Budakalász kútfúrás: a Duna árterében átadásra került egy a dunai kavicsteraszra telepített sekély mélységű fúrt kutunk.

Budakalászon a Duna árterében átadásra került egy a dunai kavicsteraszra telepített sekély mélységű fúrt kutunk. Megrendelőnk azzal kereste meg cégünket a Tomikút Kft.-t,, hogy a Duna árterében építkezik, és a terület locsolását szeretné fúrt kútból kitermelt vízzel megoldani.
A megrendelővel megbeszéltük, hogy a dunai árterületen speciális-, és helyi szabályozás is érvényes, utána nézünk, és tájékoztatjuk.

Megkerestük Budakalász Önkormányzatát, ahol tájékoztattak, hogy a Duna árterében szabályozott keretek között, de lehet kutat fúrni.
Megnéztük az ide vonatkozó speciális-, és helyi rendeleteket, mely szerint a kút fúrása előtt a tervdokumentációval együtt környezeti hatástanulmányra is szükség lesz. Fábián-Lukács Judit Asszony (telefon: 06305680058 ) elkészítette a tervdokumentációt, és a környezeti hatástanulmányt.
Önkormányzat a beadott dokumentációk alapján a fúrt kúthoz a Létesítéséi engedélyt kiadta. Jogerős létesítési engedély birtokában bejelentettük az Önkormányzat felé a fúrási munka megkezdésének várható időpontját 8 nappal a munkálatok megkezdése előtt.

A Megrendelővel egyeztetett időpontban cégünk a Tomikút Kft. felvonult a fúrás helyszínén, és elkészítettük a dunai kavicsteraszra telepített sekély mélységű fúrt kutat. A kútfúrás után a kutat homokmentes vízzel adtuk át

 

Kút tisztító szivattyúzása, Tomikút Kft.

Kút tisztító szivattyúzása, Tomikút Kft.

Tiszta kútvíz, Tomikút Kft.

Tiszta kútvíz, Tomikút Kft.

. 
A munkában az volt “kihívás”, ha a Duna  árad, akkor a kútfejen kb. 3,5 méter magas vízoszlop lesz, és fentről a kút nem szennyeződhet a Duna által esetlegesen kimosott emésztőgödrök tartalmával.
A kút elkészültekor a gyűrűs térbe a kút szűrője fölé vízzáró cement esztrich került elhelyezésre, így nem kerülhet szennyezőanyag a felszín alatti vízkészletbe.

Kútgépészeti szerelvények, Tomikút Kft.

Kútgépészeti szerelvények, Tomikút Kft.

Kútgépészeti szerelvények a kútaknában, Tomikút Kft.

Kútgépészeti szerelvények a kútaknában, Tomikút Kft.

Kútgépészeti szerelvények, Tomikút Kft.

Kútgépészeti szerelvények, Tomikút Kft.

Kútgépészet az aknában, Tomikút Kft.

Kútgépészet az aknában, Tomikút Kft.

A felszín alatti vízkészlet megóvása érdekében a GWE-Budafilter Kft. által gyártott / forgalmazott szabvány zárt műanyag kútfej került a kútra.
A vízellátást egy Pedrollo 4Blockm m 2/10 szivattyú biztosítja.

A kútgépészeti aknában került deiglenes jelleggel a Pedrollo EASYPRESS II áramlásérzékelő, valamint a (kút)vízóra is.

Amikor a ház felépül, akkor az aknából az épülő házba lesz áthelyezve az elektromos szerelvény az esetleges nem kívánt beázások, és meghibásodások elkerülése végett.
A  Pedrollo Easypress áramláskapcsoló IP 65 elektromos védelmű, így hasonlóan a hasonló kategóriába tartozó más elektromos védelmi berendezésekhez, nem alkalmas a víz alatti működésre
A téli leeresztő (fagytalanító) csap is kapott egy felcsavarható kupakot védelemként, hogy ár esetén a csap “külső oldalról” ne szennyeződhessen.

A kút számlával, garancia jeggyel, és a Használatbavételi  engedélyhez szükséges dokumentációkkal adtuk át a tulajdonos felé.

Sokaknak csokitojást tojt a nyúl, a Megrendelőnknek egy stabilan működő, szakszerűen elkészített fúrt vízkutat.
Budakalász Önkormányzatánál a sekély mélységű fúrt vízkút Használatbavételi engedélyének ügyintézése folyamatban van…!