Kertépítő-, öntözőrendszeres “kolléga” szivattyú beépítése szösszenet…! No komment!

Úgy hozta az élet, hogy 30 év után volt az első érettségi találkozónk, illetve azóta egyszer egy kisebb sörözés jött össze a fiúkkal.

Sörözés, nagy beszélgetések, kivel mi történt, ki hol tanult tovább, ki mivel foglalkozik, kit hova sodort el az élet az eredeti szakmánktól.

Beszélgetések közben persze előkerült a kút, a kutak engedélyezése mint olyan mostanában felkapott téma.
Több volt osztálytársam kútjánál megfordultam az elmúlt időben. Most a héten is betettünk a sorba az egyik volt osztálytársam kútját. Megbeszéltük, hogy vegye ki a szivattyút, két nap múlva kamerás kútvizsgálat, majd segítek visszatenni a szivattyút, a kút bejelentéséhez, a kút legalizálásához szükséges dokumentumokat pedig majd intézzük.
Az volt a kérés, hogy inkább segítsek kivenni a szivattyút is, persze megoldjuk.

Kimegyek a kúthoz, és valami olyat látok amire nem számítottam. A legkisebb (nem Jumbó) szelepaknába belezsúfolva egy Pedrollo Easypress áramláskapcsoló, egy szűrő, és a KPE kötések.
Az áramláskapcsoló eleje a szelepakna külseje felé néz, nem lehet hozzáférni egyáltalán.
Valahogy kihúztuk a szivattyút amennyire lehetett, az Easypress csavarjait nem tudtuk kicsavarni, kosz volt a csavar fejében. Nem maradt más hátra, mint áramtalanítás, és vágjuk el a betáp elektromos vezetéket, majd vegyük ki így a szivattyút.
Áramtalanítás nem sikerült teljesen, elvágtuk a vezetéket, lecsaptuk a villanyt a házban, de a szivattyú kint van. – szakmailag jók vagyunk! Easypress panel pedig leégett az elektromos zárlat miatt! (panel 2/3 Easypress ára!)
A szivattyút egy vékony műanyag dróton lógatták fel, a rögzítése pedig “kicsit” szakszerűtlenül történt.

Szivattyú szakszerűtlen beépítése. Fénykép: Tomikút Kft.
Szivattyú szakszerűtlen beépítése. Fotó: Tomikút Kft.

A kút 110 mm.-es KG_PVC (szarsurrantó cső) abból is a legsilányabb SN4 -es minőségű, a szivattyú pedig Elpumps Bp 14. Ez a Hold mai állása szerint nem jó párosítás.

Szóval a kút SN4 gyűrűmerevségű habosított 110 mm. átmérőjű KG PVC csőből (szarsurrantócső) készült.
A szarsurrantó csőnek a külső átmérője 110 mm., a falvastagsága pedig 3,2 mm. Tehát egyszerű matek 110- (2×3,2) = 103,6 mm. a belső átmérője a csőnek.
A szivattyú névleges átmérője 4″ (4×25,4 mm. = 101,6 mm.
Egyszerű a matek, tehát a szivattyú körül 1,0 mm. marad körben ha marad, de nem marad!
Gyakorlatilag a szivattyú betáp elektromos kábelén a szivattyú oldalán van egy fém védőcsatorna azt anno le kellett venni, mert nem fért bele a kútba a szivattyú.
Ezen védőcsatornát a szivattyúhoz négy darab csavar rögzíti.
A csavarok feladata a csatorna fizikális rögzítése a szivattyúhoz valamint az, hogy a szivattyú a motor indítási forgatónyomatéka miatt ne tudjon széttekeredni. – láttam már olyat, hogy a szivattyúnak csak a műanyag teteje jött fel a KPE csővel együtt, a hidraulika, és a motor letekeredett, és a kútban bent szorult. – nem nagyon lehet kivenni innentől a szivattyút!

Ezen kútnál is beleerőltették a szivattyút a kútba úgy, hogy a betép elektromos kábelt semmi nem védi a fizikális behatásoktól, a szivattyú beépítése, és a kivétele alatt az összes PVC cső toldás sérülést okozhat benne!

Ezen szakszerűtlen szivattyú beépítések mögött részben a szaktudás hiánya-, részben pedig az “olcsóság” áll.
A “kútfúró” rábeszéli a megrendelőt, hogy jó lesz a 110 mm.-es cső is, de nem mondja el, hogy a 3″ átmérőjű szivattyúk ára nagyon magas! Így elkészül a kút, majd a megrendelő csak ez után szembesül a szivattyú magas árával.
Sok szivattyú beépítő nincs tisztában azzal, hogy milyen átmérőjű csőbe milyen átmérőjű szivattyút lehet beépíteni. – többet erővel mint ésszel, erővel beletapossák a szivattyút a csőbe..!
Sokan pedig tisztában vannak ezen dolgokkal, de ha megmondja a megrendelői oldalnak, hogy 3″ -os szivattyú lehet csak beépíteni a 110 mm.-es csőbe, akkor a tulaj tovább áll, mert drága!
Igen, egy jó minőségű 3″ átmérőjű Pedrollo 3 SR szivattyú 150-160.000.- Ft.-nál kezdődik, de más márkák termékeinél a legkisebb szivattyú belépő ára 180-190.000.- Ft.-tól indul, egy átlagos kerthez pedig 260-280.000.- Ft. egy szivattyú, és a csillagos ég a határ!

Így épül egymásra az olcsóság aminek általában drágaság a vége!

Most ott tartunk, hogy van egy olyan kút ami bármikor összenyomódhat bárhol mivel nem méretezett kútbéléscsövet használtak a kút építésénél.
Van egy jelenleg működőképes szivattyú aminek nincs meg a betáp kábel védőcsatornája, mondjuk ez pótolható, de legalább nem ebbe a kútba való, és elég nagy a szállított vízmennyisége, valamint a zárónyomása.
Elő kell szedni az öntözőrendszeres “szakembert”, és meg kell tudni, hogy az öntözőnek mekkora a víz-, és nyomásigénye. Ezt követően veszünk majd egy 3″ átmérőjű szivattyút, és azt építjük majd vissza rozsdamentes drótkötéllel, és szerelvényeivel. Az eredeti BP 14 szivattyú 3″ átmérőjű “váltó szivattyúja” szerintem majd 300.000.- Ft. körül alakul.
Lehet venni a rozsdamentes drótkötelet a szivattyú rögzítésére.
Természetesen a kútfej lezárásra került, hogy ne jusson le a kútba szennyeződés, ill. ne dögöljön bele állat (sündisznó, egér, csiga, stb.) se!
A szelepaknát kicseréltük egy jóval nagyobb magasított szelepaknára, és a kivett kicsi szelepakna pedig jó lesz majd a szűrőnek.
Most ott tartunk, hogy nem olcsó- , és nem egyszerű az olcsóság, de legalább lehet a más által kialakított rendszerhez alkalmazkodva utólag beépíteni az új rendszert..!
Egy munkát egyszer kell elvégezni a megfelelő anyagokkal rendesen, és akkor le van róla a gond elég hosszú időre!

Szivattyú szakszerű telepítéséről ITT olvashat!