Pár szó a kútgépészeti aknákról, öntözőrendszeres szelepaknák kútgépészeti aknaként való hasznosításáról, és a kútfej lezárásának szükségességéről…!

Cégünket egyre többen keresik meg, hogy elromlott a kútjuk, nem tudják kivenni a szivattyút, vagy valami egyéb más meghibásodást észleltek.Amikor az érdeklődők megküldik a fényképet a kutakról, illetve kimegyünk azt látjuk és tapasztaljuk, hogy sok kút a kertépítészek által kedvelt az öntözőrendszerhez használt un. “szelepaknába” kerül, ettől remélik azt a tulajdonosok, hogy minden káros behatástól megvédi majd a kutat, a gépészeti szerelvényeket, és a felszín alatti vízkészletet.

Ezen “szelepakna” nem egy csodaszer, de egyre elterjedtebb a végfelhasználók, és a kertépítészek között kútgépészeti aknaként!

Ezen aknákat nem erre a célra találták ki! Persze tudom, hogy olcsó, és zöld a teteje, és a fűben nem nagyon lehet észre venni, de ezen előnyökön kívül a kút védelmére nem nagyon megfelelő, mert:

 • Nem fagymentes, téliesítéskor illik kivenni belőle az áramláskapcsolót, és ezen évente két megbontás a KPE csatlakozó-, és a KPE cső elhasználódásához vezet rövid idő alatt. KPE csatlakozókat nem arra találták ki, hogy évente kétszer szerelgessék, hanem arra, hogy egyszer összerakják, és pont. .
 • Nagyon pici a hely a gépészeti szerelvényeknek, elég rossz ezen aknákban szerelgetni.
 • KPE cső nehézkes bontogatására megoldást jelent a Perollo gyári Easypress csatlakozója
 • Amennyiben az áramláskapcsoló fix elektromos bekötéssel van telepítve, akkor a szelepaknában még azt is kötögetni elég nagy nyűg.
 • Amennyiben az elektromos betápot (dugalj – dugvilla) “vízmentes/cseppmentes gumi” csatlakozókkal oldják meg az sem csodaszer, szinte évenként lehet cserélni a mostoha körülmények miatt, és azt sem illik vizesen taperolni…! .Ezen csatlakozókat nem arra találták ki, hogy a vízben ússzanak…!
 • Esőzések alkalmával ezen aknák elég hamar beáznak, illetve nagyobb esőzések alkalmával elönti őket a víz! Ezt nem veszik észre, mert szakadó esőben nem fogják nyitogatni a szelepakna tetejét…! A kivehető elektromos szerelvények (áramláskapcsoló, gumi elektromos dugalj, dugvilla, stb.)  általában nem IP 67-es védettségűek (vízállók), így általában előbb mint utóbb elektromos meghibásodás következik be a beázás miatt.
 • Sokan a klasszikus szivattyúkat telepítik ilyen aknába. Nagyobb esőzésnél rögtön a szivattyú motorja is beázik…!
 • A kút felülről általában nem kerül lezárásra, így sok esetben a kutat is elönti a felszínről befolyó víz, és vele együtt a sár is. És innentől kezdve szép az élet, mert ha a sár/homok vagy ki tudja mi ellepi a szivattyút akkor nagy a gond! A szivattyút nem biztos, hogy ki lehet venni, és akkor van az, hogy új kút, és minden megmaradt gépészeti rész áttelepít egy új kútgépészeti aknába! – némi “kis” kellemetlenséggel jár, és ez nem olcsó!

  Kútgépészeti akna! No komment!

  Kút-, és a gépészete öntözőrendszeres szelepaknába telepítve! No komment!

Azt be kell látni, hogy ezen a kertépítészetben használt szelepaknák nem kútgépészeti aknának készülnek. Az öntözőrendszeres szerelvények vízállóak, azon felhasználásra műszakilag megfelelő, de a kútfúrásban nem jó, nem ajánlott.
Ez a típusú akna a “valamire jó lesz” kategória. Talán rövid időre ideiglenes kútgépészeti aknának jó lehet – ameddig előkerül a kőműves, vagy megérkezik a gyors anyagi felemelkedés- , de hosszú távra nem javasolt az alkalmazása!

Tudom a pénz és/vagy a lustaság nagy úr, mert nem szeretnénk egy vagyont költeni a beton kútgépészeti aknára, és/vagy nem szeretnénk fél napot ásni, utána zsaluzni-, betonozni, a földet elhordani konténerben, inkább kidobunk három lapát földet, betapossuk a szelepaknát a földbe, és a feladat kipipálva  “fél óra” alatt, ami nem igaz, mert több órás mutatvány a szelepakna telepítése! – az első nagyobb esőig, és majd innen jön az igazi vesszőfutás. – jobb esetben a gépészet javítása, rosszabb esetben pedig a teljes gépészet cseréje..!
Megfontoltan olyan helyen ahol jó a vízelvezetés telepítünk mi is szelepaknába gépészetet, de Pedrollo Easypress gyári vízcsatlakozóval, mely egyszerűen bontható, így nem okoz gondot a téli-nyári üzem átállítása. Easypress gyári vízcsatlakozás szerelése egyszerű, nem kell a KPE idomokat bontani. Pedrollo EasySmall nyomáskapcsoló csak az egyik (külső menetes!) oldalon csatlakoztatható ezen idommal!!!

Easypress gyári vízcsatlakozása

Öntözős szelepakna Pedrollo Easypress gyári vízcsatlakozással. Tomikút.

Amennyiben a szelepaknára esik a választás akkor csak a szerencse mentheti meg Önöket a későbbi bosszúságtól, és a további anyagi kiadástól a kúttal kapcsolatban. Ne bízzanak abban, hogy “… velem ez nem történhet meg…!” , mert igen előbb utóbb a mostani szélsőséges időjárás, a hirtelen nagy esőzések miatt egyszer Ön is sorra kerül…! – ne legyen így, de ha véletlenül bekövetkezik akkor ne csodálkozzon!

Úgy gondolom, hogy legalább így kellene kinéznie egy “alap” kútgépészeti aknának belülről:

Kútgépészeti akna minimális szerelvényekkel. Tomikút Kft.

Kútgépészeti akna minimális szerelvényekkel. Tomikút Kft.

 

És szabvány szerinti kútfejjel ami ténylegesen biztosítja a kút védelmét azzal pedig így:

Kútgépészeti akna, a kútfej szabvány szerinti lezárása, és gépészeti szerelvényei. Tomikút Kft.

Kútgépészeti akna, a kútfej szabvány szerinti lezárása, és gépészeti szerelvényei. Tomikút Kft.

Amennyiben a kút felülről nem kerül lezárásra akkor valószínűleg az Ön kútja is hasonlóan néz ki belülről amire ne legyen büszke:

 

Jó locsolást kíván a:

Tomikút Kft. csapata!