És akkor ismét a (döglött) csigás kutakról, mert úgy érzem, hogy ismét beszélnünk kell róla…!

Cégünket kút fennmaradási engedély miatt keresték meg, amelybe nálunk bele tartozik a kamerás kútvizsgálat is. Kamera nélkül nem lehet meghatározni a kút szerkezetét, és azt, hogy milyen “kincseket”, esetlegesen döglött állatokat rejt a kút. És láss csodát, ismét egy döglött csigás kút, ami fertőzésveszélyes..! 

Csigák által terjesztett fertőző betegségekről itt olvashat.

Kútbéléscső a tisztítás előtt:

Döglött csigával szennyezett (fertőző) kútbéléscső. Tomikút Kft.

Döglött csigával szennyezett (fertőző) kútbéléscső. Tomikút Kft.

Kútbéléscső a tisztítás után:

Kútbéléscső tisztítás után. Tomikút Kft

Kútbéléscső tisztítás után. Tomikút Kft.

Pici odafigyeléssel a kutak elfertőződése elkerülhető lenne, le kellene zárni a kutak tetejét.

Ezt lehetne egyszerű módszerekkel is, pl. KG-PVC kupakkal, amit kifúrnak olyan átmérővel mint a KPE cső, és ezt teszik a kút tetejére 500-3.000.- Ft. (kialakítástól függően), vagy pedig a “gyári” kútfejjel ami árban azért magas(abb) kategória!

Napokban láttunk egy “elföldelt” kutat. Csak egy szép ződ’ slag lógott ki a sóderkupac alól, sajnos az eredeti állapotot nem fényképeztük le! Zacsi a földön a kútfej volt..!

Kútfej rossz kialakítása. Tomikút Kft.

Kút(fej) rossz kialakítása. Tomikút Kft.

A sóder alatt a kút szája (béléscső teteje) nejlonzacskókkal volt betömve, keresztbe egy hegesztőpálcán lógott a szivattyú gatyamadzagon, valami réz drót földelésként kifúrva a csőből -amit nem is értettem- , a cső oldalán egy 40 mm. körüli lyuk volt szó szerint kifaragva és szintén zacskóval betömve..!  – megakadtam, nagyon nem jó ez így!
Nagyon nem értették, hogy mi a gondom, pedig ezt a hölgy apukája csinálta..! – inkább ne nyúlt volna hozzá.
Ahogy óvatosan szedtük le a nejlonzacskót a kútról potyogott bele a kavics szerencse, hogy 3″ átmérőjű szivattyú volt a csőben, és nem szorult be a szivattyú mellé.
Odáig jutottunk, hogy a kút felsőrészt valamelyik nap mi megcsináljuk, és majd mondjam el az apukának, hogy mit kell megvennie és megcsinálnia, mert majd azt Ők összerakják! A szivattyút vissza sem raktuk, nem vállaljuk a felelősséget érte!
Az előzményeket látva nem gondolom azt, hogy az lenne a jó megoldás, hogy apuka kutat javít..! – majd meglátjuk.
Nem érzik annak a súlyát, ha beszorul egy kavics a szivattyú fölé akkor megállt a tudomány, és lehet új kutat fúratni..!
Kb. 3.000.- Ft. anyagköltségből meg lehet csinálni a kút felső részét. Inkább kockáztatnak amivel elveszíthetik végleg a kutat. -elgondolkodtató!

Amennyiben a kút szája nincs lezárva abban az esetben megjelennek a csigák, és egyéb állatok-, és állati tetemek a kútban ami fertőzésveszélyes. Ezen kívül egyéb más dolgok is beleeshetnek a kútba ami miatt a szivattyút majd nem lehet kivenni, és lehet az újabb kutat engedélyeztetni-, és fúratni, a régit pedig eltömedékelni..!

A kút bekerülési költségének nagyságrendileg 0,5%-a a kút szájának egyszerű KG-PVC kupakos lezárása! 

Az Ön dolga megítélni, hogy beruház 0,5 %-ot, vagy kockáztat 99,5%-ot! – a beruházás jobban hangzik!

Elgondolkodtató ugye..!?

Persze van ahol ezen lezárási mód nem elég, ott költeni kell rá..!
“Belakva” egy GWE kútfej szűkítőkkel-,  fittingekkel-, (MOFÉM) csapokkal-, vízórával úgy 90-100.000.- Ft.-tól indul, de ez méret függő, és az ár általában ettől csak felfelé változik!

Szabvány kútfej szerelvényezve. Tomikút Kft.

Szabvány kútfej szerelvényezve. Tomikút Kft.

Szabvány GWE kútfej beépítve. Tomikút Kft.

Szabvány GWE kútfej beépítve. Tomikút Kft.

Öntözős szelepaknában is elfér a GWE kútfej, de a téliesítése nem egyszerű!

GWE kútfej szelepaknában. Tomikút Kft.

GWE kútfej szelepaknában. Tomikút Kft.