110 mm.-es KG- PVC szarsurrantócső, és a 4″-os szivattyú esete a kútban, megtörtént tanmese, “Béláim” dolgoztak!

Cégünket megkereste egy (bio)gazdálkodással foglalkozó kertészet, hogy elromlott a szivattyújuk, megpróbálták kivenni, de a szivattyú egy része a kútban maradt! – ez ugye már elsőre sem hangzik túlzottan jól!(?)

Sokszor írtam már arról, hogy a KG-PVC szarsurrantócső(!) NEM kútépítésre lett kitalálva!
NEM használható a kutas a szakmában!
Azon kívül, hogy a KG-PVC szarsurrantócső is műanyag cső azon kívül SEMMIBEN NEM hasonlít a kútépítésben használatos csövekhez! – és ezt a színe is jelzi!!!

A kútépítésben használatos csöveket más szabvány szerint méretezik, más szabvány szerint gyártják, más az anyagminősége, más a falvastagsága mint a szennyvízcsöveknek!

Minden csőnek van egy un. gyűrűmerevségi értéke amit a cső:

  • átmérője
  • anyagösszetétele, és a
  • falvastagsága határoz meg!

Ezen dolgok összessége határozza meg azt, hogy a (kút)béléscsövet milyen mélyre lehet letenni, és ezen cső mekkora vízleszívási értékhez megfelelő, mekkora depressziót visel el!
És NE feldekezzünk meg arról sem, hogy a kutaknál a gyűrűs teret illik cementálni is ami sokat véd, ill. a kisebb mélységű talajvízre szűrőzött kutak kivételével több béléscsőrakat kerül(ne) le a kútba ha szakszerűen készítették volna el!

A helyszínen egy szivattyú várt aminek az aljából kiszakították a műanyag fenékrészt, illetve vele együtt a kondenzátort is!

A kútkamerás vizsgálatnál elsőnek azt láttuk, hogy a szivattyú elektromos betáp kábelének a védőlemeze beleakadt a szarsurrantőcső toldásába, illetve fel is vágta a csövet, majd pedig a cső felfelé elég hosszan meg is repedt! Illetve volt ott még más sérülés is, mivel a szivattyú vascsővel volt leépítve, a férfi emberek (Béláim) pedig erősek voltak, és nyomák-vonták ameddig tudták! – túltolták!

110 mm. es KG PVC cső szarsurrantócső sérülése, kútcső sérülés, kútkamera, Tomikút Kft.
110 mm. es KG PVC cső szarsurrantócső sérülése, kútcső sérülés, kútkamera, Tomikút Kft.
110 mm. es KG PVC cső szarsurrantócső sérülése, kútcső sérülése, kútkamera, Tomikút Kft.
110 mm. es KG PVC cső szarsurrantócső sérülése, kútcső sérülése, kútkamera, Tomikút Kft.

Leegyszerűsítve ez történt:

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode

Amennyiben a videó nem indulna el, akkor katt IDE

Ebből a kameraállásból az is jól látszott, hogy az alsó szarsurrantócső ovális, és ezért tudott belekapni a védőlemez a csőbe, az erőltetés pedig megtette a hatását!

Lentebb látszik még, hogy a szivattyúból kitépett kondenzátor ill. egy darab elektromos betáp kábel van még a kútban, valamint ezzel együtt a szivattyú alja ami már a felvételen nem látszik!

110 mm.-es szarsurrantócsőből készült kút, csősérülés, szivattyú alkatrész maradék a kútban, kútkamera, Tomikút Kft.
110 mm.-es szarsurrantócsőből készült kút, csősérülés, szivattyú alkatrész maradék a kútban, kútkamera, Tomikút Kft.

Gyakorlatilag a kút innetől kezdve kuka!
Valahogy ki kell bányászni belőle a szivattyú maradékát (ha lehet), a kutat ki kell tisztítani, és engedély birtokában el kell tömedékelni!
A használhatatlan / felhagyott kút NE legyen a felszín alatti vízre nézve pontszerű szennyési forrás! – ne jusson le semmi szennyezőanyag, a kútba, így pl. műtrágya, állat, stb.!

Megoldás egy új, szakszerűen elkészített stabil vízhozamot adó kút lesz majd!

És a két örök igazság:

  • KG-PVC szarsurrantócső NEM alkalmas kutak kivitelezésére
  • 110 mm.-es csőbe CSAK 3″ átmérőjű szivattyút szabad beépíteni, mivel az kisebb csősérülés esetén negyobb valószínűséggel nyerhető vissza a kútból.
    4″ átmérőjű szivattyú beépítése esetén oldalanként 1-2 mm. távolság marad! -ha marad!
    Kör keresztmetszetű betáp kábel esetén pl. Elpumps szivattyúknál még a kábelvédő sínt is le szokták venni, mert különben nem fér be a kútba a szivattyú (!), lapos kábeles szivattyúk esetén, pl. Pedrollo 4Block szivattyú befér a kútba, de kis ovalítás a csövön, az eredmény pedig jól látható!

Igen, tessenek körülnézni, és megpróbálni olyan céget keresni a kútfúrásra aki engedéllyel rendelkezik, és NE a kókler kivitelzők által, engedély nélkül készített szarsurrantócsöves kutakat részesítsék előnyben! – fent látható az eredmény!