Pár szó a fúrt kutakba szorult szivattyúk mentéséről…!

Egyre többen keresnek olyan problémával, hogy a fúrt kútjukba beszorult a szivattyú, és nem tudják kivenni.

Fúrt kutakban a szivattyúk beszorulásának több oka is lehet. Ezek minden esetben visszavezethetőek a:

  • kút szakszerűtlen kialakításához (nem megfelelő béléscső pl. sárga KG-PVC szarsurrantócső , rossz szűrőzés, stb..)
  • a kút szakszerűtlen üzemeltetéséhez
  • a sziavattyú szakszerűtlen beépítéséhez
  • karbantartás hiányához

Ezen okokat még lehetne tovább boncolgatni, hogy kinek (kútfúró, üzemeltető) hibájából, gondatlanságából, tudatlanságából fakad a probléma de nem érdemes, és nem is ez a célom ezen írásommal

Leginkább egyetlen egy dolgot szertnék ha megértenének:

Látatlanban-, paraszti erőből, ész nélkül tépni kifelé a szivattyút, és ami rajta van az NEM megoldás, nem fog kijönni az esetek 95 – 98 %-ban a szivattyú csak sokkal nagyobb kár lesz a vége!
Amikor már valami leszakad a szivattyúról akkor a szivattyú mentésének az esélye meredeken csökken! Minél jobban rángatják, minél több dolgot letépnek annál kisebb esélyt hagynak annak, hogy a szivattyút ki lehessen venni a kútból. – és igen, ez szól a kútfúró “kollégáknak” is!
Nem, nem kezdjük el ész nélkül csörlővel rángatni, tépni a szivattyút, nem akasztjuk rá a vonóhorogra a kötelet, és húzzuk autóval, traktorral! Nem basszus nem fog kijönni a szivattyú, csak sokkal nagyobb gond/kár lesz belőle!

Fúrt kutakban ha megszorul a szivattyú akkor szakmai segítséget kell kérni olyan szakembertől aki rendelkezik a szivattyú mentéséhez kútkamerával, és egyéb más a szivattyúk mentéséhez szükséges speciális mentőszerszámokkal!

Nem, nem olyan “kútfúrót” kell keresni aki erős, és ész nélkül tépni tudja kifelé a dolgokat a kútból, hanem olyat aki ténylegesen rendelkezik speciális kútkamerával-, tudással-, tapasztalattal-, és mentőszerszámokkal! Higgyék el a kettő között van különbség!

Cégünk három egymástól teljesen külön rendszerű kútkamerával rendelkezik!
Mindegyik kamerának meg van pozitív, és negatív oldala, az aktuális feladathoz választjuk ki azt a kútkamerát amelyik a legjobban teljesít!

Kamerás kútvizsgálat alkalmával semmi speciális szerszámot nem viszünk magunkkal, mert elvihetném az egész műhelyt, és még sok esetben az is kevés lenne!
Megnézzük a kutat, átgondoljuk, hogy tudunk-e valami szakmai megoldást ajánlani a problémára, és ezt átbeszéljük a tulajdonossal is! A szivattyú mentésére írásban adunk árajánlatot!

Napokban három olyan kútnál jártunk ahol a szivattyú beszorult. Az első kútnál már jártak előttünk kútfúrók, be is szakítottak mindent, ott esély nem lesz/nincs kivenni a szivattyút! – teszünk majd egy erőtlen próbálkozást, de a sikertelenség előre borítékolható!

Második kútból a tulajdonos megpróbálta kivenni a szivattyút, de megszorult. – azért kűzdött vele egy kicsit, mert sikeresen jól beszorította!
Megkeresett a problémájával, elektronikus levélben elküldte az általunk kért adatokat, ill. a fényképeket amire válaszul küldtünk egy árajánlatot amit elfogadott.
Kamerás vizsgálatnál az egyik kamerarendszer két különböző átmérőjű (és ezzel a kamera fejeknél változik a világítás erőssége, a látószög, stb.) fejjel megnéztük a szivattyú beszorulásának az okát. A második kamerás vizsgálatnál a nagyobb átmérőjű kamerával láttuk azt, hogy a szivattyút felfüggesztő műanyag kötél, és a rajta lévő csomó szorult be “szakszerűen” a szivattyú mellé.

Beszorult a szivattyú mellé a kötél, kútkamera, Tomikút Kft.

Nem mondom azt, hogy egyszerű volt, de kb. fél óra alatt kint volt a szivattyú minden tartozékával együtt!


Nagy volt családi öröm, és volt mosoly az arcokon. Megbeszéltük azt, hogy a kutat karban kellene tartani, és szeretnék azt, ha cégünk építené vissza a szivattyút szakszerűen rozsdamentes drótkötéllel! – folyamatban a megvalósulás felé!
Szivattyú mentés után egy kis kötetlen beszélgetés.
Megkérdezi a tulajdonos, hogy “… akkor most én is megyek a szégyenfalra..!?”
Mondtam neki, hogy nem, pont ellentétes példaként fogom említeni, mert amikor nem jött ki a sziavattyú kézi erővel akkor hagyta abba, és kért segítséget! – és ez követendő példa!
Esetenként az elektromos kábel, a kötél szorul be a szivattyú mellé, de ha látatlanban kezdik tépni a dolgokat abból csak az lesz, hogy a szivattyú bent marad végleg eredetben!
Nagyon sok esetben a szivattyút kút rossz kialakítása és/vagy a szivattyú helytelen beépítése miatt a homok fogja meg őleg ha a szivattyú a szűrőzött részbe lett beépítve! – ez már a necces kategória!
Amennyiben a szivattyút a homok fogja, és a szivattyú a szűrőzött részbe van beépítve azt onnan kivenni szinte lehetetlen!
És van még az örök mumus a cső és/vagy a szűrőzött rész sérülése, szűrő nem szakszerű kialakítása, a kútbéléscső és/vagy a szűrőzött szakasz benyomódása, törése, szétcsúszása.

Szétcsúszott kútbéléscső (innen kijött még a szivattyú, de ez csak a szerencsének köszönhető):

Fúrt kút szétcsúszott kútbéléscső, kútkamera, Tomikút Kft.


A nem jól megválasztott kútbéléscső sok esetben a sárga szarsurrantócső (KG-PVC), de a nem jól méretezett kék színű kútbéléscső is össze tud nyomódni/csuklani, és ezt általában a szivattyú felett teszi! – ennek is meg van az oka, de ebbe most nem mennék bele!

Fúrt kút, összeroppant kútbéléscső, kútkamera, Tomikút Kft.
Fúrt kút összeroppant kútbéléscső, kútkamera, Tomikút Kft.

És akkor a szivattyú mentés szempontjából ez a lehetetlen kategória!
Ilyen helyzetben örökre lent marad a szivattyú a kútban! – mondjuk innen erőből kitépték a KPE csövet, és az összes többi dolgot de a szivattyú az lent maradt! A kút nem használható, mert az üzemi vízszint lentebb van a sérült szakasznál!
És arról se feledkezzünk el, hogy a beszakított szivattyúban olaj van(!) ami egy idő után kiszabadul a szivattyúból, és elszennyezi a kút környezetét! (Felszín alatti vízre örök pontszerű szennyezési forrás!) Ilyen esetekben csak a felszín alatti víztestben keletkező szennyezés csökekntésére van lehetőség. Megoldás a kút szakszerű megszüntetése/tömedékelése!

Amikor a szűrő szakszerűtlen kialakítása és/vagy a szivattyú szakszerűtlen beépítése miatt a homok fogja meg a szivattyút. A kút kb. 90 méter talpmélységű, a szivattyú eléggé az aljára a szűrőzött szakaszba van leépítve mivel kicsi a vízhozam. A szivattyút majd 40 méter homok fogja…! – lehetetlen kategória!

Fúrt kút, beszorult szivattyú, kútkamera, Tomikút Kft.

Harmadik megrendelőnk pedig megfúratta a 70 méter mély kútját, majd a fúrós vállalkozó balra el! Előtte azért ellátta pár “jó tanáccsal”, de inkább ne tette volna…!
Mint friss kút tulajdonos megásta a jó kicsi lyukat az aknának a jó homokos omlékony földben, majd pedig beépítette az új szivattyút 50 méter mélységbe. Ez olyan jól sikerült, hogy rögtön bele is ejtette a szivattyú elektromos vezetékét a kútba..! Ézt követően pedig egy 3 méter hosszú 1/2″-os vascsővel elkezdett kotorászni a kútban, hátha sikerül..!
Sikerült…!
Sikerült a 3 méter hosszú vascsövet is beleejteni a kútba, és innentől kezdve a szivattyú se le se fel nem mozdult!
Megkeresték cégünket, leírták mi történt, küldték a kért adatokat, fényképeket. – ekkor azért elgondolkodtunk! Elgondolkodtunk azon, hogy ilyen esettel még nem találkoztunk, de legalább nézzük meg!
23 mm. átmérőjű kamerával 17 méter környékén megtaláltuk az elektromos kábel végét, és a rajta lévő törött “ötszázhuszonhároméves” műanyag dugvillát.

Elektromos dugvilla a kútban 17 méter környékén…! – pedig ott nincs hálózati csatlakozási lehetőség!


A KPE cső, a műanyag ruhaszárató kötél, és az össze – vissza kígyózó elektromos kábel összletében a kamerával le tudtunk menni nagyságrendileg 51 méter környékére. Nem volt egyszerű, de sikerült a speciális kamerának köszönhetően!

Ezen az akadályon is át kell menni kamerával..!

Mi szakemberek fent a kútszájnál, a kamera pedig 51 méterrel lentebb, és azt látjuk amit szeretnénk! Látjuk a szivattyú tetejét, látjuk a vascsövet, a KPE csövet, sőt még az elektromos kábel feliratozását is el tudtuk olvasni kicsit fentebb! – működik a technika!

Kép jobb oldalán a vascső ami “csak úgy” berepült a szivattyú után a kútba..! – innen szép nyerni!

Megbeszéltük a tulajdonossal, hogy mi látunk reményt a szivattyú mentésére, megpróbálnánk.
Írásos árajánlatot elfogadta, mi pedig a megbeszélt időben felvonultunk három külön rendszerű kútkamerával, és speciális mentőszerszámokkal.
A helyszínen még egyszer megnéztük a kútról készült kamerás felvételt, majd szólt a tulajdonos, hogy a szivattyú “csak úgy magától” lentebb csúszott, de Ő nem nyúlt hozzá! – persze a megszorult szivattyú az csak úgy magától csúszkál! Jót nevettünk az egészen! – megpróbálta még egyszer kivenni, de nem sikerült!
Ezen időpontra az elektromos kábel vége is lentebb csúszott, és már víz alatt volt…!

Elektromos csatlakozó már a víz alá került..! – csak úgy magától! 🙂


Leengedtük a kútkamerát a megfelelő mélységbe, rögzítettük a helyzetét, majd egy speciális szerszámmal lenyúltunk, megfogtuk az elektromos kábelt, és felhúztuk a felszínre. – nehéz volt, de kijött!


Ezen munkafolyamat közben megmozdult a szivattyú, a 3 méteres vascső leesett róla, és úgy gondolta, hogy akkor Ő nem jön vissza a szivattyúval a felszínre, meglátogatta a kút talpát. A szivattyú megindult felfelé, igaz kicsit nehezen, de kijött! A szivattyú, ill. az elektromos kábel mozgását végig kamerával követtük, így a mentési művelet végéig meg volt a kamerás kontroll a részünkről! – nem csak úgy nyers paraszti erőből ész nélkül vaktában téptük valamit!


A vascső az úgy beleállt a kút talpába, hogy az egyenlőre lent maradt, a szivattyú újbóli beépítését nem gátolja. Amennyiben a kút talpa KG-PVC kupakkal van lezárva abban az esetben szerintem át is szakította a vascső a kút talpát!
A szivattyú mentésének a végén nem volt értelme kútkamerával megnézni a vascsövet a kút talpán, mert sokat nem láttunk volna a zavaros víz miatt!
Megbeszéltük azt, hogy a szivattyút el kell vinni szakszervizbe, rá kell méretni az elektromos betáp kábelre, meg kell nézni azt, hogy a szivattyú test nem sérült-e, mert akár a vascső leesésekor sérülhetett is! – szükség esetén betáp kábel javítás (vízmentes toldás) vagy csere, ill. szivattyú javítás, de ezzel nem tudunk mit kezdeni.
Amikor elkészül a betonozott akna, akkor vissza megyünk, és:

  • megnézzük a kút szerkezetét kamerával
  • megnézzük a vascső vs. kúttalp viszonyát, és megpróbáljuk a vascsövet kivenni
  • zárt kútfejjel, rozsdamenets drótkötéllel leépítjük a szivattyút!

Ezen esetkeből is látszik, ha a szivattyú nem jön ki, és nem erőltetik akkor sokkal nagyobb esély van a szivattyú mentésére!
Nem, nem érdemes látatlanban paraszti erőből ész nélkül rángatni/tépni a szivattyút csörlővel, autóval, traktorral, mert csak sokkal nagyobb kár lesz belőle!

És akkor pár kép a teljesség igénye nélkül a beszorult, majd kivett (mentett) szivattyúkról:

Kútkamerás felvétel, itt már kezd minden mindennel összefonódni..!

Szivattyú mentés, kútkamera, Tomikút Kft.
Sziavattyú mentés, kútkamera, Tomikút Kft.

Amikor a KPE cső, és az elektromos kábel összefonódik…! – elég rosszul mutat!

A szivattyún lévő KPE csövet csörlővel bele húzták a vízház tetőszerkezetébe, nem vették észre. Ebből az lett, hogy a KPE cső megtört, és ez miatt akadt el a szivattyú…!

Itt már volt öröm …!

Ezt sikerült csörlővel tépve összehozni..! – elég rosszul mutat, de kivettük!

Szivattyú mentés, Tomikút Kft.

Kajászó külterület: A szivattyú kivételénél megszorult a szivattyú, majd bele nyúltak egy horgonnyal/vasmacskával, és onnantól kezdve a feladatunk adott volt…!

Amikor egy horgony/vasmacska is kerül a fúrt kútba…! – elég rosszul mutat!

Mentett szivattyú a vasmacskával. – kivettük!

Balatonkenese, 33 méter mély kútba beszorult szivattyú, de a szivattyú mentés sikeres volt:

Fúrt kút, beszorult szivattyú, szivattyú mentés, kútkamera, Tomikút Kft.
Fúrt kút, szivattyú mentés, Tomikút Kft.

És amit fogadjatok meg! Szivattyút nem építünk le kútba műanyag kötéllel!!! – lehet az akármilyen hegymászó kötél is, nincs semmi keresnivalója a műanyag kötélnek a kútban, ez örök igazság!
A műanyag kötél vizet kap, nyúlik mint a takony, elöregszik, semmire nem jó..!
Szivattyút csak méretezett rozsdamentes drótkötéllel szabad leépíteni, és ez tapasztalat!!! Lehet ezzen nem egyet érteni, és puffogni ellene, de én talán több kutat láttam már ahol nem kis gondok voltak a műanyag kötél miatt! Amennyiben nincs meg hozzá a technika, a tapasztalat akkor érdemes szakember segítségét kérni..!!! Rozsdamentes drótkötelet, a kötélszívet, és a kötélszorítókat az életben egyszer kell megvenni, és le van róla a gond…!

Kellemes nyarat, és jó locsolást kívánunk!

Tomikút Kft. csapata.