Egy fúrt kút ami minden sebből vérzik, illetve homokol. Homokkal eltömődött “szűrőzés”, szakszerűtlen szigetelés nélküli rakatváltás, szétcsúszott kútbéléscső…!

Megkeresték cégünket, hogy van egy elég régóta üzemelő kút ami mindig is homokolt, de volt egy pillanat amikor a szűrő pikk-pakk teli lett homokkal.
A kút tulajdonos kapott minden jó tanácsot a szomszédoktól, és egyéb “szakemberektől” hogy akkor most mit is kell csinálni a homokolás megszüntetése érdekében, de Ő inkább cégünkre bízta a kút hibájának megállapítást.

Nem bízunk a véletlenben, nem tapógatózunk sötétben, nem kezdünk el látatlanban találgatni, hogy mi lehet a kút meghibásodásának az oka, hanem megnézzük kamerával a kút szerkezetét első lépésben, és ez a beszélgetési alap, hogy merre is az előre..!

Cégünk jelenleg három külön rendszerű kútkamerával rendelkezik, 100 méter mélységig, a 32 mm. átmérőjű KPE cső belsejétől az 1 méter átmérőjű ásott kútig tudunk értékelhető fevételt készíteni a víz szintje alá 60 méterig, de voltunk már lent 72 méterrel is a víz szintje alatt. – nem ázott be a kamera.
A felvételen folyamatosan látszik a mélység kijelzése-, a dátum, a helyszín pedig feliratozható. A felvételt SD kártyára rögzítjük minden esetben, a megrendelői oldalnak pedig átadjuk külső adathordozón, vagy tárhelyünkről lehetővé tesszük a felvétel letöltését!
Kameráinkat rendszeresen fertőtlenítjük.

Kis önreklám után visszatérve a kútra.
A kút 160 mm. es KG-PVC csővel indul a gépészeti aknából, és a tulajdonos csak annyit tud róla, hogy 30+ méter a talpmélység. – semmi más infó nem áll rendelkezésre. Az, hogy a sárga KG-PVC (szersurrantó)cső 7 méter mélységig építhető be, és nem felel meg kútfúráshoz azt már tudjuk.

A kútban a nyugalmi vízszint valahol 6 méter körül kezdődik, a vízfelszín tiszta, nem úszik semmi a vízfelszínen. – ez eddig jó, ha már a kútépítésre használt “szarsurrantócső” nem!

11 méter környékén kezdőik a kút szűrőzése. Itt azért már kezdenek gondok lenni! A cső hosszára van réselve / szűrőzve ami a cső gyűrűmerevségét csökkenti. A rések teljesen el vannak tömődve homokkal, néhol látszik egy -egy rés kicsi része ami “tiszta”, és így valamennyi víz beáramlása biztosított.

Eltömődött réselésű (szűrőzésű) KG-PVC szarsurrantócső, kútkamera, Tomikút Kft.

Ez a réselés “szűrőzés” tart egészen 17 méterig ahol van a kútban egy rakatváltás (kisebb átmérőjű 125 mm.-es csővel folytatodik a kút lefelé). Itt a rakatválátsánál nem történt meg a két cső közötti rész szigetelése. – szakmaiatlan rakatváltás.

Kútbéléscső rakatváltás szigetelés nélkül. Kútkamera, Tomikút Kft.

Ezt követően kb. 25 méter mélységig talán teli (réselés) szűrőzés nélküli cső van a kútban. – a csőre rakódott hordalék miatt ezt nem igazán láttuk, le kellene tiszítani a cső belső felületét, lehet csodákat látnánk.

Eljutottunk 25 méter mélységbe, ahol jött az igazi meglepetés. Szét volt csúszva a kút béléscsöve, konkrétan kiláttunk a két cső között a kútból. – ez a Hold mai állás szerint nem olyan jó látvány! Valami állékony talán repedezett agyagos réteg van a cső mögött..!

Szétcsúszott kútbéléscső, kútkamera, Tomikút Kft.

Ezen a ponton a cső az elcsúszás miatt az átmérő kisebb volt mint 120 mm., így a kamera a távtartó miatt nem ment át.
Visszhúztuk a kamerát a felszínre, levettük a távtartót, és csak a 40 mm. átmérőjű kamerát engedtük le.

A szétcsúszás alatti részen a felvételt visszanézve én azt gondolom, hogy ezen a részen is van olyan hely ahol a szarsurrantócső réselve (szűrőzve) van, de lehet csak én látom így ezt visszanézve a nagy monitoron.

Eltömődött réselt (szűrőzött) szakasz, kútkamera, Tomikút Kft.

A kút 30 méter talpmélységű, az erededeti mélység pedig pontosan nem ismert. A szivattyú a homokot kitermelte, majd pedig szűrőkkel, hidrociklonnal leválasztották a nagy részét, a többi pedig a slagon távozott.

A kútban egy nagyteljesítményű (1,1 kW-os motorral szerelt) szivattyú volt beépítve ami nagy mennyiségű vizet vett ki a kútból, majd a gépészeti aknában pedig ott figyelt a nyomáscsökkentő.

Telejesen feleslegesen építettek a kútba nagy szivattyút, ha fent pedig nyomáscsökkentőt kell beépíteni!
Nyomáscsökkentőt lehet használni, de csak finoman (!), simán ki lehet nyírni a szivattyút, ha nagyot folytanak rajta nyomáscsökkentővel! – ez szakszerűen meg is történt, két alkalommal volt a szivattyú javítva.

Meg kell határozni a kútból kitermelhető homokmentes vízhozamot, a nyugalmi-, és üzemi vízszintet, és ezen adatok alapján kell szivattyút választani! – itt ez nem így történt!

Azt fogadjuk el, hogy a kút megépítése messze volt/van a szakszerűségtől.
Szakmaiatlanság kezdődött a kútbéléscső megválasztásánál, majd azok réselésével.
Folytatódott ott, hogy a kutat száraz technológiával fúrták, és nem használtak vas védőcsövet, és így nem is tudták a béléscsövön kívüli részt szűrőkaviccsal feltölteni. Ez okozza azt, hogy a réselések teli vannak homokkal, így azokon keresztül csak minimális víz áramlik be a kútba!
A csőrakat (átmérő) váltásánál a két cső közötti rész nincs szigetelve, így itt is kaphat homokot.
A csőrakat nem volt összefogatva (ragasztva) a cső szétcsúszása pedig magáért beszél. – itt minden is bejöhetett a kútba.
Csőrakat szétcsúszása alatt pedig ismét vastag lerakódás van a csövön, így csak minimálisan látaható a réselt (szűrőzött) szakasz.

Csak úgy szőr mentén megjegyzem, hogy a nagy teljesítményű szivattyú motorja indításkor a nagy forgatónyomaték miatt nagyot mozdul a tengelye körül, ami ennyire meglátszik a cső oldalán! Szó szerint elkoptatja a csövet, és a cső ki is lyukadhat! – ez itt is majdnem megtörtént.

Fúrt kút, szivattyú, forgatónyomaték, csősérülés. Kútkamera, Tomikút Kft.

És akkor most merre is az előre!?

Az biztos, hogy a kút szakszerűen nem javítható, “bőrözni” lehet rajta valamit, de lassan ideje elgondolkodni egy új szakszerűen megépített kút fúrásán!

Jelen leharcolt műszaki állapotnál meg kell határozni a kútból kitermelhető homokmentes vízhozamot.
Eddig a szivattyú a kútba a szétcsúszott csőrakat alá volt telepítve (nagy szerencse, hogy ki lehett építeni (fel lehetett húzni) a szivattyút.
Ezt követően a szivattyút a szétcsúszott rész fölé kell telepíteni, és megpróbálni így üzemeltetni csökkenett vízhozammal ameddig lehet!
Esetlegesen a szétcsúszott rész alatti szakaszt fel lehet tölteni nagyszemű (8-12 mm.) mostott kaviccsal (műtalp), így biztosan nem lehet a szétcsúszott rész alá telepíteni a szivattyút. – legalább a szivattyú nem marad lent a kútban mint örök szennyezési forrás a felszín alatti vízre nézve!
A kavics feltöltése “egyirányú” dolog, a cső szétcsúszása miatt esély nincs arra, hogy azt szerszámmal később ki lehessen termelni, ha nem jött be a dolog!

Szó esett a kút kompresszoros tisztításáról is a helyszínen.
A kompresszoros kúttisztítás az eltömődött réselt (szűrőzött) szakasznak jót tenne, de..! Minden csőnek van egy un. gyűrűmerevsége. Ez az érték azt jelenti, hogy mekkora külső és belső oldali nyomáskülönbséget bír ki a cső anélkül, hogy összeroppanna!
Gyűrűmerevség értéke függ a cső átmérőjétől, a csőfal vastagságától, és a cső anyagától.
Mint tudjuk, hogy a sárga KG-PVC szarsurrantócső nem alkalmas a kútépítésre, mivel minimális a cső gyűrűmerevségi értéke.
Amennyiben a csőben a nyomás hirtelen változik, (márpedig a kompresszoros kúttisztítás lényege az, hogy hirtelen nyomásváltozást hozzunk létre egymás után folyamatosan!) abban az esetben a KG-PVC szarsurrantócső vagy összeroppan, vagy darabok törnek ki belőle! – volt már példa rá!

Megoldás egy új, szakszerűen megépített kút jelent majd, illetve ezen kút szakszerű megszüntetése (eltömedékelése).

Köszönöm, ha ezen írámos a közösségi médiában megosztod!
Ezen megosztásoddal Te is teszel valamit a felszín alatti vízkészelt védelme érdekében, hogy minél kevesebb szakszerűtlenül készült új kút létesüljön!