Kínai szivattyú, és az “Élet”!

Csepelen négy éve átadtunk egy fúrt kutat, a tulajdonos anyagi megfontolásból ragaszkodott a 30.000.- Ft-os kínai szivattyúhoz.

Elmondtuk, hogy szerintünk nem jó választás, mert nem lesz sokáig jó a szivattyú, de akkor is..!

Megvettük a szivattyút, beépítettük áramláskapcsolóval együtt. Másnap már jön a telefon, hogy nem működik a szivattyú. Átmentünk, megnéztük, az elektromos kábelek a kábelsarukból kicsúsztak, ez volt a hiba oka. Présfogóval az összes sarut rányomtuk a kábelek végére, és ismét pár napra jó lett a szivattyú. Ezt követően sorozatosan lecsapta a motorvédelmi kapcsolót..! – szenvedtünk vele.

Cseréltünk az elektromos betáp oldalon kismegszakítót is, hátha azzal van baj, de a hibás működés folytatódott.

Kivettük a szivattyút, elvittük Bp. másik végére szervizbe, ahol bemérték a szivattyút, és kiderült, hogy az 550 W-os motor kb. 5,8 Ampert vesz fel.
Ez több mint kétszerese annak az áramerősségnek amit felvehetne a szivattyú motorja!

Elmondták a szervizben azt, hogy a motor alumínium dróttal van tekercselve, és zárlatos lesz rövid időn belül, de az importőr nem engedi a motorokat tekercseltetni, mert többe kerül(ne) a tekercselés mint maga  a szivattyú.

Ezt követően a szerviz egyeztetett az importőrrel, majd ráírták, hogy az áramfelvétel a “gyári értéken belül van!”, és a szivattyú jó!

Telefon az importőrnek, hogy ezt ugye nem gondolják komolyan!? A válasz az volt, hogy: “…de igen, mert amit a szerviz mond azt ők feltétel nélkül elfogadják…!” -a fizika pedig nem érdekli őket!

Felajánlott olyan -szerintük megnyugtató- megoldást is az importőr, hogy a jövő héten érkezik 8 Amperes motorvédelmi kapcsoló a szivattyúhoz, menjek vissza a szervizbe, és azt garanciálisan kicserélik! Igen egy 550 W-os szivattyúra akartak rátenni 8 Amperes motorvédelmi kapcsolót!
Köszi, de inkább nem…!

Pillanatnyi villamos teljesítmény számítása: P=U x I
P = pillanatnyi teljesítmény wattban (W)
U = feszültség (potenciálkülönbség) voltban (V)
I  = a berendezésen átfolyó áram áramerőssége amperben (A)

Számoljunk!  P= U x I   tehát I = P/U  tehát 550 W / 230 V = 2,39 Ampert vehetne fel a szivattyú.
5,8 Amper áramerősséget 230 Volt hálózati feszültség esetében 1334 W teljesítményű szivattyú vehetne fel!
Na ezen alapvető fizikai összefüggés nem érdekelte sem a szervizt, sem pedig az importőrt! – köszönjük, James Watt bácsi pedig ráncolja a homlokát..!

Végén azt tanácsolták, hogy a szivattyút vizsgáltassam be igazságügyi műszaki szakértővel, majd vigyem a bíróságra az ügyet, és ha a bíróság igazat ad, akkor majd…! Szakértői vizsgálata 130.000.- Ft lett volna, plusz az utána járás, a szivattyú vételi ára 30.000.- Ft volt!   – köszi, de nem, ennyit nem ér az ügy, és ezzel az importőr, és a szervize is tisztában van, amit maximálisan ki is használnak!

Ezt követően a szivattyúval csak úgy lehetett locsolni, hogy 5-8 perc locsolás, 30 perc szünet..! Majd a szomszéd is nézegette, hátha, de.., javításilag Ő sem jutott vele messzire!  Ez így ment több mint két évig, mire végre végleg eredetben megállt MINDEN!   – az áramlásérzékelő elektronikáját is tönkre vágta a szivattyú:

Gyorsan elhasználódott Kínai szivattyú!

Gyorsan elhasználódott Kínai szivattyú!

Mielőtt valaki azt mondja, hogy magas a víz vas tartalma, akkor megnyugtatom, hogy nem, nem azért néz így ki a szivattyú!
A szivattyútest nem rozsdamentes anyagból készült, és az idő vas foga ezt tette vele!
Nagyon sok bosszúságot okozott a szivattyú a tulajdonosnak, és nekünk is!
Akkor és ott utoljára megfogadtam, hogy SOHA többet nem építek be rossz minőségű szivattyút..! -senkinek nem kell ez az procedúra, és az sem, hogy anyagi okokból kifolyólag az importőr utasítására a szerviz átírja a fizikát, és okosabb legyenek együtt (importőr+szervizes) mint James Watt!

A kútba egy Pedrollo 4Blockm 2/10 típusú szivattyú lett telepítve, amelyhez a megfelelő elektromos védelem biztosítása érdekében egy Pedrollo EASYPRESS II. típusú áramláskapcsolót építettünk a rendszerbe. Az említett gépészeti szerelvények nagyságrendekkel hosszabb élettartammal és működési biztonsággal rendelkeznek, mint az  eredeti megoldás, amely olcsóbb ugyan, viszont műszaki szempontból erősen kifogásolható.

A szivattyúcserét követően a tulajdonos is elégedetten vette tudomásul, hogy nem kell tovább rettegniük, az olcsó Kínai szivattyú által okozott bosszúságoktól.

Cégünk már hosszú idő óta hivatalos kútfúró partnere a Pedrollo Hungária Kft -nek, mindkét fél maximális elégedettségére.

A Pedrollo márkára nem jellemzőek a meghibásodások, amennyiben mégis előfordulna, akkor további fontos szempont, hogy egy országos lefedettséggel rendelkező, szerződött szervizpartner hálózat nyújt biztonságot a felhasználók részére.

Amit feltétlen meg kell még említeni, hogy a Pedrollo termékek garancia időn túli esetleges meghibásodása esetén is javíthatóak, a gyári alkatrészek utánpótlása raktárról biztosított, amelyhez párosul a magas szintű szakmai támogatás és kiváló ár-értékarány is.

Pedrollo 4Block szivattyú, Easypress áramlásérzékelő automatikával, GWE zárt kútfejjel. vízórával, és téli fagytalanító csappal. Tomikút Kft.

Pedrollo 4Block szivattyú, Easypress áramlásérzékelő automatikával, GWE zárt kútfejjel. vízórával, és téli fagytalanító csappal. Tomikút Kft.