Csepel csatornázása, és ezzel együtt a havi vízdíj emelkedése…!

Pár szó a csepeli csatornázásról…!

Szinte egész Csepelen folynak a csatornázási munkálatok, mely több változást hoz az életünkben! Emeljük ki először azon változásokat, hogy jövőre már nem kell szippantatni az emésztőket, nem kell elviselnünk a vele járó kellemetlenségeket, tisztább lesz környezetünk, de ezzel együtt a vezetékes víz árának drasztikus emelkedésével kell számolni!

Ingatlanunkat szennyvízcsatornára való rákötése komfortosabbá teszi az életünket, tisztább lesz a lakókörnyezetünk, de ezzel egy időben a hálózati vezetékes víz ára, és ezzel együtt a háztartási rezsi is nagymértékben emelkedik.

Vízdíj összetevői lakossági fogyasztóknál (Budapesten, 2012 évben):

Vízdíj: 243,71 Ft/m3 + 202,66 Ft/hó alapdíj

Szennyvíz elvezetési (csatorna) díj: 423,67 Ft./m3 .

„Új”  vízdij, mely a szennyvíz elvezetését is tartalmazza 667,38 Ft/m3 + 200,66 Ft/hó vízszolgáltatási alapdíj!

Az „új” vízdíj és ezzel együtt a háztartási rezsi emelkedése végigkísér egész életünkben, melynek általában nem örülünk.

A háztartásban (főleg kertes házban) több „nagy vízfogyasztó” létezik.

Kezdjük akkor a lakáson belül a vízszámlát csökkentő megoldások keresését. Egyik ilyen „nagy vízfogyasztó” a WC, ill. a fürdőszoba. Ezek közül szinte mindenhol a WC öblítéséhez használt hálózati víz kiváltható a fúrt kútból kitermelt vízzel, és sok esetben a fúrt kútból kitermelt víz fürdésre, mosásra is használható! – víz bevizsgáltatása szükséges!

Lakáson kívül pedig a kert mint egy nagy egység -ahol a szabadidőnk nagy részét töltjük tavasztól őszig- ami nagyon sok vizet igényel. A gyep vízigénye napi természetes csapadéktól, és hőmérséklettől függően 1-7 liter/nap/m2, és akkor még nem beszéltünk a többi növényről, és az épített medencékről.

Csepelen több, a Tomikút Kft. által fúrt talajvízkút vizének bevizsgáltatása után elmondható, hogy a kertvárosban a fúrt kútból kitermelt víz emberi fogyasztásra NEM, de fürdési, locsolási célra használható! Csepel kertvárosában a fúrt kútból kitermelt víz paraméterei jónak mondhatóak.

A fúrt kútból kitermelt víz „ivóvíz határérték” felett van a NITRÁT, és a SZULFÁT tartalom, valamint egy kicsit keményebb a víz a megengedettnél. Táblázatban összefoglalva láthatjuk Csepelen a fúrt kútból kitermelt víz fontosabb paramétereit. Piros színnel a kútvízben megtalálható, határérték feletti összetevői, és értékük van feltüntetve. Természetesen a kútból kitermelt víz paraméterei a vizsgált terület függvényében eltérhetnek!

Vizsgált paraméter

Eredmény

ivóvíz határérték

Nitrát       (mg/l)

123

50

Összes keménység (CaOmg/l)

356

min: 50, max: 350

Szulfát      (mg/l)

252

250

pH

6,66

6,5 – 9,5

Kémiai oxigénigény (KOI) (Omg/l)

0,5

5,0

 

A fúrt kút vizének bevizsgálása bakterológiai szempontból NEM történt meg!!! Az alacsony „KOI” érték enged következtetni az alacsony bakterológiai szennyezettségre. Fúrt kútból kitermelt víz bakterológiai vizsgálatát érdemes akkreditált laboratóriumra bízni.

Összegezvén az eddig olvasottakat megállapíthatjuk, hogy Csepelen a csatornázással érintett utcákban lakóknak a havi lakásrezsi költsége emelkedni fog a szennyvízcsatornára való rákötés után. Csepel kertvárosi részén a talajvíz jó minőségű, ezért érdemes „Létesítési, és Használatbavételi engedéllyel” rendelkező kutat furatni vízkútfúrásra feljogosított céggel, vállalkozással. Ezen fúrt kútból kitermelt vízzel megoldható a kerti öntözés, valamint érdemes elgondolkodni a lakáson belül a „szürke víz” felhasználásáról is. „Szürke vízről” az alábbi linken olvashat: http://www.origo.hu/idojaras/20120720-a-szurkeviz-aranyat-er-havonta-legalabb-4000ret-sporolhat-ha-okosabban.html

Csepel csaornázás

Csepel csatornázás

Csepel csatornázás

Csepel csatornázás