Kútfúrás 40-50-70.000 forintért szivattyúval együtt!?

Sajnos mi ennyi pénzből nem tudunk Önnek minőségileg, és a szabványnak megfelelő működő kutat készíteni, ahogyan mások sem – de mi ezt meg is mondjuk!

Nagyon sok kútfúró(?) vállalkozás úgy hirdeti magát, hogy garantált fix áron (40.000 – 50.000 – 70.000 forintért) vállal kútfúrást. Első pillantásra ez roppant csábító, költséghatékony ajánlatnak tűnik. A megrendelők többsége, megfelelő információk hiányában még azt is gondolhatja, hogy egy-egy ilyen „szakemberrel” meg is fogta az Isten lábát. Ennél azonban sajnos nagyon kevés dolog áll távolabb az igazságtól.

Hogy kicsit felnyissuk a kútfúráson gondolkozók szemét, nézzük meg, miből is áll egy fúrt kút elkészítése. Vizsgáljuk meg először kútfúrás hivalos feltételeit!

Emellett az elkészülő kútnak, valamint az azt készítő szakembernek, cégnek az alábbi feltételeknek kell  megfelelni:

  • A kútfúrásra jogosított cég/egyéni vállalkozás fenntartása (MKIK regisztrációt az alábbi linken tudja ellenőrizni: http://regisztracio.kivreg.hu/web/index.php?frame=Search)
  • Kútfúró szakember képesítése „OKJ vízkútfúró szakképesítési körnek megfelelő, vagy azzal egyenértékű szakképesítés” 101/2007. KvVM rendelet 13.§ (2.) bekezdése
  • Kútfúrógép műszaki alkalmassága „a bányafelügyelet által kiadott, a vízkutatási és vízfeltárási célból végzett fúrási, kútépítési, kúttisztítási, kútfelújítási, kútjavítási berendezésre vonatkozó bányafelügyeleti műszaki-biztonsági előírásoknak való megfelelést tanúsító igazolással rendelkezik” 101/2007. KvVM rendelet 13.§ (2.) bekezdése
  • Minden kút engedélyköteles, a mélységtől függetlenül! (Mélységétől, vízadó rétegtől függően Önkormányzat Jegyzője, vagy Vízügyi Hatóság engedélyez)
  • A kútfúrásnak minden esetben meg kell felelnie a Fúrt vízkutak és vízkutató fúrások MSZ 22116 szabványnak.
  • Kútfúráshoz csak a szabványban meghatározott anyagok használata engedélyezett! Ez természetesen vonatkozik a kútbéléscsőre is. Sárga, szürke lefolyócső használata NEM megfelelő, TILOS! A kút talpát minden esetben zárni kell!
  • Felhasznált szűrőkavics, valamint tömedékelő anyagok minőségére ügyelni kell.
  • A kútba(ra) épített vízgépészet megfelelősége.
  • …és nem utolsó sorban a dolgozók hivatalos foglalkoztatása, ezzel együtt jár a munkabér, és terhei, és a cég/vállalkozás fenntartása!

Tételezzük fel, hogy a kiszemelt „szakemberünk” rendelkezik a megfelelő felszereléssel  valamint a szükséges engedélyekkel. Nézzük meg kicsit alaposabban az engedélyeztetést, a felhasznált alapanyagokat és a gépészetet:

  • Önkormányzat Jegyzője által engedélyezett talajvízkút tervdokumentációja általában 60-120.000 forint + 10.000 forint okmánybélyeg.
  • Vízügyi Hatóság által kért tervdokumentáció készítése 240-300.000 forint + eljárási költség + a mélyebb (30 méter alatti) kutaknál az esetlegesen a Vízügyi Hatóság által előírt geofizikai mérés, vízvizsgálat, valamint a Vízföldtani Napló vezetése.
  • Egy méter 125 mm  MSZ. 22116 szabványnak megfelelő cső ára  3.500-4.000 forint.
  • Iszapképző anyag (CMC, Bentonit, és egyéb anyagok) kutanként 15.000 forinttól akár 150-300.000 forint költséget is jelenthet. (Természetesen ez mélység, és az átfúrt rétegek függvényében változik.)
  • A kútfúró gép amortizációja (fenntartás, üzemeltetés, berendezés időszakos engedélyei, bányahatósági vizsgáztatása, kopások miatt új szerszámok, valamint az új gép beszerzése, stb.) méterenként kb. 2.500-3.000 forint
  • szűrőkavics kutanként 20-40.000 forint (500-1.000 forint/méter)
  • gyűrűs tér tömedékelése 5-30.000 forint (100-1.000 forint/méter)
  •  kútakna telepítése: 80-150.000 forint (mérettől függően)
  • Egy megfelelő teljesítményű, jó minőségű pl. Pedrollo csőbúvár szivattyú EASYPRESS II. áramláskapcsolóval, valamint a beépítéshez szükséges anyagokkal 130.000 Ft-tól indul, plusz a beépítés munkadíja. Természetesen ezen ár változik a szivattyú teljesítménye, valamint a beépítés mélységének függvényében is.

Ezen felül még érdemes számolni kiszállási díjat, munkadíjat, a fúráshoz elhasznált üzemanyag díját is. Ehhez természetesen hozzáadódnak a vállalkozói díjat érintő közterhek is (munkabér, ÁFA, személy jövedelemadó, járulékok).

Ezek ismeretében nem olyan nehéz belátni, hogy egy magát 40.000 – 50.000 – 70.000 forintos kutakkal népszerűsítő vállalkozó, ha nem veszteségesen akar működni, csak két módon tudja az általa fúrt kutak árát ilyen alacsonyan tartani: ha kétes üzembiztonságú és kevésbé megbízható eszközökkel, silány minőségű, a szabványnak nem megfelelő, olcsó alapanygokból; valamint számla nélkül készíti el a kutat.

Ezek a kis apróságnak tűnő trükkök viszont a későbbiek során igen komoly problémákká tudnak válni. Lehet, hogy fél évig – egy évig a kúttal semmi gond nem lesz. Aztán szép lassan megadja magát az olcsó szivattyú, rosszabb esetben még bele is szakad a kútba. A rendes talplezárás nélküli kút elkezdi magából ontani a homokot. Esetleg megroppan a gyenge cső. Ezek kijavítása jó esetben akár a kút eredeti árának többszörösébe is kerülhet, rosszabb esetben teljesen új kutat kell fúrni. Számla hiányában pedig nem biztos, hogy olyan egyszerű a garanciális problémák orvoslása.

És akkor még nem is beszéltünk az engedély nélkül fúrt kutak esetleges bírságáról sem…

Ezek után gondolkozzon el: érdemes ilyen olcsón kutat furatni?

A Tomikút Kft. vízkútjai, geotermikus szondafúrásai minden esetben engedéllyel, számlával készülnek, így az esetleges garanciális igényét biztosan tudja érvényesíteni – az elmúl hét évben három(!) alkalommal végeztünk garanciális javítást a beépített kútgépészeti szerelvények valamelyikén, nem magán a kúton!

Tomikút Kft. vállalja vízkutak, geotermikus szondák fúrását, víz-víz rendszerű hőszivattyúk primer oldali vízkútjainak engedély ügyintézését, a forráskút, valamint a visszapréselő kút kivitelezését is.

A Tomikút Kft. a hatályos jogszabályi feltételeknek megfelelően működik. Rendelkezünk a kútfúró cégekre vonatkozó engedélyekkel, munkaügyi, munkavédelmi viszonyaink rendezettek, cégünk  OMMF „A foglalkoztatás biztonságáért – Partner”

Kútfúrást, kútjavítást, kútgépészeti szerelést, szaktanácsadást, szivattyútelepítést, szondafúrást Budapesten, és 120 km-es körzetében vállalunk. Munkavédelmi tevékenységünkkel országosan jelen vagyunk.

Amennyiben hosszú távon megbízhatóan üzemelő/működő vízkutat, geotermikus szondát szeretne, felejtse el a kontárok olcsó munkáját, kérje egy megbzható, profi csapat árajánlatát!