Megtörtént tanmese a frissen fúrt kút, a kertépítő-, öntözőrendszeres kolléga szivattyú telepítése, majd a szivattyú második mentése három hét alatt!

Megkereste cégünket a kút tulajdonosa, hogy a kútjuk három hetet üzemelt, de ezen idő alatt már másodszorra kell menteni a szivattyút.

A tanmese úgy kezdődik, hogy van egy tulajdonos aki legálisan szeretne kutat fúratni, és talált egy kútfúrót akitől ígéretet kapott arra, hogy minden engedélyt (is) intéz!
Kicsit megfordult a kocka, a kút elkészült, majd a kútfúró közölte, hogy kérjenek rá fennmaradási engedélyt..!  Ába.zta a kútfúró a tulajdonost mint azt a bizonyost a palánkon a kút engedélyeivel..! – de most nem erről szól a tanmese!

A tulajdonos elmondása alapján a kút ténylegesen kompresszoros kúttisztítás után tiszta vízzel lett átadva.

Ezt követően a kútfúró elég hosszú idő alatt sem telepítette a szivattyút a kútba, ezért színre lépett a kertépítő-, öntözőrendszeres kolléga. – nem kellett volna!

A telek nyeles telek hegyvidéki részen, a telek “nyél része” úgy kb. 60 méter hosszú, majd innen még van úgy kb. 15 méternyi lejtő, majd a lejtő alján a kút.
Az utca szintje, és a kút terpeszintje között nagyságrendileg 6-7 méter szintkülönbség van, a bejáró út kb. 3 méter széles. Az út folytatása pedig egy térkövezett rész, majd egy virágoskert a kúttal.
A terület jellegzetessége miatt nagy mennyiségű víz folyik le a kút felé kisebb eső esetén is!
Nagyon nem volt szakszerű a kút helyének megválasztása ezt fogadjuk el, de ezzel már sokat nem lehet tenni, alkalmazkodni kell a kialakult helyzethez!
A virágoskert kút mögötti része pedig kicsit magasabbra lett szintezve mint a kút előtti rész, így legalább egy vízgyüjtő alakul ki a kútgépészeti akna környékén! – a víz nem tud elfolyni a kútgépészeti aknától ami nem szerencsés a Hold mai állása szerint!

Az öntözőrendszeres kolléga kiválasztott egy kicsi műanyag aknát amit leásott a földbe, majd valahogy a terepszinthez igazította!

A kút béléscsövét elvágta az akna alja felett kb. 2 centiméterrel.
A kútba műanyag kötélen belógatott egy szivattyút valahova úgy 38 méter környékére-, alá, “kituggya” hova..!(?)
A kút tetejét nem zárta le (nyitott kútfej), és a műanyag kötelet a kútgépészeti akna nyakához kötötte ki. Természetesen az akna nyakára fúrt 5 darab jókora lyukat, mert itt vitte be a betáp elktromos kábelt is!

Helytelenül telepített kútgépészeti akna, nyitott kútfej, szivattyúmentés, kamerás kútvizsgálat Tomikút Kft.

Helytelenül telepített kútgépészeti akna, nyitott kútfej, szivattyúmentés, kamerás kútvizsgálat Tomikút Kft.

A kútgépészeti akna alját, és a kút béléscsövét összefúrta egy lyukkal, hogy az akna aljából a víz, és a homok biztosan bejusson a kútba! – gratulálok!

Helytelenül telepített kútgépészeti akna, nyitott kútfej, szivattyúmentés, kamerás kútvizsgálat Tomikút Kft.

Helytelenül telepített kútgépészeti akna, nyitott kútfej, szivattyúmentés, kamerás kútvizsgálat Tomikút Kft.

A kútba befolyó víz magas vastartalom miatt elszinezte a kútbéléscső belső oldalát:

Helytelenül telepített kútgépészeti akna, nyitott kútfej, szivattyúmentés, kamerás kútvizsgálat Tomikút Kft.

Helytelenül telepített kútgépészeti akna, nyitott kútfej, szivattyúmentés, kamerás kútvizsgálat Tomikút Kft.

A kút beüzemelése után jött pár nap eső, majd utána egy kicsit működött a kút, és megállt. Ekkor szóltak a kertépítő kollégának, kivette a szivattyút, majd visszarakta. – szerinte a hiba elháírtva!

Ezt követően ismét üzembe álították a kutat, majd pár nap üzemeltetés után ismét nem működött a szivattyú! – a kertész kolléga már nem tudta kivenni a szivattyút!

Ekkor keresett meg a tulajdonos, hogy másodjára is beszorult a szivattyú, és a szivattyút menteni kellene!

Az akna tetejének felnyitásakor nagy mennyiségű kvarchomok volt az akna alján, és azt látni lehetett, hogy ez a homok a térkő alól hiányzik! – térkő felületén több helyen látszott az, hogy kimosódott a szintezőhomok alóla!

Megnéztük a kutat kamerával ami a részünkről kockázatos művelet, mivel a kamera beszorulhat a kútba a beépített szerelvények miatt..!
Ilyenkor a pici (23 mm.) átmérőjű kamerát használjuk, mivel ezen fejnek kisebb az elakadás/beszorulás veszélye..!
Lefelé nem láttam semmi olyan dolgot amibe elakadhatunk visszafelé.
A kút vizsgálata során azt láttuk, hogy 38,6 méternél a kútba beépített KPE cső, az elektromos kábel, és a műanyag kötél eltűnik a homokban, a szivattyú pedig a homok alatt valahol..!

A kút mélységére nincs pontos infó, a szóbeszéd szerint valahol 40,5-42 méter környéke lehet! – ez annyira lehet hiteles, mint a szűrők alsó-, és felső éleinek mélysége amit a kamerával vissza tudtunk csekkolni, és találtunk benne eltérést!

Információik szerint a szivattyú 38 méterre lett telepítve, mi 38,6 méteren még nem találkoztunk vele..! – nyúlik az a fránya műanyag kötél mint az a bizonyos takony főleg ilyen hosszúságban!
Visszafelé természetesen 24-25 méter környékén elakadt a kamera, majd jött kb. 20 perc az életemben amikor egy zabszemet sem lehetett volna…!

És igen beszélni kell ezen kamera elakadások-, és az ebből adódó kamera meghibásodásokról, mert így talán érthetőbbek az árak…!
Amikor ezt láttuk a kijelzőn, akkor már biztos volt az, hogy gond van a kamerával…!

Szivattyú mentés, kamera elakadás, Tomikút Kft.

Szivattyú mentés, kamera elakadás, Tomikút Kft.

Szivattyú mentés, kamera elakadás, Tomikút Kft.

Szivattyú mentés, kamera elakadás, Tomikút Kft.

Szivattyú mentés, kamera elakadás, Tomikút Kft.

Szivattyú mentés, kamera elakadás, Tomikút Kft.

Kiszabadítottuk a kamerát, csak akorra már nem működött..!!!  – ez az olcsóbb gond, legalább nem kellett elvágni az optikai szálat aminek “kicsit” borsos az ára…!
Most ott tartunk, hogy ismét vettünk egy új (kamera) fejet, a régit leadtuk javítani.
A kamerafej a szervizben nem azt a hibát produkálta mint nekünk a helyszínen, így lehet vinni majd a komplett kamerát is ellenőrzésre, mivel sérülhetett az optikai szál végén lévő speciális csatlakozó is! – ez a szaladjunk el a szervizbe úgy plusz egy nap, és kb. 300 km. autózás!

Nekünk a kamera olyan műszer amit nem tudunk nélkülözni a munkánk során, így az üzemképes állapotát fenn kell tartanunk!
Kamerás céggel pénzről soha nem esik szó..!!! Megyünk, javítanak, utalunk szemrebbenés nélkül bármekkora is az összeg…!

Nem volt kis összeg a kamerás kútvizsgálat, de az már tisztán látszik, hogy részünkre ezen a műveleten eddig anyagilag bukta van, és nem is kicsi…!  – a kamera drága játékszer, de ezen meghibásodásokat bele kell kalkulálni a vállalási árba..!!! És azt tudjuk, hogy ez nem az első-, és nem is az utolsó ilyen esetünk volt, hogy elromlott a kamera mentés közben a nagy erőhatásoktól!

A kamerás vizsgálati anyagot kiértékeltük, és arra jutottunk, hogy meg lehet próbálni a szivattyú mentését, látunk rá esélyt, hogy kivegyük a szivattyút a kútból.

A tulajdonosnak megírtunk két lehetőséget a mentési munkálatra az előnyeivel, ill. a hátrányaival, így pl. felhívtuk a figyelmét arra, hogy a kompresszoros kúttisztításnál a kút béléscsöve összeroppanhat, és a kút használhatatlan lesz!
A vizes felmosatás nem lett volna működőképes, mert a kút hosszan volt szűrőzve, és a felső szűrőzés másik vízadó rétegben volt ami valószínűleg nagyon nyelte volna a vizet..!

Tulajdonosok választása az lett, hogy próbáljuk meg óvatosan kompresszorral kiszabadítani a szivattyút a homok alól, lesz ami lesz.., lépésenként induljunk el, és majd meglátjuk hova érkezünk..! – köszönöm a bizalmat és azt, hogy megértették a munkafolyamatok veszélyeit!

A pici kútgépészeti aknába közvetlenül a kút fölé lett beépítve az áramkáskapcsoló. Természetesen a takonyként nyúló műanyag kötél miatta a KPE cső meghúzta lefelé az áramláskapcsolót, így a KPE csatlakozó a kútbéléscsőbe került be úgy, hogy azt ott nem tudtuk megfogni, meglazítani.
A kötélen próbáltunk valamennyit emelni, húztuk a KPE csövet is, és majd egy óra múlva sikerült elvágni a KPE csövet! – nem volt kis munka már ez sem, de lagalább az áramláskapcsolót már kivettük az aknából!

NÍitott kútfej, beázott műanyag kútakna. Tomikút Kft.
Másik megoldás az lett volna, ha kiássuk-, majd szétvágjuk az aknát, és így férkőzünk hozzá az áramláskapcsolóhoz. Ennek az lett volna a hátránya, hogy a kút mellett nagy gödör-, és rendetlenség lesz ami a további munkánkat hátráltatta volna.

Kompresszoros termeltetésnél nagyobb mennyiségű fluidium (víz + mindenség) jön fel, és ezt nem tudtuk hova elfolyatni…!

Kiépítettük a kompresszoros kúttisztíáshoz a préslégtömlőt, ill. a kitermet fluidium elvezetését megoldottuk az aknából. – nem volt sok hely, ill. hordóba kellett a kitermelt fluidiumot deponálni, majd onnan elnyomni szivattyúval, ill. vödörrel elhordani!

A kompresszoros kúttisztíást “kis” mennyiséggű levegővel kezdtük meg, mert nincs adat arról, hogy a kút milyen kútbéléscsővel készült, egyáltalán kibírja -e a kútbéléscső ezt a műveletet!?

A levegő hozott fel nagy mennyiségű homokot amit a térkő alól mosott ki az esővíz, és került be a kútgépészeti aknába, ill. a kútba.
Ezen kívül jött még nem kevés mulcs ami előtte a virágoskertben volt, a gépészeti akna telepítésével öszefüggésbe hozható műanyag darabok, valamint a szivattyú járókerekének darabjai is a felszínre kerültek…!

Szivattyú járókerék-, és egyéb származó műanyag darabok. Tomikút Kft.

Hosszabb tisztítás után elkezdtük óvatosan kézzel húzni a kötelet…! – mert aki műanyag kötéllel rögízti a szivattyút, és az akna szájánál sem tud egy “értelmes” szakszerű csomót kötni akkor a szivattyúnál is ugyan ez a helyzet!
Egy kötél a csomónál a leggynegébb, ezt fogajuk el…!
Próbálkoztunk ketten kézzel húzni a kötelet, de nem mozdult a szivatyú több nekifutásra sem.

Ezt követően óvatosan meghúztuk csörlővel a kötelet, és láss csodát megmozdult a kötél, a KPE cső, és kb. 1-1,5 méter után már kézzel is mozgatható volt a “mindenség”, kivettük a szivattyút! – sikeres volt a szivattyú mentése!

Szivattyú mentés, Tomikút Kft.

Szivattyú mentés, Tomikút Kft.

A szivattyúra a műanyag kötél úgy valahogy rá volt csomózva, és a csomó elektromos kábelkötegelővel volt “biztosítva”! – igazam volt, hogy a lenti csomó miatt vigyázni kell a kötéllel a csörlővel való húzáskor, mert ha ott lent a szivattyúnál elszakad a kötél akkor vége mindennek!

Szivattyú mentés, műanyag kötél, csomó, kábelkötegelő, Tomikút Kft.

Most ott tartunk, hogy meg kell nézni kamerával a kutat, hogy a mentési művelet alatt sérült-e a kút béléscsöve!?
Amennyiben a kút szerkezete sérülésmentes (nagy esély van rá, mert a szivattyút kézzel húztuk fel) , akkor kompresszorral kitisztítjuk a kutat, mérünk egy homokmentes vízhozamot, és meghatározzuk a kút üzemi szintjét.

Ezt követően egy új-, vízzárt-, és a nagyobb vízmosás ellen is védett kútgépészeti aknába telepítjük az új gépészeti szerelvényeket, és kialakítjuk a zárt kútfejet, hogy ne kerülhessen be semmi szennyeződés a kútba.

Én azt gondolom, hogy a kertépítő-, öntözőrendszeres kollégák maradjanak a tanult szakmájuknál, és NE nyúljanak bele a kutakba, ne akarják megváltani a világot főleg úgy, hogy a kutak adatait nem ismerik! – én sem túrok bele az öntözőrendszerekbe..!

Ahhoz, hogy egy szivattyút szakszerűen telepíteni lehessen ismerni kell a kút pontos szerkezetét (mélység, átmérők, szűrők alsó-, felő élei, nyugalmi-, üzemi vízszint, kitermlehető homokmentes vízhozam, stb..), és ezen adatok birtokában lehet a szivattyút kiválasztani, és telepíteni..! – természetesen nem műanyag kötéllel!
Ezen esetben a talpmélségről sem volt pontos infó, a többi adat pedig ismeretlen volt..!

A műanyag kötélről azt kell tudni, hogy a kötelek dinamikus kötelek, tehát terhelés hatására nyúlnak, és ha vizet kapnak akkor sok esetben még jobban nyúlnak..!

A kötélen lóg a szivattyú, a KPE cső, az elektromos betáp kábel, és a KPE csőben lévő víz súlyával is számolni kell..!
40 méter környékén a 10-12 mm. átmérőjű műanyag kötél képes 2-3 métert is nyúlni! Így a KPE cső veszi át a húzó igénybevételt (tartást) a kötél helyett! Ezzel pedig az a baj, hogy a KPE cső 200 kg. terhelés környékén elkezd nyúlni, majd random valahol szakad! – persze kerti kutaknál nincs 200 kg. a beépített “mindenség”, de akkor is..!
És akkor ne is beszéljünk arról, hogy a KPE idom se arra készült, hogy a húzó terhelést felvegye!

Kútba NEM SZABAD műanyag kötéllel szivattyút beépíteni! – és ez örök igazság! Lehet ezzel vitatkozni, csak nem érdemes!!!
És a lánc is ugyan azon tiltott kategóriába tartozik mint a műanyag kötél, sőt talán tiltottabb dolog…! 

Igen, tudom azt, hogy a szivattyús boltokban árulják a műanyag kötelet a szivattyúkhoz, és elmondják azt, hogy ez aztán tuti jó kötél, ez nem nyúlik..! – aztán kiderül, hogy a műanyag kötél mégis nyúlik, és mégsem jó a szivattyú beépítésére!
Persze tudom, hogy a műanyag kötél olcsó, de sok esetben ezen olcsóság miatt marad bent a szivattyú a kútban! – elgondolkodtató ugye !?
Rozsdamentes drótkötelet az Életben egyszer(!) kell megvenni, és kiszolgálja az életünket! – akkor most melyik is az olcsó..!?

Szivattyú beépítése csak rozsdamentes drótkötéllel-, és szerelvényeivel (kötélszív, kötélszorító) történik, és a zárt kútfej is kötelező tartozáka a kútnak! 
Rozsdementes drótkötél nem dinamikus kötél, nem nyúlik, és hosszúidő után is azon a mélységen lesz a szivattyú ahova telepítettük!
Természetes a rozsdamentes drótkötelet is méretezni kell a húzó igénybevételnek megfelelően!
Figyelni kell arra, hogy nem szabad keverni a rozsdamentes anyagot más nem rozsdamentes anyagokkal, mert a rozsda “átmászik” a rozsdamentes anyagra…!

És akkor sokadjára ismét leírtam azt, hogy műanyag kötéllel nem szabad szivattyút telepíteni megtörtént tanmesével bemutatva egy szivattyú rövid életét, és a szivattyú mentését!
Ezen megtörtént tanmese sem lesz meggyőző sok tulajdonos számára, és ugyan úgy telepítik majd a szivattyúkat műanyag kötéllel mint eddig…!
Mind1, kiírtam magamból a gondolataimat amivel majd lehet vitatkozni, és el lehet azt modani, hogy nem értek hozzá, “ésjólvanazúgyaműanyagkötéllelis”…!

Jó locsolást!