2021 március utolsó előtti hétvégéjének a margójára, így a víz világnapja előtt két nappal!

Tragikus, és értelmetlen baleset történt 2021. március 20.-án Hatvan – Nagygombos területén, egy három éves kisgyerek beleesett egy fúrt kútba, és meghalt!

Így rögtön az első mondatban: Őszinte részvétem a családnak!

Nézd meg, olvasd el a linken lévő tartalmakat, utána olvasd el az írásomat..!

https://rtl.hu/rtlklub/hirek/tragedia-kutba-esett-es-meghalt-egy-haromeves-kisfiu-hatvan

http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/bunugyek/tragedia-hatvanban

És igen, a kútfúrásról írok pár keresetlen gondolatot amit a hétvégi tragédia hozott ki belőlem!

Mint hivatalos kútfúró cég megpróbálunk minden felvilágosítást megadni azért, hogy a kutak szakszerűen, engedéllyel készüljenek, és biztonságosan lehessen üzemeltetni őket!

Több írásom olvasható a www.tomikut.hu oldalon a fúrt-, és ásott kutakkal-, a kutak tetejének lezárásával kapcsolatban!

Az, hogy az ásott kutak nagy része rossz állapotú, nagy részük nincs biztonságosan lefedve, és bele esnek gyerekek játék közben, beleesnek felnőttek, állatok, hogy az ásott kút javításánál-, tisztításánál meghalnak az önjelölt kútásó „kollégák” az lassan „elfogadott”, és nagy társadalmi felháborodást nem váltott, és a mai napig sem vált ki! – én ezt érzem!
Nem hallatják a hangukat politikusaink az ügyben, nincs nagy szándék arra, hogy ezen balesetveszélyes állapotokat megszüntessék, sőt..!
A jogalkotó úgy határozott, hogy az ásott kutak fennmaradási engedélyéhez (ellenőrzéséhez) NEM szükséges kútfúró szakember bevonása, ezen ellenőrzést megteheti a tulajdonos is aki abszolút nem ért a kutakhoz szakmailag!

A hétvégi eset kapcsán talán egy kicsit más a helyzet, itt egy fúrt kútnál történt a sajnálatos tragédia amiben egy három éves gyerek meghalt!  

Spanyolországban 2019 évben volt már hasonló eset, de az itthon nem verte ki a biztosítékot! – és ez kiveri majd!? Nem, ez sem fogja…!

https://hu.euronews.com/2019/04/15/szinte-azonnal-meghalt-a-kutba-esett-kisfiu

Kíváncsi leszek, hogy a hivatalos szakmai oldalon valaki, valamit lép-e a hétvégi tragédia után!?
Esetlegesen hány gyereknek kell majd még meghalnia hasonló szörnyű körülmények között, hogy valaki valamikor felfigyeljen ezen életveszélyes állapotokra a kutaknál!?
Mikor, és hol lesz az a pont amikor a társadalom megköveteli azt, hogy a politika-, a jogalkotó tényleges lépésre szánja el magát a kutakkal, a kutak üzemeltetésével, az ellenőrzéssel kapcsolatban!?

Mikor jutunk el oda, hogy felismerjük azt, hogy az engedély nélkül kivitelezett, ellenőrizetlen, szakszerűtlenül kialakított kutak nem csak a felszín alatti vizekre jelentenek valós veszélyt, hanem az emberi életre is!

És látjuk azt, hogy ezen sajnálatos balesetből NINCS visszaút, a gyermek életét NEM lehet visszaadni!

És akkor itt kell arról beszélni, hogy  ezért a sajnálatos balesetért, tragédiáért kinek mekkora felelőssége van!?

Hazánkban a kútfúrás, a kútásás, a kútjavítás olyan mint a foci! – mindenki ért hozzá rajtam kívül!

Kezdjük talán a legnagyobb érintett körrel amit úgy hívnak, hogy: „A társadalom nagy része” -és tisztelet a kivételnek!

Igen, kezdjük ezen meglehetősen nagy körrel!

Sokan a kútfúrást mint szakmát lenézik és ennek megfelelően is kezelik az ezen szakmában dolgozó szakembereket.  

Ők nem fogadják el azt, hogy a kútfúrás, a kútásás, a kútjavítás egy speciális veszélyes szakma melynek megvannak az írott, és az íratlan szabályai!  

Ezen társadalmi réteg nem is fogadja el azt, hogy a kútfúrás, majd a kútüzemeltetés veszélyes üzem, nem fogadják el azt, hogy a szakemberek tudását-, a munkáját meg kell fizetni, ezért nem is dolgoztatnak velü(n)k!
Ők keresik az olcsót, keresik a „mégolcsóbbat” és ezen „szintet” keresik azért, hogy más sok esetben haszontalan dologra több anyagi forrásuk maradjon!
“Sajnos, szeszélyeink kielégítésére sosem sajnáljuk a pénzt, mindig csak olyankor alkudozunk, ha hasznos, vagy szükséges dologról van szó.”
Honoré de Balzac

A kútfúró szakma:

Mint az Életben minden így a kútfúró-, kútásó-, kútjavító „szakma” is sajnos felhígult!  Igen a „szakma” szót direkt idézőjelbe tettem!

Kevesen vagyunk a szakmában akik cégként hivatalosan, tényleges szaktudás birtokában végezzük a munkánkat, és ezen elvégzett munkáért nevünkkel, aláírásunkkal vállaljuk a felelősséget!
Az átadott kutakhoz cégünk írásos tájékoztatót-, garancialevelet ad, valamint felhívja a figyelmet a kutak szakszerű üzemeltetésére valamint az időszakos ellenőrzések-, karbantartások szükségességére!
Amennyiben valami baj van, akkor nem kell házilag beletúrni a kútba, nem kell szólni a szomszédnak, mert Ő aztán igazán ért hozzá, hanem szólni kell, kimegyünk, megnézzük, és szakszerűen megjavítjuk!  
A szakmai hivatalosan dolgozó része a kellő tájékoztatást megadja az érdeklődőknek, kiállunk a szakmaiságunk mellett. – ezen kívül nem sok lehetőségünk van eljutni oda ahova nem hívnak!
Cégünk a Magyar Vízkútfúrók Egyesületének tagjaként megpróbálja segíteni a szakmai munkát az Egyesületen belül is!

És akkor itt jön a „szakma másik fele”, akik mondjuk úgy, hogy a „sötét oldal”!
Ők azok akik feketén dolgoznak, a munkájukban sok esetben a szakmaiság egyáltalán nem fedezhető fel,  a munkájuk után nem vállalják a felelősséget, sőt mindent hárítanak!

A mai világban amikor az Internet világát éljük a megrendelői oldal sajnos NEM tudja leszűrni azt, hogy az a Weblap amit éppen néz, ahonnan „szakembert” választ az egy hivatalosan működő szakcég/vállalkozás, vagy egy abszolút feketén működő, és minden szakmaiságot figyelmen kívül hagyó kókler honlapja.
A képeket összelopják szakcégektől, külföldről, az írásaikkal pedig simán megtévesztik a megrendelői kört, az áraik pedig „vonzóak”!
Sok esetben olyan alacsony áron dolgoznak, hogy abból hivatalosan működő szakszerűen kutat építő cég esetében még az anyagköltség sem jön ki!
Igen, az anyagköltségre sem futja…!
És akkor itt megjegyezném, hogy egy fúrt kút tetejének lezárása nagyságrendileg 1-3.000.- Ft. ami egy PVC kupak ára!
Amennyiben ez a PVC kupak szakszerűen van felszerelve abban az esetben egy gyermek nem tudja felnyitni a kutat! Így a kútba a gyerek nem tud semmit beledobni, és nem is tud a gyerek sem a kútba bele esni!
Valószínűleg ezen kb. 3.000.- Ft.-os beruházás /alkatrész hiánya okozta egy gyermek tragikus halálát! – elgondolkodtató!

Sokan a nagy profit reményében képzettség, szaktudás nélkül kényszervállalkozásként feketén dolgoznak a kútfúrás területén a mai napig.

A szakma próbálja kiszorítani a „fekete oldalt” , de addig ameddig ehhez nincs politikai akarat addig ez elég lassú folyamat!
Én azt látom, hogy a szakma sok éve dolgozik azon, hogy a „fekete oldalt” megpróbálja jó útra terelni, de/és nem is nagyon megy!
Némi erőtlen próbálkozások vannak a szakma fehérítésére, valamint arra, hogy egy szakmai névsor kerüljön összeállításra a hivatalosan dolgozó cégekről, de egyenlőre ez hosszú ideje húzódó. és végeláthatatlan folyamat! – nem holnap lesz az a nap amikor lesz egy nyilvános  adatbázis  a hivatalosan dolgozó kútfúró cégekről!

És akkor beszéljünk  „szürke zónáról”, mert van ilyen is:

Ez az amikor a kútfúró cégek engedély nélkül fúrt kutakkal próbálnak némi plusz haszonra szert tenni!

RTL képsoraiban látható elég nagy átmérőjű sárga PVC csövet csak nagy berendezéssel lehetett letekerni a földbe, ez szinte biztosan NEM házi kivitelezésű kézi fúrású kút volt!
Valaki szürke zónába működő cég/vállalkozás valamikor lefúr(hat)ta a kutat, majd a tulajdonost magára hagy(ha)ta a kúttal együtt…!
Az, hogy mikor, és milyen műszaki tartalommal került átadásra a kút, és azóta a kúton milyen javítások voltak azt majd a vizsgálat tisztázza!
Itt majd kiderül, hogy kinek (megrendelői-vállalkozói oldal)  milyen felelőssége van a tragikus baleset bekövetkezése miatt!  

Nagygombos:

A vizsgálat remélem fel fogja tárni azt, hogy ki fúrta a kutat és azt is, hogy miként került a kút ilyen életveszélyes állapotban, és miként lehetett a kutat ilyen életveszélyes állapotban üzemeltetni!

Nagygombos nem a NER lovagok által kedvelt nyaralóhely, hétvégi házas övezet, és sokaknak lakhatási kényszermegoldás!
Igen, tudom azt, hogy a területen nincs vezetékes víz-, és nincs szennyvízcsatorna sem, és igen tudom azt is, hogy szinte mindenkinek van fúrt vagy ásott kútja, mert valahogy meg kell oldani a háztartási  vízellátást..!
Én csak egy kutat láttam Nagygomboson, abból is szivattyút mentettünk, és nem azért mert olyan szakszerű volt a kút szerkezete-, valamint a kútfej kialakítása, és a szivattyú beépítése!
Akkor és ott elmondtam, ha megjavították a szivattyú szóljanak, megyünk, szakszerűen beépítjük..! – elmaradt a „szólás”, így valószínűleg a szakszerű szivattyú beépítés is!

Megjegyzem, hogy ezen veszélyes kutak országos problémát jelentenek, és a feltérképezésük is évek óta húzódik.
2016 év közepén a jogalkotó biztosította a kutak bírság nélküli(!) fennmaradási engedélyezésének (ellenőrzésének/felmérésének) lehetőségét!
A bírság nélküli fennmaradási engedélyeztetés első határideje 2018 év vége volt, majd módosult 2020 év végére, jelenleg 2023 év vége a dátum, ha addig nem változik!
Ezen idő  közben a szakmai minimális megfelelősségi szint szépen lecsökkent!
Már az ásott kutakat a tulajdonos is ellenőrizheti, a talajvízre szűrőzött kutakat NEM kell kamerával ellenőrizni, nem érdekes az, hogy milyen mélységközben van a talajvízre fúrt kút szűrője, nem érdekes az, hogy esetlegesen van-e benne döglött állat-, vagy egyéb más szennyeződés, stb..!
Az alábbi linken olvasható a szakmai javaslat a kutak fennmaradási engedéylének ügyében aminek több bekezdésével szakmailag nem értek egyet, de ez legyen az én szakmai gondom: http://www.hidrologia.hu/mht/letoltes/kutjavaslat/javaslat.pdf

Mint a szakmában dolgozó mélyfúró technikus úgy gondolom, hogy a kutak ügyét sokkal nagyobb szakmaisággal kellene kezelni mint politikai, mint pedig jogalkotói szinten!

Én azt látom, hogy a szakma, a szakmai szervezetek nyitottak a változásra, nyitottak a változtatásra, egyeztetni kell velük, onnantól pedig a jogalkotói oldalon pattog a labda, hogy mikor lesz ebből kézzel fogható tényleges pozitív változás!
Nagyon sajnálom a kisgyerek abszolút értelmetlen halálát, és megegyszer Őszinte részvétem a családnak!