Időjárás változás, nagy esők, kútgépészeti akna beázások, és amikor a bajhoz még az öntözőrendszeres, kertépítői “szaktudás” is társul…!

Az utóbbi pár évben megfigyelhető a csapadék egyenletlen területi elosztása, valamint az, hogy vagy nincs csapadék, vagy pár óra alatt leesik akár több havi mennyiség (lásd 2023 augusztus elején).

Többször írtam már a kútgépészeti aknák kialakításának jelentőségéről.
Arról, hogy “rendes” beton kútgépészeti akna, vagy öntözőrendszeres szelepakna, és arról is, hogy ideje lenne a kutak tetejének a lezárására nagyobb figyelmet fordítani.
A mai világban “kicsit” megemelkedett az öntözőrendszeres-, kertépítő és a mindenhez is értő szakmában dolgozók száma ami nagyon jól látszik a szivattyúk beépítésének a “szakszerűségén” is! -el kellene engedni ezt a vonalat sok embernek..!
Jó lenne azt is tudomásul venni mind a vállalkozói-, mind pedig a megrendelői oldalon, hogy a szivattyú beépítése, és a kútgépészeti rendszer kiépítése szaktudást, és ezzel együtt szakembert igényel..!

Cégünket megkeresték, hogy az augusztus eleji nagy esőzésben beázott a kút, a szivattyú beindul, de nem jön a víz a csapból..!

Akna beázás, Tomikút Kft.

Jól látszik a kútgépészeti aknában a vízvonal ameddig állt a saras víz az esőzés után! Tomikút Kft.

Megküldték a fényképeket, és ismét egy nyitott kútszájjal üzemelő kútnál van gond, a fényképek szerint az akna alján vastagon állt a saras víz!

Nyitott kútfej, kútfej lezárása, Tomikút Kft.

Nyitott kútfejjel üzemelő, saras vízzel elöntött kút. Tomikút Kft.

A szivattyú nem ragadt be a homok alá, így kitudtuk venni! – ez úgy hívják, hogy szerencse!

Szerencse azért, mert a szivattyú nyakára egy vékonka gatyamadzag volt rákötve, majd arra egy csomóval a drótkötél …! Felül az aknánál is csomózva volt a drótkötél ami azért elgondolkodtató, ezt fogadjuk el!

Szivattyú helytelen rögzítése. Tomikút Kft.

Szivattyú helytelen rögzítése. Tomikút Kft.

KPE csatlakozót kézzel próbáltam megnyitni, és persze, hogy a szivattyú tetejére beépített műanyag 5/4″ – 1″ szűkítő nyílt meg a tömített menetnél! – felejtsük már el a 2 forintos műanyag idomokat a kútgépészeti rendszerekben-, a szivattyútechnikában…!

A szivattyú be egy tiszta edény vízbe, beindult, kiköpte a sarat amit beszívott…! – szerencse!
Az öntözés ideje, és az eső nagysárgendileg egy időpontra esett, így a szivattyúba bejutott az eső által az aknába, majd a kútba bemosott sár!

Szivattyút kívülről a rozsdafoltoktól egy speciális vegyszerrel megtisztítottuk a, majd ismét átmosattuk a hidraulika részét vízzel.

Vasas szivattyú, Tomikút Kft.

A szivattyú tisztításáról videó az alábbi linken tekinthető meg:

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode




Átmostuk az áramláskapcsoló víz oldalát, onnan is homok jött ki, és teli volt az öntözőrendszer szűrője is..!
A szivattyút “felöltöztettük”, tettünk rá rendes réz alkatrészeket (szűkítő, visszscsapó szelep, KPE idom), és rozsdamentes drótkötelet.
A kútra zárt kútfej került, így a további beázást a minimálisra csökkentettük!
A kutat ki kellett volna tisztítani, de azt a tulajdonos nem rendelte meg..! – erre nem vagyok büszke, de ha ez a kérés, akkor ezt csináljuk..!
Jelenleg ott tartunk, hogy slaggal lehet locsolni (nagyobb a tömegárama a víznek), de az öntözőrendszer használatánál a szivattyú nem áll le! Ennek az oka az, hogy kisebb vízelvételnél kisebb a tömegáram, és az áramláskapcsoló lábszelepére ráül a homok, a vízáramlás megszűnésekor nem tud visszatérni az alap “nulla” pontba, így az érzékeli, hogy van még vízelvétel…!
Majd ha elfogy a türelem majd akkor megyünk, és ezt is megcsináljuk…! – eljön majd ennek az ideje is csak ki kell várni..!