egy új kút fúrása olcsóbb, mint egy szerkezeti javítás.