És akkor beszéljünk a száraz fúrási eljárással készült kutakról, és az elkövetett hibákról…!

Egyre több megkeresés érkezik, hogy a kút homokol!
Amikor meglátom ezt a “fajta” fényképet, akkor már sejthető az, hogy a kút száraz fúrási eljárással készült, de nem a szabványnak megfelelően!
Árulkodó a sárga (KG-PVC) szarsurrantócső, a cementálás nélküli gyűrűs tér, és a belül “lobogó” (KG-PVC) szarsurrantócső..! – olcsó-, és legalább használhatatlan-, szivattyúkicsináló-,  pénznyelő valami amit valaki “kútfúró” kútnak nevez..!
Ez egy lyuk amiből homokos víz termelhető ki!

Szakszerűtlen száraz fúrással készült kút

Szakszerűtlen száraz fúrással készült kút. Tomikút Kft.

Kútfúrásban több fúrási mód van, így pl. van a :

  • száraz fúrás
  • öblítéses fúrás (és akkor ezt lehetne tovább boncolgatni, hogy jobb-, bal öblítés, légöblítés segéd (habképző)anyaggal-, vag nélküle, stb.) – de ebbe most nem mennék bele!

Száraz fúrási eljárást kisebb kavicsteraszra telepített kutaknál a fúrást portábilis kútfúró háromláb segítségével akár kézzel, akár géppel végzik. – kismélységű kisebb átmérőjű kutaknál elfogadott fúrási mód. -ezt ne boncolgassuk, de ugyan úgy kell hozzá vas védőcső, mint a gépi fúráshoz…!
Nagyobb mélységű, ill. a 125 mm. átmérőnél nagyobb kutaknál már nagy méretű kútfúró berendezést használnak a szakmában.

És akkor beszéljünk a gépi szárazfúrásáról, és az elkövetett hibákról:

Van az a kútkiképzés amit ha szakavatott szem meglát akkor szinte biztos lehet abban, hogy a kút száraz fúrási eljárással készült, vas védőcső nélkül, szakszerűtlenül!

Gépi száraz fúrás úgy néz ki, hogy spirálfúróval lefúrnak a vízadó réteg aljáig, a feltalajt a nyugalmi szintig kitermelik, és  összetörik (ha tudják) az esetleges kőpadokat, majd ha van a berendezésben erő, akkor belefúrnak az agyag fekübe is.

Ezen fúrások a mélység-, és a harántol rétegek függvényében lehetnek egy-, vagy többrakatos fúrások!

Egyrakatos fúrás esetében a nyugalmi szintig beépítik a vas védőcsövet, majd iszapolóval termelik ki a védőcsőből a furadékot. A vas védőcsövet folyamatosan süllyesztik-, majd toljdják a fúrás során ameddig el nem érik a megfúrt/elérni kívánt mélységet.
Fúrás közben figyelik a vízadó réteget, mert ez határozza majd meg a szűrő alsó-, és felső élének az elhelyezési mélységét, valamint azt, hogy a szűrő milyen kialakítású, és mekkora résnyílású legyen!

Ezt követően összeállítják a csőrakatot, az alját teljesen lezárják! – erre létezik speciális védősapka is, de minimum KG PVC kupakot kell a cső végére felragasztani!

A vascsőbe közpotosítóval behelyezik a csöveket-, szűrőket, a toldásokat tömíteni kell!!!
Tokos béléscső esetén ragasztó, menetes béléscső esetén pedig van a csőhöz gumi “O” gyűrű!

Amikor a csőrakat lent van, akkor a vas védőcső fokozatosan visszahúzásra kerül, és ekkor a vas védőcső, és a kútbéléscső közé mosott szűrőkavicsot helyeznek el! Szűrőkavics mérete a vízadó rétegtől, a gyűrűs tér-, és a kútbéléscső átmérőjétől függ!
Szűrőkavics vastagsága az Magyar Szabvány szerint oldalanként minimum 6 cm!!!
Tehát a 125 mm. átmérőjű kúthoz, minimum 245 mm. belső(!) átmérőjű vas védőcsővel kellene mélyíteni a fúrást!!! – elgondolkodtató ugye!?
Szűrőkavics: igen mosott, homokmentes, lekerekített élű kavics, és NEM tört kavicszúzalék!!!
A kavicszúzalék összeáll a szűrő külső oldalán, és nem engedi be a kútba a vizet!!!
A szűrőkavicsot a szűrőzött szakasz felső éle fölé kell 1-2 méterrel kell tölteni, majd kb. 2 méter homokot kell rátölteni. Ezen szint fölött pedig cementtejjel kell feltölteni a gyűrűs teret. A szinteket folyamatosan ellenőrizni kell!!!

Amennyiben mélyebb a kút, akkor a kút több csőrakatos lesz, így nagyobb átmérővel indul a fúrás, és több átmérőjű vas védőcsőrakatot kell használni a kút kialakításához, itt már lesz egy lecementált vas iránycsőrakat is..!
Ekkor úgy néz ki a kút kialakítása, hogy elindul egy jó nagy átmérővel a fúrás, majd amikor elérik a vízadó réteget, és elkezd omlani a gyűrűs tér oldala, akkor  bekerül a gyűrűs térbe a nagy átmérőjű vas védőcső ami az első vízadó réteget zárja ki, ill. biztosítja a fúrás előreheledását az agyag fekűig.
Amikor az első vízadó réteg fekűjét (alját) elérte a fúrás, és/vagy megállt a tudomány, mert elfogyott a berendezésből az erő, akkor jön egy kisebb átmérőjű általában spirál -, vagy dobfúró, iszapoló, és folytatódik a lyuk mélyítése, és az ehhez tartozó vas védőcsőrakat beépítése.
Amikor ezen védőcsővel elérték a következő agyag fekűt-, vagy a külső súrlódás-, vagy egy kőpad miatt megállt a tudomány, akkor jön a kisebb átmérőjű spirál-, vagy dobfúró-, iszapoló és ezen fúróhoz rendszeresített átmérőjű vas védőcső. Ez addig folytatódik ameddig a megcélzott mélységet el nem éri a fúrás, ill. nincs meg a megcélzott vízadó réteg.
Vízkutaknál ritka az amikor 3 (három) vagy több átmérőjű vas védőcsőrakatot használnak!
Kútbéléscső-, és a szűrőzés elhelyezése megegyezik a fent leírtakkal!
A vas védőcső NEM tévesztendő össze a műanyag KG-PVC (szarsurrantó) béléscsővel..!!!

Azt kell tudni, hogy a szárazfúrásnál nagy-, robosztus a berendezés, nagy erők kellenek a fúrási művelethez, a vas védőcső súlya nagy, kezelése-, forgatása nagy erőt igényel!
Öblítéses fúrásnál kisebb a berendezés, de ott a szivattyútechnika ami a nagy bevitt energiát igényli!
Mindkét technilógiának vannak előnyei-, és hátrányai is, de ebbe sem mennék most bele!
Harántoladó rétegek függvényében lehet eldönteni azt, hogy melyik az a fúrási tecjnológia ami a napi legjobb előrehaladást-, és a legjobb kútkiképzést biztosítja.
Igen, és akkor vannak azok a fúrások amikor a felső pl. kavicsos réteget szárazfúrással kell/lehet csak kizárni, és onnan öblítéssel folytatódik a fúrás a megcélzott mélységig.

És akkor térjünk rá arra, hogy ezen írásom miért is született meg, jöjjön a lényeg!

Lassan sikítófrászt-, és lábrázást kapok akkor amikor meglátom az ehhez hasonló képet, amikor két rakat KG-PVC szarsurrantőcső néz velem szembe!

Szakszerűtlen száraz fúrással készült kút

Szakszerűtlen száraz fúrással készült kút. Tomikút Kft.

Szakszerűtlenül kialakított száraz fűrású kút. Tomikút Kft.

Szakszerűtlenül kialakított száraz fűrású kút. Tomikút Kft.

Szakszerűtlenül kialakított száraz fűrású kút. Tomikút Kft.

Szakszerűtlenül kialakított száraz fűrású kút. Tomikút Kft.

Ezen kutak száraz fúrási technológiával készültek, de legalább szakszerűtlenül!

A fúrási technológia úgy néz ki, hogy megfúrják a felső réteget, majd amikor elkezd omlani a réteg akkor bekerül a nagyobb átmérőjű KG-PVC (szarsurrantócső), aminek az elejére sok esetben egy fúrókoronát szegecselnek. Ekkor átváltanak olyan átmérőjű fúróra-, iszapolóra ami a béléscsőben belül elfér, és ezzel mélyítik tovább a lyukat, közben pedig tolják/préselik lefelé a szarsurrantócsövet.
Amikor megáll a tudomány-, elfogy az erő, akkor beépítik a kisebb átmérőjű szarsurrantócsövet a szűrőzéssel együtt aminek az aljára általában fúrókorona van szegecselve.
Ismétlődő művelet, nyomják/préselik lefelé a kisebb átmérőjű csövet ahogy tudják, és termelik ki a furadékot a csőből.
Amennyiben használnak is vas védőcsövet akkor is csak olyan kicsi átmérőben, hogy NEM lehet a szűrőzött szakasz mellé elhelyezni a szűrőkavicsot! Mint fentebb írtam, 125 mm.-es béléscsőhöz minimum 245 mm. belső átmérőjű védőcső dukál, hogy oldalanként meg legyen a 6 cm. vastag szűrőkavics!
A kút szűrője kerül oda ahova kerül, sok esetben a nyugalmi szint fölé is, a szakmaiság pedig köszöni jól van..!

Szűrőzött szakasz a vízszint felett. Tomikút Kft.

Szűrőzött szakasz a vízszint felett. Tomikút Kft.

Azt sem tudják ilyen esetben, hogy mit szűrőztek be, majd befolyik ami befolyik a szűrőzött szakaszon, “oszt” jó lesz az!”
Amikor a cső elérte azt a mélységet amit a “kútfúró” gondolt, akkor valahogyan lezárják a kút talpát, megszivattyúzzák a kutat, és elmondják, hogy pár nap alatt letisztul, és jó lesz az! – és akkor itt van a nem is kicsi átbaszás, mert a kút 99%-ban nem lesz jó!

Látható az, hogy ezen fúrási tevékenységnél általában nem használnak vas védőcsövet, vagy ha igen, akkor nagyon kicsi átmérőjűt, és nem lehet az oldalanként 6 cm. vastag kavicsolást a szűrőzött szakasz körül elhelyezni!

A szűrőkavics szerepe az, hogy a kút felé gyorsulva haladó vizet megszűrje, és a kút mellett közvetlenül a rétegben lévő homokot távol tartsa a szűrőtől, valamint ne engedje be a homokot a kútba!
Amennyiben ez a szűrőkvics hiányzik, úgy a vízadó réteg borul rá a szűrőre kívülről, így a vízadó rétegben lévő (aprószemű) homok közvetlenül a kút szűrőjéhez (réseléshez)  jut, ahonnan csak egy ugrás a kút belseje, valamint az, hogy a szivattyú betemesse saját magát homokkal!
Kamerás felvételen jól látszik az, hogy a homok ott ül a szűrő réselésében!

Szárazfúrású kút, szűrőkavics hiánya, homok beülepedés a szűrőn. Tomikút Kft.

Szárazfúrású kút, szűrőkavics hiánya, homok beülepedés a szűrőn. Tomikút Kft.

Ezen fúrási eljárásnál azt sem lehet megcsinálni, hogy a szűrőzött szakaszra kívülről rátesznek egy un. “kútszövetet” ami egy “finom” szűrőként funkcionál a kút szűrőzött felülete körül kívülről. A szövet a cső lefelé préselésekor a csőről lecsúszik, ill. sérül!

Igen, tudom, hogy ez a fúrási eljárás “olcsó”, de legalább kidobott pénz, és sok bosszúságot okoz majd a későbbiekben!

Ekkor jön az, hogy nézzük meg kamerával a kutat, hogy mi lehet a baj, miért nem mozdul a szivattyú..!

Homok által betemetett szivattyú a kútban:

Dunakeszi kútkamera

Szivattyú a homok fogságában…

Persze vannak esetek amikor a szivattyút fel lehet mosatni, vissza lehet nyerni a kútból-, van amikor nem,  de ezt sok dolog befolyásolja.
Befolyásolja pl. a szűrőzött szakasz-, a szivattyú átmérője, a vízadó réteg áteresztő képessége, rendelkezésre áll-e “korlátlan mennyiségben” víz a mosatási művelethez, stb..!
Van amikor a szivattyú menthető-, van amikor nem! – természetesen befolyásoló tényező az is, hogy rendes rozsdamentes drótkötélen van felfüggesztve a szivattyú, vagy “vékonka gatyamadzagon”, stb..!?

Ezen szivattyúnak szerencséje volt, vissza lehetett nyerni a kútból (fúrt kút, szivattyú mentés):

Fúrt kút, szivattyú mentés. Tomikút Kft.

Fúrt kút, szivattyú mentés. Tomikút Kft.

Ezen fúrási technológia olcsósága abból adódik, hogy:

  • Nagyságrendekkel kisebb berendezés kell egy kút fúrásához ezen technológiával, mint akkor ha a kútfúrás során vas védőcsövet is használnak!
  • Nem kell megvenni a vas védőcsöveket, nem kell esztergáltani rá meneteket, nem kell megcsinálni a szerszámokat a rakathoz, nincs beruházási-, később pedig nincs karbantartási költsége a szerszámoknak! – (sok) milliós tételekről beszélünk!!!
  • Ezen technológiának sokkal kisebb a logisztika költsége, mert a nehéz vas védőcsövet-, és a hozzá tartozó szerszámokat nem kell szállítani, és itt súlyos tonnákról-, és a borsos útdijról beszélünk…!
  • Nem kell vele dolgozni, nem kell emelgteni a vas védőcsövet…! Kímélik a dolgozót, és átbasszák a megrendelőt..! – bocs, de tényleg ez van!

Azt kell tudni, hogy a kút méretezett kútbéléscsőből készül, és nem szürke-, sárga KG-PVC (szarsurrantó) csőből..!
Szarsurrantócső (sárga KG-PVC) 7 méter mélységig építhető be, és nem mélyebbre!
Sok esetben látok olyat kamerával, hogy a cső oldala beszakadt, megrepedt, toldásoknál szétcsúszott, stb..!

Törött kútbéléscső, (KG-PVC) szarsurrantócső. Tomikút Kft.

Törött kútbéléscső, (KG-PVC) szarsurrantócső. Tomikút Kft.

Szétcsúszott kútbéléscső, kútkamera, Tomikút Kft.

Szétcsuszott-KG-PVC-szarsurrantócső-kutkamera-Tomikut-Kft

Szétcsúszott kútbéléscső. Tomikút Kft.

Szétcsúszott kútbéléscső. Tomikút Kft.

Ugye beszédesek a kutak belsejéről készült kamerás felvételek…!

Szarsurrantócső (KG-PVC cső)  gyűrűmerevsége (nyomás ami kívülről éri a csövet) kicsi, köszönő viszonyban nincs azzal az erővel ami kútnál érheti/éri!
Kútbéléscső anyagminősége jobb, anyagvastagsága nagyobb, ezen csöveket kúthoz tervezték, gyártják, nagy meglepetések nem lehetnek!
Természetesen ezen csöveket sem lehet ész nélkül beépíteni!
Kútbéléscsövet méretezni kell!
Méretezésnél figyelmbe veszik a kút mélységét-, a harántolt rétegeket-, a kútban a tervezett nyugalmi-, és az üzemi vízszintet, és ezen adatok függvényében választják ki a megfelelő szűrőt-, és béléscsövet (átmérő, anyagvastagság, szűrőnél pedig a résméret, és a szűrő szerkezetét)!

Én azt gondoloom, hogy amikor elkezdenek a kútfúrás után érdeklődni, akkor vegyék fel a kapcsolatot a Magyar Vízkútfúrók Egyesületével, és kezdjék a tagjainknál az érdeklődést! – nagyságrendekkel biztosabb kivitelezők vannak a tagok között, mint a “szabadúszó”, fákon táblákon hirdető, esetlegesen valami csábító Weblappal rendelkező (kókler) kivitelezők között !
Az egyesületi tagok felett van szakmai kontroll, az egyesület vezetéséhez tudnak fordulni segítségért ha valami szakmai kérdésük-, panaszuk van a kivitelezéssel kapcsolatban!

Akkor drága egy kút, ha elkészül-, kifizetik-, és nem működik….!