Kútfúrás – Budapest, XVI. kerület

A XVI. kerületben kb. 30 méter talpmélységű „pozitív kutat” fúrtunk, ami nagy meglepetés volt mindenki számára.

A kút nyugalmi vízszintje +1,5 méteren van, igen ez azt jelenti, hogy a víz a béléscsőben a talaj szintje fölé feljön.

A talaj szintjén 20 liter/perc víz jött ki a kútból folyamatosan szivattyú segítsége nélkül.

Azt, hogy egy  kút pozitív lesz, a fúrás előtt nem lehet megmondani, ahol van már pozitív kút, ott számolni lehet vele, de itt ezen a részen ez meglepetés volt.

Ilyen esetben a kút gyűrűs terének cementálásánál nagyon precízen kell elvégezni, mert a későbbiekben sok bosszúságot okozhat.

Cementálásra CSAK speciális cement használható, és a cement megkötéséig a  kutat folyamatosan szivattyúzni kell olyan mértékben, hogy a kút üzemi vízszintje folyamatosan a cementálás alatt maradjon, ne tudjon kimosódni a cement!

Pozitív kútnál a kútfejet nyomás alatt kell lezárni, és a szivattyú beépítése sem kis feladat!

Pozitív kutaknak nem szoktak aknát csinálni, hanem felcsövezik a talaj szintje fölé. Ebben az esetben a tulajdonos majdnem rosszul lett, hogy nem aknában lesz a kút hanem egy „hidroglóbusz” lesz az udvaron!- pedig egyedi lett volna!

De megoldottuk, és kívánsága szerinte egy akna lett a kútra telepítve mindenki megelégedésére!

Kertészeti szempontból nagyon szép dolgot lehet kihozni egy állandóan csordogáló kútból, de a kútfúrók nagyon nem szeretnek pozitív kutat fúrni.

Idősebb kollégát (Béla bácsi, 40 éve a szakmában) felhívtam, Ő nagyon örült neki, hogy „Tomikám pozitív kutat fúrtál, ez nagyon jó, ……. látni láttam,javítani javítottam, de fúrni még sosem fúrtam pozitív kutat…!” Azt, hogy „Tomikám, ez nagyon jó..!” akkor ezt az első alkalommal én nem így éreztem!