Történetek a “lyukfúrásról” – negyedik rész

Felhívtak Göd Duna-parti részéről, hogy egy éve alakították ki a családi ház geotermikus rendszerét, mely nyitott rendszerű. (Egy fúrt kútból veszik ki a vizet, és a régi gyűrűs kútba engedik vissza).A rendszer rossz tervezése, kivitelezése miatt a gyűrűs kút egyik kb. 4 méteren lévő kútgyűrűje elcsúszott kb. 50 centiméterrel, és ezt kellene visszatenni a helyére, valamint a ház alatt lévő pincét elöntötte a víz.

A telefonbeszélgetésből kiderült, hogy sem a rendszer kivitelezője, sem pedig a tulajdonos nem bízott meg szakembert, hogy a gyűrűs kút állapotáról felmérést készítsen a kivitelezés előtt, valamint nem tájékozódtak a terület adottságairól.

A felmerült hiba miatt a fűtési rendszert le kellett állítani most november közepén!

Ezen tervezési, és kivitelezési hiányosságok miatt van az, hogy az amúgy sem olcsó geotermikus fűtési rendszer a „nagyon drága és használhatatlan” kategóriába kerül át.

A gyűrűs kút elcsúszott gyűrűjével semmit nem lehet csinálni, sőt még biztonságtechnikai okokból javasolt a kút teljes eltömedékelése az esetleges további balesetveszély, és anyagi kár megelőzése céljából… – főleg akkor, mint ebben az esetben is, hogy a családi ház pincéjét önti el a víz, mely a ház szerkezeti károsodáshoz is vezethet…

A geotermikus fűtési rendszerekhez készülő kutakat/szondákat terveztetni, engedélyeztetni kell, és csak a megfelelő hatósági engedélyekkel rendelkező kútfúróval szabad a kivitelezést megkezdeni, a fenti károk megelőzése érdekében.

A tervező határozza meg a rendelkezésre álló helyszín, a geológia adottságok figyelembe vételével a kutak/szondák helyét.

A tervező, a műszaki vezető, és a kútfúró közös munkájának eredménye a geotermikus fűtési rendszer primer oldalának megfelelő méretezése, és működése!