Történetek a “lyukfúrásról” – második rész

Folytatjuk a kútfúrással kapcsolatos érdekes-vicces-elkeserítő történeteinket.

A helyszín újra Csepel, felhív a kertész kollégám, barátom (Stump Feri, www.kertepiteszet.hu), hogy az egyik ügyfelénél gond van a kúttal menjünk le nézzük meg, addig is beszélgetünk egy jót. A kutat jó régen fúrták 80 méter körüli  a mélysége, de van benne már pár darab szivattyú.

Kimentünk, a tulajdonos elmondta, hogy alul van lent két szivattyú a régi időkből, amit még a szülők szakítottak bele.

Lentről a harmadik szivattyút már a tulajdonos építette be a kútba, de az szétcsavarodott, és csak a felfüggesztő felső rész jött fel a kötéllel, illetve a slaggal, az elektromos kábelt nem tudták kivenni, mert az a szivattyú alsó részéhez csatlakozik, az pedig megszorult…

Ezt követően vettek egy Pedrollo szivattyút 100.000 forint fölötti áron.

A villanyszerelő ismerős beépítette a 110 mm átmérőjű kútba úgy, hogy a lent maradt szivattyúnak az elektromos kábelét az új szivattyú mellé befűzte, a szivattyút egy ruhaszárító kötéllel függesztette fel 19 méter mélységbe, és ¾”-os zöld színű slagot tett rá nyomócsőnek mely több helyen volt toldva ½”-os rozsdás csővel. Felül egy nyomáskapcsoló lett rátéve a slagra, hogy nyomás alatt maradjon a rendszer mindig(!) –okos „villanyszerelői” gondolat!

Három nap használat után a slag az egyik toldásnál a 6 bar üzemi nyomás miatt szétjött, és vége lett a világnak.

Szivattyút a tulajdonos ki szerette volna venni, de az megszorult a csőben, mert mellé volt fűzve az alatta lévő szivattyú elektromos kábele. Nekünk nem maradt más, mint a szivattyú elektromos vezetéke, valamint a ruhaszárító kötél amin emelni lehet(ne) a szivattyút. Megpróbáltuk, de a kötél eltépését másra hagytuk… – ne minket szidjanak! A szivattyú bent maradt a kútban, mivel a kútra azóta építettek egy tégla garázst (kb. 2 méter belmagasság a kút fölött). Ilyen alacsony helyen nem fért el semmilyen kútfúró berendezés/állvány amivel a szivattyú mentését gazdaságosan el lehetett volna végezni 19 méter mélységből.

Így odaveszett az esetlegesen még működő kút, illetve a három napot használt szivattyú is…

Több szivattyú már nem fért bele a kútba!