Ismét pár szó-, és fénykép a szarsurrantócsöves (KG-PVC) kutakról, a szarsurrantócső sérüléseiről, a kútjavításról, és a kamerás kútvizsgálat szükségességéről..!

Megkeresték cégünket, hogy 30 méter körüli kút, de lent valahol van egy 5 méternyi szűkület a kútban ahova nem megy le a szivattyú, és ezzel mit lehet tenni! Valaki volt már kint kompresszorral belefújt a kútba egy kisebb vagyonért, majd dolga végeztével balra el..! Probléma maradt, csak a pénztárca lett karcsúbb nem is kicsi összeggel!

Telefonon jól megbeszéltük azt, hogy így az ismretlenben beszélgethetünk a kútról, beszélgethetünk a lelketlen -, de legalább lehúzós “szakemberekről”!
Én mint mélyfúró technikus felelősséggel addig semmit nem tudok mondani kúttal kapcsolatban ameddig nem láttam azt kamerával, hogy mi is van lent a kútban! -találgatásokba pedig nem megyyek bele,nem az én stílusom!

Megrendelő elmondta, hogy kihívott egy kúttisztítással foglalkozó céget, akik kijöttek, majd megkompresszorozták a kutat. – szerintük!
Szerintem pedig kijöttek, lenyomtak a kút aljára egy csövet, majd bekapcsolták a kompresszort, semmi nem történt, majd közölték, hogy öntsön a kút talpára valamennyi mosott kavicsot, felnyalták a pénzt, és balra el!

Megrendelő telefonon engem elkezdett kérdezgetni, hogy az ilyen kutak mennyire javíthatóak,mi szokott lenni a gond..!?
Teljesen változó a probléma, és a javíthatóság is, minden kút egyedi darab egyedi problémával..!

Kút egy szőlőhegyen van, valamelyik előző tuladjonos fúratta, 30+ méter talpmélység, valahol az alja beszűkül a szivattyú nem megy le, és kb. ennyi adat van róla. A szomszédok állítólag 22 méter körüli kutakból napokat locsolnak, itt pedig a 30+ méteres kút nem működik..!

A tulajdonos vett egy szivattyút azt leépítette a kútba, és nem nyomott fel vizet. – kiderült, hogy kicsi az emelőmagasság, vett egy nagyobbat, és azzal is ugyan ez volt a helyzet! – most otthon a sublútfiókban van két szivattyú..!

Kamerázás előtt átgondoltuk azt, hogy a kamerára feltegyük -e a megvezető szerkezetet, vagy ne!? – megvezetővel jobban befogja a kamera a cső teljes belső oldalát, de a 110 mm.-es cső már így nem átjárható (nem megy bele).
Amennyiben víz alá merítjük a kamerát akkor felzavarosodik a víz. Amennyiben alul ténylegesen 110 mm.-es cső van lent akkor vissza kell húzni a kamerát, le kell venni a megvezetőt, és vissza a kútba, de akkor már sokkal rosszabbul látunk mindent a zavaros vízben!

Az a komprumisszumos döntés született, hogy inkább kicsit kevesebet lássunk, de végig szeretnénk látni a kút szerkezetét teljesen a talpig!

Az első cső toldásánál (6 méter környéke) már látszott az, hogy valamennyire szétcsúszott a szarsurrantócső, a növényzet gyökere megjelent a kútban, és látszik a talaj bemosódása is. Második toldás 12 méter környékén ugyan ez, csak ott a gyökérzet még nem jelent meg…! – ez nem jó előjel a továbbiakra nézve.

Szétcsúszott kútbéléscső, kútkamera, Tomikút Kft.
Szétcsuszott-KG-PVC-szarsurrantócső-kutkamera-Tomikut-Kft
Szétcsúszott kútbéléscső, kútkamera, Tomikút Kft.

Az igazi gondok 20 méter alatt kezdődtek azzal, hogy a KG-PVC szarsurrantócső több helyen széttörött, elcsúszott oldalra, darabok hiányoztak belőle, növényzet gyökere lóg be a béléscsőbe, a bélécső mögül a talaj pedig nem lehet máshol csak a kút alján! -a képek talán magukért beszélnek!

kútbéléscső sérülés, Tomikút Kft.
Törött kútbéléscső, KG-PVC cső, szarsurrantócső törés, kamerás kútvizsgálat, kútkamera, Tomikút Kft.
Törött kútbéléscső, KG-PVC  cső, szarsurrantócső törés, kamerás kútvizsgálat, kútkamera, Tomikút Kft.
Törött kútbéléscső, KG-PVC cső, szarsurrantócső törés, kamerás kútvizsgálat, kútkamera, Tomikút Kft.
Törött kútbéléscső, KG-PVC  cső, szarsurrantócső törés, kamerás kútvizsgálat, kútkamera, Tomikút Kft.
Törött-, sérült
kútbéléscső, KG-PVC cső, szarsurrantócső törés, kamerás kútvizsgálat, kútkamera, Tomikút Kft.

A kút “szűrőzése” valahol 28 méter környékén kezdődik. A béléscső szűrőzés gyanánt hosszanti irányba van megvagdosva ami nem mondható szakszerűnek! – a cső gyűrűmerevsége így nagyot csökken!
Az, hogy a kamera kilát a “szűrő” résein, és ott se szűrőkavics, se szűrőszövet nincs az megint a szakszerűségről árulkodik..!

Fúrt kút szakszerűtlen szűrőzése, kamerás kútvizsgálat, Tomikút Kft.
Fúrt kút szakszerűtlen szűrőzése, kamerás kútvizsgálat, Tomikút Kft.

És akkor beszéljünk a 30+ méternél lévő feltételezhetően keskenyebb cső által okozott szűkületről! – csak az a gond, hogy kb. 31 méter után NINCS cső..!
És akkor mi is okozza a szűkületet amit fent a terepszinten elképzeltek..!? -hát az, hogy bejött a repedékes karszdt kőzet, abba pedig egy kisebb fúróval belefúrtak ahogy tudtak..!

Béléscső nélküli kút, kamerás kútvizsgálat, kútkamera, Tomikút Kft.
Béléscső nélküli kút, kamerás kútvizsgálat, kútkamera, Tomikút Kft.

A cső sérülések, törések, hiányok miatt behullott talaj (mindenség) pedig a kút alját feltöltötte, és jelenleg kb. 20 cm. magas vízoszlop van a kútban! Az lehet, hogy ez a kút valamikor ténylegesen működött, de a szarsurrantócső sérülési (törés, szétcsúszás, stb.) után a kút gyakorlatilag használhatatlanná vált!

Kúttalp, kamerás kútvizsgálat, kútkamera, Tomikút Kft.
Kúttalp, kamerás kútvizsgálat, kútkamera, Tomikút Kft.

Mi a kamerás kútvizsgálat alkalmával ezt láttuk, és akkor beszéljünk az előttünk kutat kompresszorozó vállalkozóról, és a szakszerűségéről…!
Azt fogadjuk el, hogy a kút kompresszoros tisztítása egy külön fejezet a kútjavítások között!
Ökölszabályként elmondható az, hogy egy kút akkor tiszítható kompresszorral ha az aktuális talpmélység több mint 50%-ban van víz, és a kompresszorozás végrehejtásakor a víz nem csökken ezen szint alá!
Vagy “jó” a kút vízhozama, vagy felülről töltik bele lajtoskocsiról a vizet, és így tartják a vízszintet! – repedékes karsztba lehetne tölteni a vizet, a repedésekbe elfolyik, nem lehet tartani a vízszintet a kompresszorozáshoz!
A kompresszoros kúttisztításnál meg van az, hogy milyen vízszinteknél, milyen kútbéléscső átmérőnél, milyen kompresszorzócső átmérő kell, valamint a levegő mennyisége, és a nyomása sem mindegy! – de ebbe most ne menjünk bele, a levegő, és a víz ismeri a fizikát, ha mi nem is…!
Az, hogy “kútfúró vállalkozó” úgy vállal kompresszoros kúttisztítást, hogy azt sem kérdezi meg, hogy hol van a kút nyugalmi szintje az azért elég gáz…! – ezt nevezik lehúzásnak!
Pedig nagyon jól tudják azt, hogy ténylegesen mikor működőképes a kompresszoros kúttisztítás, és mikor nem..!

És az a gond, hogy nem az eslő alkalommal megyek utánuk kamerával megnézni a kutat, és tájékoztatom a tulajdonosokat, hogy átverték Őket de csúnyán..!
Mindenhonnan úgy mentek el, hogy a tulajdonosnak elmondják, hogy öntsenek bele majd valamennyi kavicsot..! – volt olyan hely ahol azt mondták, hogy a kút talpról homokol, és ezt majd megoldja! – bocs, de a lófa.zt nem old meg a kút aljára beöntött kavics!
Az egyik helyen az amúgy is csekély vízhozamú kútba belenyúltak iszapolóval, ami nem hozott ki semmit. Megállapították, hogy a kút talpról homokol, és azt tanácsolták a tulajdonosnak, hogy öntsön bele 50 kg. mosott kavicsot!
A tulajdonos hallgatott rájuk, kavics beönt, láss csodát és még rosszabb lett a kút vízhozama mint volt!
Teljes az elkeseredés, menjünk nézzük meg kamerával a kutat..! A kút eredeti talpmélyéségét a tulajdonos tudta! Azzal, hogy beöntettek két zsák mosott kavicsot kizártak még két méter szűrőzött szakaszt a kút alján, és teljesen feltöltötték az iszapzsákot! -gratulálok!

És akkor most kell elgondolkodni azon, hogy mennyire lehet kutat javítani, szivattyút menteni kamerás kútvizsgálat nélkül..!
Megrendelőnk kifizetett egyszer egy kisebb vagyont a “kompresszoros kúttisztításért” ami gyakorlatilag abból állt, hogy belefújtak levegőt a kút aljába, majd felnyalták a pénzt, és balra el. Ezt hívják úgy, hogy lehúzás!
Kamerás kútvizsgálat is pénzbe kerül, de így látjuk a kút tényleges állapotát, a kamerás kútvizsgálat után pedig ténylegesen lehet nyilatkozni a kút állapotáról, és a további javítási lehetőségekről!

Ugye elgondolkodtató a kettő módszer közötti különbség!?

Utóirat:

Eltelt egy nap, és itt a következő kút ami szarsurrantócsővel készült, és a szűrője beszakadt 8 méteren…! – ennyit bír a szarsurrantó (KG-PVC) cső!

Kút szűrőjének sérülése, kútkamera, kamerás kútvizsgálat, Tomikút Kft.

Két nap két kút..! Ugye elgondolkodtató!?