Ismét pár szó az ásott kutakról, az ásott kutak tartalmárol, a kúttisztítás veszélyeiről, és a hatályos jogszabályokról.

Az Élet úgy hozta, hogy megnövekedtek az ásott kutas munkáink. Egyre több ásott kutat vizsgálunk kamerával, mérjük a vízhozamát, majd pedig mászunk le a kútba, rakjuk rendbe a falazatukat, tisztítjuk, kavicsoljuk fel az aljukat, és intézzük a fennmaradási engedélyüket!
Néhány keresetlen gondolat az ásott kutakkal kapcsolatos hatályos jogszabályokról, a jelenleg nem létező Magyar Szabványról, és az Életről…!


A kútásás jelenleg máshova nem sorolt szakképzettség nélkül végezhető tevékenység.
Indokolásban az szerepel, hogy mivel hazánkban nem volt kútásó képzés ezért nem követelhető meg a képesítés megléte sem. Tehát jelenleg engedélyek birtokában BÁRKI IS áshat-, túrhat ásott kutat. – ez az elfogadott nagy szakmai követelményrendszer! – gratulálok!

Szóvak ez az ássunk-, tisztítsunk kutat egy veszélyes üzem, de leginkább bányász szakma! Álláspontom szerint minimum kútfúró képesítést kellene előírni az ásott kutas munkákhoz!
Kútfúrók között legalább van annak esélye, hogy hallott már a kolléga “ásóka” a 24/2007. KVvM. rendeletről a Vízügyi Biztonsági Szabályzatról, ha nem is olvasta el! Sok olyan dolog le van írva ami a balesetek elkerülése érdekében kell(ene) tudni, és a gyakorlatban használni is tudni kell(ene)!
Az sem lenne egy nagy hátrány, ha az ásott kút eltömedékelése sem lenne olyan feladat amit BÁRKI IS szakmai végzettség nélkül elvégezhet!
Ezért van az, hogy első körben kamerával megnézzük a kutat, majd egy szakképzett alpinista szakember megy le a kútba, és tisztítja ki. Ezt követően lehet a kutat az engedélyben meghatározott tömedékelési terv szerint megszüntetni, és dokumentálni, majd a hatóság felé beadni a doksikat!
Mint már említettem veszélyes üzem az ásott kútban kotorásznini, kirobbanó lehet az élmény, katt IDE , ha szeretnéd látni miként cserepez le egy házat egy a kútban felrobbant valami a szakszerűtlen tömedékelés közben!
És ez az eset is lakosági kútnál történt, ahol a hatályos jogszabályok alapján a tulajdonos IS túrhatja a kutat..! – robbant jó volt a munkakedv!

Már mi is találtunk “kétes” dolgokat a kút alján, bátrak vagyunk, de ostobák nem!
Inkább kértünk a rendőröktől segítséget, mint kirobbanó legyen az élmény..!
Higgyétek el nem vicces a dolog, meg lehet halni, és csak egy életed van! -ez nem videójáték a monitor előtt ahol zsetonért vehetsz új életet!!!
Az Életben két dolog van amit nem tudsz megvenni bármennyi pénzed is van!
Az egyik az idő, a másik az egészség!
Két “szerencse” létezik ebben a munkában!
Az egyik “szerencse” amikor egy rossz mozdulat, és ha szerencséd van akkor nem amortizálod le magad, és nem robbansz fel, nem maradsz ott a kútalján!
A másik “szerencse” amikor benézel valamit, és robbant jól dolgozol, és akkor hirtelen mindennek vége, nem szenvedsz sokáig! – a családod gyászol, de hidd el az Élet nem áll meg nélküled!
Amennyiben robbant jól dolgoztál és nincs szerencséd akkor majd a családod forgat lepedővel az ágyban akár sok tíz évig mindenki örömére..! – ez akkor lehet “jó élmény” ha még tudatodnál is vagy, és felfogod azt, hogy mi is történik Veled!
Kérlek gondold át mennyit ér az Életed, és miként szeretnél tovább élni, esetlegesen mennyire szeretnéd megváltoztatni a családod életét egy rossz mozdulat miatt!!!
Ez bányász szakma, ez a mi szakmánk, és nem véletlen a bányász szakmában a “Jó szerencsét!” a köszönés!

Megjegyzem mindenkinek két élete van! A második akkor kezdődik amikor ráeszmélsz, hogy csak egy életed van!

2020 évben az MMK kutakkal foglalkozó munkacsoportja is rámutatott sok szakmai hiányosságra, de sajnos szakmai megoldásokat nem kínált.
A szakképesítés hiánya régóta ismert dolog, de szakmai megoldást kell(ene) megkeresni-, javasolni, valakinek ezt fel kellene vállania!
Álláspontom szerint ez az ásott kutas dolog egy régről megörökölt nagy szakmai hiányosság, és ezzel foglalkozni kell, ha tetszik-, és ha nem akkor is! – kövezzetek meg nyugodtan ha nem így érzitek, de támasszátok alá valós szakmai indokokkal!
Volt valamikor egy Magyar Szabvány az ásott kutakra, de az már évtizedek óta hatályon kívül van, az új pedig valahol kevereg a “rendszerben”. -részben ismervén a szövegezését remélem mielőbb megjelenik, mert sok értelmes-, és hasznos dolog van benne!
Helyesbítés a Magyar Szabvánnyal kapcsolatban, melyet köszönök Rózsa Attilának Pórusvíz Kft.
Egy élő “Vízügyi Ágazati Szabvány” van az ásott kutakkal kapcsolatban, mely az MSZ-10 306-81. számon-, és “Vízügyi Létesítmények, Ásott kutak” néven elérhető! Jóváhagyás időpontja: 1981.12.09., hatálybalépés időpontja: 1982.01.01. – nem mai darab, de legalább van, igaz 2001, ill. 2003. évben visszavonási szándék is volt a Sazbványügyi Testület részéről!
MMK kutakkal foglalkozó anyagában kifejtésre került az is, hogy a fennmaradási engedélyezésnél az ÁSOTT KUTAT (és csak az ásott kutat!) lakossági szinten NEM kell szakembernek vizsgálnia, elég ha a tulajdonos erős lámpával, vagy tükörrel belenéz a kútba.
A tulajdonos szakmailag megállapítja azt amit gondol, azt amit akar, azt ami éppen a saját önös érdeke kíván, “vagykituggyamit” a kút állapotáról, ezt dokumentálja, és ezt a jegyző gond nélkül elfogadja! – elgondolkodtató!
Igen elgondolkodtató az, hogy a tulajdonos vizsgálja a saját kútját lámpával, tükörrel és elfogulatlanul! – elfogulatlanul?
Csak egy kérdésem van!
A házak, lakások kéményét miért nem engedik a tulajdonosoknak vizsgálni lámpával, tükörrel “vagykituggyamivel” !? A kémény is csak egy cső, egy lyuk, csak az az ég felé néz…!
Az MMK kutakkal foglalkozó munkacsoportjának jelentése ITT érhető el!

Mint gyakorló szakember (mélyfúró technikus) azt látom, hogy az ásott kutak állapota egyre rosszabb, egyre több szemetet, és egyéb a kútba nem való dolgokat szedünk ki az ásott kutakból! – emberi felelőtlenség, tudatlanság, butaság határtalan!
Egyre jobban nem tiszteljük a kutakat, nem tiszetljük a felszín alatti vízkészletet, mert a mai világban a víz nem a kútból jön, hanem a csapból folyik!
Azt szögezzük le, hogy a döglött macska, patkány, stb. a mai világban az ásott kút kötelező tartozéka! – amelyikben nincs, az nem kút! Ezt azért NE vegyétek komolyan, de mi azt tapasztaljuk, hogy nagyon sok döglött állatot, csigát szedünk ki a kutakból!
A következő nem a kútba való dolgok azok a festékesdoboz, autógumi, linóleum, és ezen kívül minden ami a kút száján befér!

Kicsit el kellene gondolkodni a hogyan továbbról! – ha nem így gondolod, akkor kérlek csukd össze az oldalt, és keress más olvasnivalót!
A nyitott / nem fedett (ásott)kút pontszerű szennyezési forrás a felszín alatti vízkészlet szempontjából!
Igen a kutakat le kell fedni kötelező jelleggel úgy, hogy abba a felszínről NE kerülhessen bele szennyezés!
A felszín alatti víz nagyon hamar elszennyezhető, és ez a szennyeződés NEM áll meg a telekhatáron, hanem ebből kapnak a szomszédok is, és marad az utókornak is a szennyezésből! – elgondolkodtató ugye!?
Ugye Te is azt szeretnéd, hogy a gyerekednek, az unokádnak, a családtagjaidnak lenne egészséges tiszta vize…!? Amenyiben Téged ez már nem érdekel, azért néha gondolj a családod fiatalabb tagjainak a jövőjére is..! Amennyiben Téged nem érdekel a dolog, lagalább tudatosan NE szennyezd a kutakat, a kutak környezetét!

Valahogy így néz ki a munkahely amikor esik az eső, és ásott kutat tisztítunk:

Ásott kút tisztítása, Tomikút Kft.
Ásott kút tisztítása, élet az esőben, Tomikút Kft.

Munka a kút alján…!

Ásott kút tisztítása, Tomikút Kft.
Ásott kút tisztítása, munka a kút alján, Tomikút Kft.

Erdőben lévő ásott kút környezete! Ez volt idáig a legszebb munkahelyünk, de a kút nagyon lepusztult, évtizedek óta nincs lefedve!

Ásott kút felmérése, kamerás kútvizsgálat, Tomikút Kft.
Ásott kút az erdő közepén, kútkamerás vizsgálat, vízhozam mérés, Szotyi mint szolgálati kutya őrzi a rendet, Tomikút Kft.

Erdő mélyén lévő tető /fedél nélkül álló ásott kút! Kamerás vizsgálat során azt láttuk, hogy minden is van benne! Amikor elkezdjük majd tisztítani akkor meglátjuk, hogy pontosan mit is rejt a kút mélye! Nagyságredileg 4,5 köbméter “mindenség” lehet/van a kútban!

Ásott kút tető nélkül, kamerás kútvizsgálat, Tomikút Kft.
Ásott kút belseje, a kút sok éve áll fedetlenül az erdőben, Tomikút Kft.

És amikor az ásott kút alján kútkamerával autógumit lehet látni az elszomorító!

Ásott kút belseje, kútkamera, Tomikút Kft.
Ásott kút “kincse” az autógumi, kútkamera, Tomikút Kft.

És akkor amiket kiszedünk az ásott kutakból.
Úgy gondolom ezek a dolgok nem az ásott kutak kötelező tartozékai:

Ásott kútból törmelék, Tomikút Kft.
Ásott kútból kiszedett törmelék, és a csokoládé csomagolása, Tomikút Kft.

Csatosüvegben pálinka…! – legalább nem szennyezi nagyon a felszín alati vízkészletet!

Ásott kútból előkerült pálinka csatosüvegben, Tomikút Kft.
Ásott kútból kivett csatosüveg pálinkával, Tomikút Kft.

Amikor az évtizedek során minden is belekerült a kútba…!

Ásott kút tartalma, Tomikút Kft.
Ásott kútból “a minden”, Tomikút Kft.

Itt azért már látszik az, hogy műanyagtól kezdve az elektromos kábelig volt a kútban minden!

Ásott kút tartalma, Tomikút Kft.
Ásott kút tartalma, alul rohadt körte, felül elektromos kábel, és műanyag, a kupacban belül egy cica csontjai, Tomikút Kft.
Ásott kút, Tomikút Kft.
Ásott kútból a minden, belül egy cica csontváza, Tomikút Kft.

Üveg, autógumi, lábtörlő, műanyag vödör, ez min nem tesz jót a kútnak, és a felszín alatti víznek sem!

Ásott kút, gumiabroncs, műanyag vödör, szemét, Tomikút Kft.
Minden ami az ásott kútba belefér, Tomikút Kft.

Itt már nagyobb gondok vannak! Xylamon lazúr, mint a felszín alatti vízkészletre veszélyes festék is volt a kútban!
Ezen kívül volt benne a 70-es évekből származó iskolatáska, műanyag autóalkatrész, mindenféle műanyag dolog, pöttyöslabda, stb..!

Ásott kútból kivett Xylamon festékesdoboz, műanyag autóalkatrész, és szemét a végtelenségig, Tomikút Kft.
Ásott kútba lomtalanítottak, de ide jutott még mérgező Xylamon festék is, Tomikút Kft.

Ásott kút, Xylamon festék, szemét, Tomikút Kft.
Ami az ásott kút száján befér, Tomikút Kft.

És nagyon sok kútnak a kötelező tartozékai, a “jófejek”! Az alvó cicák lágy részét a tulajdonosok már vagy kiszívták szivattyúval, és a családjukkal együtt ebben a vízben fürödtek, vagy mi küldjük ki a tisztítás során szivattyúval a csatorna felé!

Ásott kút, döglött macska, "jófejek", Tomikút Kft.
“Jófejek”! Alvó cicák koponyáit szedtük ki, a lágyrészeket a szivattyú nyomta ki a csatorna felé! Tomikút Kft.

És akkor valahogy így kell(ene) kinézni egy tisztított ásott kútnak, alján a szűrőkaviccsal:

Tisztított ásott kút alja, szűrőkavicsolva, Tomikút Kft.
Ásott kút, kavicsolt kúttalp, Tomikút Kft.

Ezen kútnál nagyon sok linóleumot szedtünk ki a kút aljáról.
Kútkamerás felvételen ez valahogy így néz ki:

Ásott kút, műanyag szennyezés, linóleum a kútban, Tomikút Kft.
Ásott kút alján lévő bedobált összetekert linóleum, kútkamera, Tomikút Kft.

A kútból kitermelt linóleum:

Ásott kútból származó linóleum, Tomikút Kft.
Ásott kút aljában lévő linólem, Tomikút Kft.
Ásott kút, linóleum, szemét, Tomikút Kft.
Ásott kút aljából kiszedett linóleum, és egyéb nem a kútba való dolgok, Tomikút Kft.

Linó után elkezdtük takarítani a kút alját, és három óriási nagy sziklát találtunk a kút aljának egy részén, ami a fényképen is látszik! – a kút alja le van súlyozva rendesen!
És ezt a kutat előttünk egy vállalkozó már takarította! – elgondolkodtató!

Terméskővel rakott, 100 év+-os ásott kút talpa a tisztítás után, talpi kavicsolással, Tomikút Kft.
Ásott kút, kavicsolt kúttalp , Tomikút Kft.

Ajánlom az írásom azon szakembereknek akik úgy gondolják, hogy a talajvizet már elszennyeztük, ezt már el kell engednünk, és csak a mélyebben lévő rétegvizekre kell koncentrálni!
Én úgy gondolom, hogy a felszín alatti vízkészletet egy egységként kell kezelni, mivel a talajvízben lévő szennyezés elég rövid időn belül megjelenik a rétegvizekben is..!

Köszönöm, hogy Te is teszel valamit a felszín alatti vizek szennyezése ellen, és ezen írásom megosztod a közösségi médiában!

Új csörlőnk 1 fázisú (230 Volt) 1,8 kW teljesítményű. A villanyóra alatti-, és az elektromos dugalj kismegszakítójának “C 16 Amper” jelűnek kell lennie, különben leold. – jártunk már így! Szolgáltatóval meg kell beszélni a csere feltételeit!  

Jó szerencsét!

Tomikút Kft.